HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣ«Λευκάδα: Το Νησί των Ποιητών» – Ντοκιμαντέρ του 1958

«Λευκάδα: Το Νησί των Ποιητών» – Ντοκιμαντέρ του 1958

Παρακολουθήστε από το κανάλι της Βουλής ένα παλιό ντοκιμαντερ του Ροβήρου Μανθούλη.
Θεωρούμενο ως το πρώτο δημιουργικό ντοκιμαντέρ της ελληνικής κινηματογραφικής ιστορίας, το δεκάλεπτο homage που γύρισε ο Ροβήρος Μανθούλης το 1958 στη Λευκάδα για λογαριασμό του Γενικού Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών δεν είναι παρά ένα ταξίδι σε ένα τόπο με οδηγό την ποίηση της καθημερινότητας, καθώς κάθε μικρή η μεγάλη εικόνα ενός πανέμορφου νησιού.

Ιμπρεσιονιστικό στη ματιά του, λυρικό στο λόγο του, ποιητικό στις αναφορές του στον Βαλαωρίτη, τον Σικελιανό και την αθάνατη ελληνική παράδοση, το «Λευκάδα: Το Νησί των Ποιητών» φέρει κάτι από την αθωότητα μιας εποχής που δεν υπάρχει πια…
Ένας ασπρόμαυρος θησαυρός, μια ταινία αληθινό ποίημα για την Λευκάδα.

Στη Λευκάδα ανέβασε παράλληλα το ποιητικό έργο του Ουίλιαμ Σαρόγιαν «Η Καρδιά μου κει πάνω στα ψηλά», υστέρα από 7 μήνες πρόβες και δυο παραστάσεις στο Θέατρο Αθηνών. Σ’ αυτό έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση ο Γιώργος Παπαστεφάνου, στο ρόλο ενός παιδιού και ο σημερινός συγγραφέας Στράτης Χαβιαράς, στον ρόλο ενός γέρου 90 χρονών! Ο δε Μάνος Ελευθερίου είχε πάρει μέρος στον χορό των αγροτών –έφερνε πορτοκάλια και αυγά στον “γηραιό” Χαβιαρά όταν ο χορός τον άκουγε να παίζει στη στρατιωτική σάλπιγγα ένα τραγούδι του Μπεν Τζόνσον, που τραγουδούσαν στα καπηλειά του Λονδίνου στις αρχές του 17ου αιώνα.

Προηγουμενο αρθρο
Λυγιά 19 Δεκεμβρίου 2017
Επομενο αρθρο
Ημιβύθιση σκάφους και σύλληψη του Κυβερνήτη στη Λευκάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.