HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΛουτρό αίματος με 49 νεκρούς στη Νέα Ζηλανδία – Το χρονικό με το μακελειό

Λουτρό αίματος με 49 νεκρούς στη Νέα Ζηλανδία – Το χρονικό με το μακελειό

Όλα ξεκίνησαν όταν στη 1.40 μ.μ (τοπική ώρα) ο αυστραλός ένοπλης δράστης Μπρέντον Τάραντ έφτασε με το αυτοκίνητό του το οποίο ήταν γεμάτο με όπλα και εκρηκτικά έξω από τέμενος της περιοχής, πήρε το αυτόματο όπλο, εισήλθε στο τέμενος και άρχισε να πυροβολεί σκορπώντας το θάνατο

Σοκαριστικές λεπτομέρειες έρχονται στο φως της δημοσιότητας για το μακελειό που σημειώθηκε στη Νέα Ζηλανδία όπου μετά την διπλή επίθεση ενόπλων σε τεμένη στην πόλη Κράιστσερτς έχασαν τη ζωή τους 49 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί δεκάδες.

Όλα ξεκίνησαν όταν στη 1.40 μ.μ (τοπική ώρα) ο αυστραλός ένοπλης δράστης Μπρέντον Τάραντ έφτασε με το αυτοκίνητό του το οποίο ήταν γεμάτο με όπλα και εκρηκτικά έξω από τέμενος της περιοχής, πήρε το αυτόματο όπλο, εισήλθε στο τέμενος και άρχισε να πυροβολεί σκορπώντας το θάνατο. Ο αδίστακτος δράστης – ο οποίος όπως έγινε γνωστό έχει ακροδεξιό υπόβαθρο – επέστρεψε στο αυτοκίνητό του για να αλλάξει όπλο και ξαναμπήκε στο τζαμί δίνοντας σε πολλούς πιστούς που χαροπάλευαν τη χαριστική βολή.

Λίγα λεπτά αργότερα, και συγκεκριμένα στις 14.15 μ.μ (τοπική ώρα) ένοπλος – οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες για το αν είναι ο ίδιος με τον δράστη της πρώτης επίθεσης – έφτασε έξω από άλλο τέμενος της ευρύτερης περιοχής. Με τον ίδιο τρόπο «γάζωσε» δεκάδες άτομα που βρισκόντουσαν μέσα.

Ο απολογισμός μέχρι αυτή τη στιγμή είναι τραγικός και δυστυχώς η λίστα με τους νεκρούς αυξάνεται συνέχεια. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση οι νεκροί ανέρχονται σε 49. Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας της Νέας Ζηλανδίας Μάικ Μπους στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, 41 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο τέμενος αλ Νουρ –το μεγαλύτερο της Νέας Ζηλανδίας– και ακόμη 7 σε αυτό του προαστίου Λίνγουντ, ενώ ένας από τους τραυματίες υπέκυψε στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ένας άνδρας μεταξύ 25 και 30 ετών κατηγορείται για ανθρωποκτονία και πρόκειται να παρουσιαστεί ενώπιον δικαστηρίου αύριο Σάββατο.

Σοκάρουν οι περιγραφές όσων επέζησαν από το μακελειό

Οι περιγραφές όσων έζησαν τη φρίκη με την επίθεση του μακελάρου σοκάρουν καθώς κάποιοι παρίσταναν τους νεκρούς προκειμένου ο ένοπλος δράστης να μην τους πυροβολήσει. «Είδα ανθρώπους να τρέχουν προς πάσα κατεύθυνση. Οι πόρτες έκλεισαν ξαφνικά και οι δράστες άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως, κι έτσι συνειδητοποίησα γρήγορα ότι δεν είχα καμία ελπίδα να επιζήσω. Έσπευσα να προστατευτώ κάτω από ένα πάγκο, έβαλα το μισό μου σώμα κάτω από τον πάγκο και προσποιήθηκα ότι μου έχει κοπεί η ανάσα», περιγράφει αυτόπτης μάρτυρας σε δημοσιογράφο του «Guardian».

Ερευνάται η εμπλοκή και άλλων ατόμων

Εξάλλου η αστυνομία εργάζεται για να καθορίσει την εμπλοκή των άλλων δύο υπόπτων που έχουν συλληφθεί, ενώ ένα τέταρτο πρόσωπο που έχει συλληφθεί ενδέχεται να μην έχει σχέση με τις επιθέσεις, επεσήμανε ο Μπους.

Την ίδια στιγμή, επιβεβαίωσε ότι κανένας από τους συλληφθέντες δεν ήταν γνωστός στην Αστυνομία. «Μέρος της έρευνάς μας θα πρέπει να είναι να διασφαλίσουμε ότι οι δυνάμεις επιβολής της τάξης δεν έχασαν ευκαιρίες να αποτρέψουν αυτό το φρικτό συμβάν», τόνισε ο Μπους.

Εντοπίστηκαν αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί

Ο επικεφαλής της αστυνομίας της Νέας Ζηλανδίας χαρακτήρισε τις επιθέσεις «καλοσχεδιασμένες», ενώ πρόσθεσε ότι εντοπίστηκαν δύο αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί σε ένα αυτοκίνητο.

Ο Μπους διαβεβαίωσε μάλιστα ότι αστυνομικοί θα βρίσκονται έξω και γύρω από τα τεμένη της Νέας Ζηλανδίας «για να διασφαλίσουν ότι δεν θα συμβεί τίποτα άλλο».

Η φρίκη σε απευθείας μετάδοση

Όπως έγινε γνωστό, ο δράστης της επίθεσης – ο οποίος περιγράφεται από τις αστυνομικές αρχές ως ακροδεξιός υπέρμαχος της ανωτερότητας της λευκής φυλής – μετέδωσε απευθείας το βίντεο του μακελειού στο Facebook, ενώ πριν την επίθεση φέρεται να είχε αναρτήσει στο Διαδίκτυο ένα μανιφέστο 73 σελίδων στο οποίο αναφερόταν κατά των μεταναστών.

Σε μια ανώνυμη ανάρτηση που έγινε νωρίτερα στο φόρουμ 8chan, γνωστό για το περιεχόμενό του που προωθεί την ρητορική μίσους, ένας χρήστης ανέφερε ότι «θα εξαπολύσω επίθεση εναντίον των εισβολέων» και πρόσθεσε τον σύνδεσμο για ένα Facebook live, στο οποίο μεταδόθηκε αργότερα η επίθεση, καθώς και ένα μανιφέστο.

Στο μανιφέστο αυτό ως κίνητρο για τις επιθέσεις αναφερόταν «η λευκή γενοκτονία», ένας όρος που χρησιμοποιούν συχνά ρατσιστικές ομάδες για να αναφερθούν στη μετανάστευση και την αύξηση του πληθυσμού των μειονοτήτων.

Ο σύνδεσμος στο Facebook έστελνε τους χρήστες στη σελίδα ενός χρήστη με το όνομα brenton.tarrant.9.

Προηγουμενο αρθρο
Ανακοίνωση Δικηγορικού Συλλόγου Λευκάδας για το Κτηματολόγιο
Επομενο αρθρο
Σε λιγότερο από 48 ώρες το ραντεβού του Φίλανδρου με την Ιστορία

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.