HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΜαρία Γενιτσαρίου: Η Λευκάδα ετοιμάζεται για τις εκδηλώσεις του συμποσίου προς τιμή του Λευκάδιου Χερν

Μαρία Γενιτσαρίου: Η Λευκάδα ετοιμάζεται για τις εκδηλώσεις του συμποσίου προς τιμή του Λευκάδιου Χερν

1

Μια σημαντική γυναικεία προσωπικότητα, η εικαστικός- καλλιγράφος Μαρία Γενιτσαρίου, βρέθηκε σήμερα στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας. Είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία της έκθεσης – μουσείου που θα στεγαστεί στο ισόγειο του Πνευματικού κέντρου και θα είναι αφιερωμένη στο Λευκάδιο Χερν.

Όπως είναι γνωστό από 4 έως 6 Ιουλίου 2014 διοργανώνεταιστη Λευκάδα συμπόσιο προς τιμήν της επετείου 110 ετών από το θάνατο του Λευκάδιου Χερν. Το συμπόσιο θα διεξαχθεί υπό την αιγίδα του Δήμου Λευκάδας, της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Ιαπωνία, της Πρεσβείας της Ιαπωνίας στην Ελλάδα και του Ελληνοαμερικάνικου Κολλέγιου.

Στα πλαίσια του συμποσίου, προσωπικότητες διεθνούς ακτινοβολίας από την Ελλάδα και την Ιαπωνία, θα μιλήσουν για το έργο του «εθνικού συγγραφέα» της Ιαπωνίας. Παράλληλα θα λάβουν χώρα καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και πολιτιστικά δρώμενα από τις δυο χώρες.

2

Ο Δήμος Λευκάδας έχει αναλάβει την υποχρέωση της οργάνωσης ενός εκθεσιακού χώρου αφιερωμένου στο Λευκάδιο Χερν. Στο χώρο θα φιλοξενηθούν οι μέχρι τώρα δωρεές του κ. Τάκη Ευσταθίου, νέα έργα που θα προσφερθούν από την Ιαπωνία, καθώς και ένα γλυπτό του διάσημου παγκοσμίως γλύπτη, Massaki Noda.

Η κ. Μαρία Γενιτσαρίου έχει αναλάβει το έργο της δημιουργίας του χώρου μέσα στον οποίο θα τοποθετηθεί όλο το οπτικό υλικό που αφορά τον Χερν. Η επιλογή της είναι η καλύτερη που θα μπορούσε να γίνει. Είναι η πλέον κατάλληλη να αναδείξει δυο διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς. Η ίδια είναι γνώστης του έργου του Λευκάδιου, έχει ασχοληθεί πολλά χρόνια μαζί του στο παρελθόν, καλλιγραφώντας μάλιστα έργα του σε περγαμηνή.

Το χρώμα που θα επικρατεί στο χώρο είναι το μπλε, αγαπημένο χρώμα του Λευκάδιου, αλλά και χαρακτηριστικό χρώμα της Ιαπωνίας Ο χώρος όπως με πληροφόρησε η κ. Γενιτσαρίου, θα χωρίζεται σε δυο επίπεδα. Στο πρώτο κομμάτι του εκθεσιακού χώρου θα περιλαμβάνεται η διαδρομή του Χέρν εκτός Ιαπωνίας: Κύθηρα – Λευκάδα – Ιρλανδία- Αμερική με έργα που θα αφορούν αυτές τις περιόδους και το δεύτερο θα περιλαμβάνει τη ζωή και το έργο του Χέρν στην Ιαπωνία.

3

Στη σημερινή της επίσκεψη στη Λευκάδα η κ. Γενιτσαρίου έδωσε τις πρώτες κατευθύνσεις για την αρχική διαμόρφωση του χώρου. Θα επανέλθει στη Λευκάδα τουλάχιστον δυο φορές στους επόμενους μήνες. Είναι όχι απλώς αισιόδοξη αλλά σίγουρη για την εξέλιξη των εργασιών μέσα στις τακτές προθεσμίες. Εμείς πάλι στη Λευκάδα είμαστε τυχεροί γιατί με αφορμή τις εκδηλώσεις για το Λευκάδιο Χέρν, θα αποκτήσουμε ένα μόνιμο μουσείο, κόσμημα, δημιούργημα μιας σημαντικής καλλιτέχνιδος.

Κατά μια ευτυχή σύμπτωση σήμερα ο γλύπτης MassakiNoda εδωσε στη δημοσιότητα μερικές φωτογραφίες της μακέτας του έργου του με τίτλο «Λευκάδιος Χερν Η Οδύσσεια ενός Ελεύθερου Πνεύματος – Lafcadio Hearn The Odyssey of an Open Mind». Τα αποκαλυπτήρια του έργου θα γίνουν στη Λευκάδα στα πλαίσια του συμποσίου όπως προανέφερα.

5

Βιολέττα Σάντα

Προηγουμενο αρθρο
Οι κεντήστρες της Καρυάς…
Επομενο αρθρο
Αμπαλί ενα παλιό παιχνίδι της Λευκάδας που χάθηκε

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.