HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΜαντολάτο και Παστέλι: Δυο παραδοσιακά προϊόντα της Λευκάδας

Μαντολάτο και Παστέλι: Δυο παραδοσιακά προϊόντα της Λευκάδας

Τα θυμάμαι από μικρή, πρέπει να πήγαινα στο Δημοτικό, κάθε φορά που κατεβαίναμε από το χωριό στην Χώρα… Ήταν έξω στο πεζοδρόμιο, εκεί που βρίσκεται σήμερα η Εθνική τράπεζα… Ένα μαρμάρινο τραπεζάκι, πάνω του ήταν γυάλες και μέσα αραδιασμένα μαντολάτα και παστέλια! Δεν θυμάμαι να είχα προσέξει τότε, ότι το κατάστημα που τα πουλούσε, ήταν ένα κουρείο! Το έμαθα πολύ αργότερα.

Το μαντολάτο και το παστέλι είναι δυο κατεξοχήν παραδοσιακά προϊόντα του νησιού μας και οι ρίζες τους βρίσκονται πολύ πίσω στην ιστορία. Πάντα γοητευόμουν από προϊόντα που παρασκευάζονται με «μυστικές» συνταγές, που οι γνώσεις, οι ποσότητες, τα μικρά μυστικά, μεταδίδονται από γενιά σε γενιά, και κρατιούνται επτασφράγιστα.

img_0614-300x225Για το παστέλι έγινε αναφορά από τον Όμηρο στην Ιλιάδα και από τον Ηρόδοτο, όπως διαβάζουμε στη Βικιπαίδεια. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή του είναι σουσάμι, μέλι, αμύγδαλο και ζάχαρη.

Στα νησιά του Αιγαίου το παστέλι πρέπει να είχε την τιμητική του, για τον απλούστατο λόγο ότι εκεί υπήρχαν σε αφθονία αυτά τα υλικά.

Στο μαντολάτο οι ρίζες βρίσκονται στη Ζάκυνθο, από την εποχή της ενετοκρατίας. img_0758-300x225Ήταν ένα γλυκό των Βενετσιάνων και τ’ όνομά του προέρχεται από την ονομασία των αμυγδάλων στα Ιταλικά (μάντορλα). Τα υλικά που το αποτελούν είναι μέλι, ζάχαρη, αμύγδαλο, ασπράδι αυγών, γλυκόζη και όστια.

Στην πόλη μας το παστέλι και το μαντολάτο παρασκευάζονταν αρχικά και κατ’ αποκλειστικότητα από τους κουρείς! «… Στο κουρείο είχε πολύ δουλειά τότε, γιατί οι άντρες δεν ξυρίζονταν μόνοι στο σπίτι όπως σήμερα. Όταν τους κούρευαν, τους έλουζαν κιόλας. Χρειαζόταν κόσμος γι’ αυτές τις δουλειές. Οι μαθητευόμενοι ήταν πολλοί και χωρίζονταν σε τρεις κατηγορίες: ήταν οι κάλφες, οι μαθητευόμενοι, οι μαθητάδες και τα μικρά. Υπήρχε και το εργαστήριο στο οποίο έφτιαχναν το μαντολάτο και το παστέλι. Όλοι οι μαθητευόμενοι δούλευαν και στο κουρείο και στο εργαστήριο… Η ιστορία ξεκίνησε με τον πρώτο κουρέα που τα έφτιαχνε. Όταν οι μαθητές του άνοιξαν δικά τους κουρεία, έκαναν και εργαστήρια μαντολάτου.»*

Στο νησί μας δραστηριοποιούνται αν δεν κάνω λάθος τρία εργαστήρια που παρασκευάζουν μαντολάτα και παστέλια: Του Σπύρου Μεσσήνη, το «ΣΑΝΤΑ ΜΑΥΡΑ» και των Υιών Θεοδώρου Φέξη.

Οι φωτογραφίες είναι από το εργαστήριο του Σπύρου Μεσσήνη

* Ευη Βουτσινά « Λευκαδίτικα μαγειρέματα» – Εκδόσεις fagotto books 2008

Προηγουμενο αρθρο
Τα καινούργια άσπρα της παπούτσια!
Επομενο αρθρο
Ο Ραβίνος της κεντρικής αγοράς της Λευκάδας…

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *