HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΜε διαδικασίες fast track επένδυση 120 εκατ. ευρώ. στο Σκορπιό

Με διαδικασίες fast track επένδυση 120 εκατ. ευρώ. στο Σκορπιό

Την υπαγωγή τεσσάρων επενδύσεων στο καθεστώς ταχείας αδειοδότησης, γνωστό ως fast track, αναμένεται να εγκρίνει στην αυριανή συνεδρίασή της η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ). Οι επενδύσεις αυτές, συνολικού προϋπολογισμού 464,5 εκατ. ευρώ, θα είναι οι πρώτες από τον περασμένο Σεπτέμβριο που θα εγκριθούν προς ένταξη στο fast track.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», οι τέσσερις προς ένταξη επενδύσεις στο καθεστώς ταχείας αδειοδότησης είναι οι ακόλουθες:
1) Κατασκευή και λειτουργία πολυτελούς τουριστικής μονάδας με τον χαρακτήρα του VIP exclusive club στο νησί Σκορπιός, προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ.

2) Κατασκευή και λειτουργία καινοτόμου πολιτιστικού και εμπορικού πάρκου αναψυχής στη θέση Δύο Αοράκια της δημοτικής ενότητας Αλικαρνασσού, στο Ηράκλειο Κρήτης. Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 69,3 εκατ. ευρώ και φορέας της επένδυσης είναι η εταιρεία Βήτα Πρώτη Α.Ε.

3) Κατασκευή και λειτουργία φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 284 MW, προϋπολογισμού 213,8 εκατ. ευρώ.

4) Ανάπτυξη και λειτουργία δικτύου νέας γενιάς σταθερής τηλεφωνίας (NGΑ) της Vodafone – Πάναφον ΑΕΕΤ, προϋπολογισμού 61,4 εκατ. ευρώ. Το εν λόγω σχέδιο αποτελεί μέρος του συνολικού επενδυτικού προγράμματος της Vodafone Ελλάδος ύψους 500 εκατ. ευρώ έως το 2020, ενώ η χρηματοδότησή του, έως την ολοκλήρωσή του, έχει εξασφαλιστεί με κεφάλαια από τον διεθνή όμιλο του Vodafone Group.

Συνολικά, έως σήμερα έχουν ενταχθεί στο καθεστώς ταχείας αδειοδότησης 13 έργα, όμως οι προβλεπόμενες διαδικασίες υλοποιούνται κανονικά για δέκα από αυτά, συνολικού προϋπολογισμού 2,65 δισ. ευρώ.

Οι τρεις άλλες επενδύσεις βρίσκονται σε διαδικασία απένταξης για διαφορετικούς λόγους η κάθε μία. Πρόκειται, πρώτον, για την τουριστική επένδυση της Pravita Estate στη Χαλκιδική, η οποία έχει ενταχθεί στο fast track από τον Νοέμβριο του 2013, όμως δεν έχει καταθέσει τη διαχειριστική αμοιβή. Υπενθυμίζεται ότι η διαχειριστική αμοιβή καθορίζεται στο 0,2% του συνολικού κόστους της επένδυσης με κατώτατο όριο τις 100.000 ευρώ και ανώτατο τις 300.000 ευρώ. Δεύτερη περίπτωση είναι η επένδυση της εταιρείας Χρυσωρυχεία Θράκης (100% θυγατρική της Eldorado Gold) που εντάχθηκε στο fast track το 2012, όμως δεν έχει κατατεθεί φάκελος και το αρμόδιο υπουργείο θεωρεί εξαιρετικά αμφίβολο ότι ο επενδυτής θα το πράξει.

Ακόμη μία επένδυση, η οποία θα υλοποιηθεί μεν αλλά όχι τελικώς με τις διαδικασίες του fast track (αν και εντάχθηκε σε αυτό το 2014), είναι, σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες του υπουργείου Οικονομίας, αυτή που αφορά το εμπορικό κέντρο The Mall Athens.

Στη λίστα αναμονής για ένταξη στο καθεστώς ταχείας αδειοδότησης βρίσκονται ακόμη τουλάχιστον τέσσερις επενδύσεις. Πρόκειται για την τουριστική επένδυση της εταιρείας Sportsland Α.Ε. στη Βοιωτία, την επένδυση της εταιρείας Happy Holidays Τουριστική Εμπορική Α.Ε. Εκμετάλλευσης Ακινήτων και Ξενοδοχειακών Εγκαταστάσεων, που προβλέπει κατασκευή και λειτουργία πολυτελούς τουριστικού συγκροτήματος και τουριστικού λιμένα στη Σάρτη Χαλκιδικής, την τουριστική επένδυση της εταιρείας Halcyon Hills στη Σάμο και τέλος την επένδυση της εταιρείας Κυκλαδικά Μελτέμια Α.Ε., που αφορά την ανάπτυξη αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε ακατοίκητες νησίδες του Νοτίου Αιγαίου μεταξύ των Κυκλάδων, Δωδεκανήσου και Κρήτης, συνολικής ισχύος 582 MW.

Έντυπη Καθημερινή

Προηγουμενο αρθρο
Η Νίκη Λευκάδας σας προσκαλεί στο πιο κεφάτο party του καλοκαιριού!
Επομενο αρθρο
Στις 13 Αυγούστου η Γιορτή Μελιού στο Δράγανο

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.