HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΛίγα λεπτά πριν την αναχώρηση των αγαπημένων μας καθηγητών

Λίγα λεπτά πριν την αναχώρηση των αγαπημένων μας καθηγητών

Είναι πράγματι πολύ συγκινητικό για μας, όταν τυχαίως ανακαλύπτουμε παλιές φωτογραφίες, που έρχονται να συμπληρώσουν, να διαφωτίζουν και να διευρύνουν άλλες, που έχουμε δημοσιεύσει παλιότερα. Οι πληροφορίες που αντλούμε -οι περισσότερες συμπερασματικά- άλλες φορές από τον τόπο άλλες από τα πρόσωπα, έρχονται να ολοκληρώσουν έναν κύκλο και να κλείσουν λες, ένα καλά ταχτοποιημένο κουτάκι από το παρελθόν.

Τα στιγμιότυπα από τις σημερινές εικόνες δεν αποπνέουν νοσταλγία ούτε δείχνουν όμορφα τοπία. Είναι επικεντρωμένες στα πρόσωπα. Είναι εικόνες των μικρών και μεγάλων κατοίκων αυτού του νησιού που μας γεμίζουν αισθήματα υπερηφάνειας.

Η σημερινή φωτογραφία γράφει στο πίσω μέρος της το όνομα του φωτογράφου: Μενέλαος Ιασωνίδης και την σημείωση: «25-2-1948, λίγα λεπτά πριν την αναχώρηση των αγαπημένων μας καθηγητών».

Οι τρεις κύριοι, πρέπει να είναι οι καθηγητές περιστοιχιζόμενοι κυρίως από μαθήτριες της εποχής. Στο πίσω μέρος της φωτογραφίας διακρίνεται το φουγάρο ενός πλοίου, άρα η συγκέντρωση έγινε στο λιμάνι της Λευκάδας, από όπου εκείνη την εποχή, πραγματοποιούνταν η συγκοινωνία.

Η παρακάτω φωτογραφία με την λεζάντα της έχει δημοσιευτεί στη ιστοσελίδα μας στις 27-11-2014 σε άρθρο-αφιέρωμα στο Γυμνάσιο Λευκάδας, μελέτη Δημήτρη Σ.Τσερέ, που εκδόθηκε το 2002 από την Εταιρεία Λευκαδικών Μελετών. Δες εδώ

Αποχαιρετισμός των καθηγητών Χ. Περδικάρη, Ξ. Περδικάρη και Α. Τζιούφα, σι οποίοι αναχωρούσαν για να καταταγούν στο στρατό. Παραλία 25-2-1948. Αρχείο Γιάννη Ζώγγου

Και αυτή η φωτογραφία τραβήχτηκε την ίδια ημερομηνία, στο ίδιο σημείο, σε ένα διαφορετικό ενσταντανέ. Τώρα στην πρώτη θέση βρίσκονται οι μαθητές. Κάποιοι μάλιστα φορούν το χαρακτηριστικό πηλίκιο. Έτσι μαθαίνουμε πως οι καθηγητής, που πριν την λήξη του σχολικού έτους, αναχωρούσαν για τον Ελληνικό Στρατό, ήταν οι: Χ. Περδικάρης, Ξ. Περδικάρης και Α. Τζιούφας.

Σημειώνουμε, πως, το 1948 βρισκόταν σε εξέλιξη ο Εμφύλιος πόλεμος. Έληξε τον Αύγουστο του 1949. Έτσι προφανώς δικαιολογείται και η επιστράτευση των καθηγητών εν μέσω σχολικής περιόδου, αλλά και ο συγκινητικός αποχαιρετισμός από πλήθος μαθητών της εποχής.

Προηγουμενο αρθρο
Θέαλος: η παραλία του Βλυχού ανήκει στο Ελληνικό δημόσιο ή σε κάποιους τυχάρπαστους;
Επομενο αρθρο
«Πορτραίτο»: Ο Κώστας Παρίσσης μελοποιεί στίχους του Δημήτρη Σολδάτου -video

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.