HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΜια παραχώρηση που έμεινε μισή

Μια παραχώρηση που έμεινε μισή

Ή πως ένα σπουδαίο εγχείρημα γίνεται βορά του λαϊκισμού

Ένας σχετικά νέος, αλλά δραστήριος και το κυριότερο αποτελεσματικός σύλλογος, δραστηριοποιείται στο Νυδρί. Ονομάζεται «Σύλλογος Βίλχελμ Ντέρπφελδ για τον Πολιτισμό και το Περιβάλλον». Θα ασχοληθούμε σήμερα μόνο με την δραστηριότητα του που απασχόλησε το τελευταίο δημοτικό συμβούλιο στις 25 Ιανουαρίου.

Ο σύλλογος απευθύνθηκε στην τοπική κοινότητα και εξασφάλισε την συγκατάθεσή της, ώστε το παλιό Δημοτικό σχολείο του Νυδριού να αξιοποιηθεί με την δημιουργία ενός πολυχώρου πολιτιστικών δραστηριοτήτων με την επωνυμία «Βίλχελμ Νταίρπφελδ» που σκοπό θα έχει την ανάδειξη της μεγάλης πολιτιστικής κληρονομιάς του μεγάλου Γερμανού αρχαιολόγου. Αυτή ήταν η εισήγηση της τοπικής κοινότητας.

Όπως ανέφερε στο ΔΣ η υπεύθυνη του συλλόγου κ. Βερυκίου «υπάρχει στο δημαρχείο του Νυδριού μέσα σε κούτες άφθονο αρχειακό υλικό σχετικά με τον Wilhelm Dörpfeld, το οποίο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί, να εμπλουτιστεί και να εκτεθεί. Ήδη στα χέρια του Συλλόγου καταφθάνει κάθε μέρα και νέο υλικό. Μέσα σ’ έναν εκθεσιακό χώρο που θα μπορούσε να δημιουργηθεί, θα υπάρχει όλη η ιστορική διαδρομή του νησιού με πυρήνα τον Νταίρπφελντ. Η ζωή και το έργο του Wilhelm Dörpfeld είναι συνυφασμένη με το Νυδρί. Ο σύλλογος βρίσκεται σε επαφή με την γερμανική ακαδημαϊκή κοινότητα αλλά και αυτή της Βιέννης. Όλοι αυτοί είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν το σύλλογο στους σκοπούς του. Υπάρχει ένα ανοιχτό επίπεδο επικοινωνίας με το Γυμνάσιο του Βούπερταλ, στο οποίο διδάσκονται τα Αρχαία Ελληνικά και το οποίο φέρει το όνομα Wilhelm-Dörpfeld Gymnasium για εκδηλώσεις πολιτιστικών ανταλλαγών.»

dscn5568

Η απόφαση του ΔΣ είναι εν περιλήψει η εξής: ναι μεν παραχωρείται στο σύλλογο η χρήση του χώρου αλλά ο χώρος αυτός θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλους τους πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής Νυδριού. Επίσης ο δήμος και το Πνευματικό κέντρο θα μπορούν να χρησιμοποιούν τον χώρο του παλιού δημοτικού σχολείου για την πραγματοποίηση διαφόρων εκδηλώσεων, πολιτιστικού ή άλλου περιεχομένου, που αφορούν τους κατοίκους της περιοχής Ελλομένου.

Η ομόφωνη απόφαση που πήρε το δημοτικό συμβούλιο είναι σε άλλο μήκος κύματος και έχει λίγη σχέση με το αρχικό αίτημα του συλλόγου. Τόση σχέση, ώστε αναρωτιέσαι αν τελικά έγινε κάποια παραχώρηση.

Τόσο η εισήγηση της δημοτικής αρχής, η συζήτηση που ακολούθησε όσο και η τελική απόφαση, θεωρούμε δεν μπόρεσε να αδράξει την ευκαιρία και να ενισχύσει μια μοναδική ιδιωτική και συλλογική πρωτοβουλία. Ένας διάχυτος λαϊκισμός τους εμπόδισε να ανακαλύψουν τα οφέλη όχι μόνο πολιτιστικά αλλά και τουριστικά που θα μπορούσαμε να αποκομίσουμε από την ενασχόλησή μας με τον Wilhelm Dörpfeld.

dscn5578

Για τη Γερμανία το όνομα του Wilhelm Dörpfeld είναι μια λέξη «κλειδί», μια λέξη που ανοίγει πόρτες. Για τη Λευκάδα και το Νυδρί ιδιαίτερα, μια ξεχασμένη ιστορία. Το Νυδρί επένδυσε στο μύθο του Ωνάση. Οι μύθοι όμως δεν διαρκούν για πάντα και είδαμε τα αποτελέσματα.

Ο σύλλογος κάνει δουλειά από αυτές που δεν μας έχουν συνηθίσει οι σύλλογοι. Έχει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα. Δεν ζήτησε χρήματα. Ζήτησε μόνο το χώρο του παλαιού σχολείου. Στο πρόγραμμά του είναι η δημιουργία ενός ζωντανού οργανισμού από τον οποίο μόνο οφέλη μπορούμε να έχουμε. Αυτό που αποφασίστηκε από το συμβούλιο ήταν μίζερο και φοβισμένο. Ουσιαστικά δεν του παραχωρήθηκε τίποτα. Μπορείτε να φανταστείτε όταν θα δημιουργηθεί το Μουσείο, να μπορεί στον ίδιο χώρο -σύμφωνα με την απόφαση- ο κάθε σύλλογος να κάνει δικές του δράσεις; Και ποιος θα κανονίζει ποιες από αυτές θα συνάδουν με το μουσείο και ποιες όχι;

Ο σύλλογος έχει ήδη προγραμματισμένες δράσεις, έχει ξεκινήσει συζητήσεις. Πρόκειται για μια ξεχωριστή περίπτωση και σαν τέτοια έπρεπε να αντιμετωπιστεί δεδομένου ότι το αρχειακό υλικό που υπάρχει, ανήκει στο Δήμο. Η συμφωνία που ο δήμος πρέπει να κάνει με τον σύλλογο, πρέπει να περιλαμβάνει τους σκοπούς, τις δράσεις, το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, αφού γίνει καταγραφή του παραδιδόμενου αρχειακού υλικού. Βεβαίως το Πνευματικό Κέντρο θα έχει σε κάθε περίπτωση την υψιλή εποπτεία και τον έλεγχο όλων.

Δεν είναι η ίδια περίπτωση με τις τόσες άλλες παραχωρήσεις σχολείων που έχουν γίνει σε συλλόγους. Εκεί οι σύλλογοι μπορεί να χρησιμοποιούν τους χώρους κάνοντας από γιόγκα μέχρι να ψήνουν σουβλάκια, έτσι όπως ζούμε στην εποχή που η έννοια του πολιτισμού έχει αλλοιωθεί.

dscn5585

Να αναφέρουμε εδω, ότι όπως μας τονίστηκε από υπεύθυνα χείλη, υπάρχουν επαρκείς δημόσιοι χώροι στο Νυδρί για τις δράσεις όλων των άλλων συλλόγων και του αθλητικού συμπεριλαμβανομένου. Επομένως η προσπάθεια του δημοτικού συμβουλίου για χρήση του χώρου από όλους τους συλλόγους, δεν προσφέρει, αντίθετα δείχνει να μην κατανοεί τη σπουδαιότητα του εγχειρήματος.

Η δραστηριοποίηση ενός συλλόγου σε έναν τέτοιο τομέα, είναι ένα ανέλπιστο δώρο για τον Δήμο. Η συλλογική πρωτοβουλία μπορεί να κινηθεί με μεγάλη ευκολία περά από γραφειοκρατίες και τυπικότητες. Ο δήμος δεν χρειάζεται να βάλει χρήματα. Χρειάζεται να είναι η εποπτεύουσα αρχή. Ας αφήσουν το σύλλογο ανεμπόδιστα να δουλέψει. Οι δήμοι διαχρονικά, απέδειξαν πως δεν μπορούν να κοιτάξουν μπροστά, είναι κοντόφθαλμοι. Μόνο σε τέτοιες πρωτοβουλίες μπορούμε να ελπίζουμε.

Αυτό το νησί επένδυσε τόσα χρόνια στη συνταγή «λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και τ’ αγόρι μου». Η συνταγή δούλεψε αλλά… Όποιοι έχουν τα μάτια και τ’ αυτιά τους ανοιχτά, όσοι βλέπουν μπροστά, λένε πως η συνταγή άρχισε ήδη να μας γυρίζει μπούμερανκ. Νέα απαιτητικά τουριστικά ρεύματα δημιουργούνται. Ο μύθος του Ωνάση ξεθώριασε, αλλά το Νυδρί και όλο το νησί, έχει ένα δυνατό χαρτί. Τον Wilhelm Dörpfeld. Κι αυτός είναι η σύγχρονη ιστορία του.

Διαβάστε για τον Wilhelm Dörpfeld:
Η Λευκάδα στις αρχές του 1900 μέσα από το ανασκαφικό έργο και τα ταξίδια του Wilhelm Dorpfeld
Λευκάδα, η ομηρική Ιθάκη: Η θεωρία του W. Dörpfeld
Λευκάδα 5 Ιουνίου 1927 – στην πατρίδα του Οδυσσέα
Διαβάζοντας μια παλιά φωτογραφία (Βίλχελμ Ντέρπφελντ)
Βίλχελμ Ντέρπφελντ: Ο χαρισματικός ανασκαφέας που το 1888 έκανε μόδα τις περιηγητικές εκδρομές
Φίλε μου κουμπάρε Νίκο!

Προηγουμενο αρθρο
Κριτική για την νέα ποιητική συλλογή της Βιβής Κοψιδά-Βρεττού: «Όλα καλά αξιότιμοι κύριοι»
Επομενο αρθρο
Καρναβάλι 2017 στο Νυδρί και στην Καρυά - Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.