HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΜια νεκρή βίδρα στην παραλία του Κάστρου

Μια νεκρή βίδρα στην παραλία του Κάστρου

Στην παραλία του Κάστρου είχα δει αρκετές φορές τα καλοκαίρια να ξεβράζονται νεκρές θαλάσσιες χελώνες καρέτα – καρέτα. Αυτό το ζωάκι που φωτογράφησα σήμερα το έβλεπα και μάθαινα γι’ αυτό, πρώτη φορά.

Με ειδοποίησαν οι χειμερινοί κολυμβητές. Το βρήκα νεκρό στην αμμουδιά λίγο μετά τους σωρούς της άμμου. Είναι αρκετά μεγαλόσωμο. Δεν είναι δύσκολος ο εντοπισμός του, γιατί ένα τσούρμο πουλιά πετούν πάνω του και έχουν αρχίσει να το κατασπαράζουν. Πρέπει να βρίσκεται εκεί κάνα δυο μέρες. Πρόκειται για βίδρα. Σύμφωνα με όσο πληροφορήθηκα από το διαδίκτυο, η βίδρα δεν ζει στο αλμυρό νερό. Επομένως, αν την ξέβρασε η θάλασσα, πρέπει να βρέθηκε εκεί, νεκρή.

DSCN3956

DSCN3951

Πάντως φίλος που συζήτησα μαζί του το θέμα, μου είπε, ότι, πριν από 30 σχεδόν χρόνια, κάνοντας βόλτα με το ποδήλατο, είδε βίδρα στις όχθες του Ιβαριού λίγο μετά το Πνευματικό κέντρο.

line1

Η ευρασιατική βίδρα (Lutra lutra) είναι ένα μικρόσωμο ζώο που ζει στις όχθες των ποταμών και των λιμνών και μόνο όπου τα νερά είναι πολύ καθαρά. Η ευρασιατική βίδρα θεωρείται από τα σπανιότερα και πιο απειλούμενα θηλαστικά της ηπείρου. Καθώς το είδος αποτελεί σημαντικό δείκτη υγείας των ορεινών υδάτων, προστατεύεται αυστηρά σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. Τρέφεται με ψάρια σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80% αλλά και αμφίβια, ερπετά (νερόφιδα), ασπόνδυλα (κυρίως καβούρια), πουλιά και μικρά θηλαστικά.

vidra

Ήξερες ότι…

  • Χρειάζεται το γλυκό νερό για να καθαρίζει τη γούνα της.
  • Πολλές φορές παίζει γλιστρώντας στη λάσπη των όχθεων ή στο χιόνι.
  • Το αρσενικό ασχολείται ελάχιστα με τη φροντίδα των νεογνών.
  • Η φωλιά της βρίσκεται σε στοά πάνω από τη στάθμη του νερού και έχει δύο εξόδους, μία προς το έδαφος και μία προς το νερό.
  • Η βίδρα κυνηγά συνήθως το βράδυ, ενώ περνά την ημέρα της σε λαγούμι με υποβρύχια είσοδο.
  • Η γούνα της προσφέρει, λόγω της δομής των τριχών, μια ιδιαίτερα αποτελεσματική μόνωση από το κρύο και την υγρασία.
  • Καθημερινά ξοδεύει το 10% του χρόνου της για την φροντίδα της γούνας της.
  • Βλέπει (εξίσου καλά και μέσα στο νερό), ακούει και μυρίζει πολύ καλά.

Η βίδρα στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα θεωρείται ότι υπάρχει ένας από τους πυκνότερους και με μεγάλη εξάπλωση πληθυσμούς βίδρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Διάσπαση των πληθυσμών εμφανίζεται στην κεντρική Ελλάδα, ενώ μερικοί απομονωμένοι πληθυσμοί βρίσκονται στην Κέρκυρα και στην Εύβοια. Παρά την παρουσία της στους πιο κατάλληλους βιότοπους, περιλαμβάνεται στον κατάλογο των απειλούμενων ειδών της Ελλάδα στην κατηγορία τρωτό.

Απειλές

Οι σημαντικότεροι κίνδυνοι για την επιβίωση της βίδρας προέρχονται από τον άνθρωπο και είναι η ρύπανση των ποταμών και των λιμνών, η αποξήρανση των υγροτόπων και τα υδροηλεκτρικά φράγματα. Ωστόσο απειλή για τη βίδρα συνιστούν και η καταστροφή της παρόχθιας βλάστησης σε λίμνες και ποτάμια και η κατάκλιση των βιοτόπων από τεχνητούς ταμιευτήρες στα ποτάμια.

Πηγή: www.arcturos.gr

Προηγουμενο αρθρο
Πέτρος Θεοτοκάτος live @ MILOS BEACH (Λευκάδα)
Επομενο αρθρο
Ενίσχυση φοιτητών και προικοδότηση απόρων κοριτσιών από το κληροδότημα Θωμά Καπογεωργάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.