HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΜια στοχαστική βόλτα με την κάμερα του Πέδρο Ολάγια

Μια στοχαστική βόλτα με την κάμερα του Πέδρο Ολάγια

Εκδήλωση Συνδέσμου Φιλολόγων
«Μια στοχαστική βόλτα με την κάμερα του Πέδρο Ολάγια»

Μια ακόμα ιδιαίτερη συνάντηση με τον Πέδρο Ολάγια, τον διακεκριμένο Ισπανό φιλόλογο, συγγραφέα και «Πρεσβευτή του Ελληνισμού» ανά τον κόσμο, ήταν η εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Λευκάδας, την Παρασκευή, 8 Φεβρουαρίου 2019, στο Φουαγιέ του Ανοιχτού Θεάτρου. Θέμα: «Η Μετέωρη Ελλάδα ως κληρονομιά, ως πρόκληση και ως βούληση. Μια στοχαστική βόλτα με την κάμερα του Πέδρο Ολάγια». Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στον εξαίρετο δάσκαλο των κλασικών γραμμάτων Φάνη Κακριδή, που πρόσφατα έφυγε από τη ζωή, αφήνοντας ως κληρονομιά μία από τις πιο τίμιες και θαρραλέες φωνές της φιλολογίας, που η οικογένεια Κακριδή κάλυψε για τρεις ολόκληρους αιώνες.

Μια περιπλάνηση στην ιστορία της δημοκρατίας, στη σταδιακή της θεωρητικοποίηση και στην τολμηρή θεσμική της ολοκλήρωση τον πέμπτο αιώνα, ήταν ο ένας άξονας του δίωρου ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε. Μέσ’από διαδρομές λυρικές των κατάλοιπων της ιστορίας, μέσ’από την ομορφιά που αναδύεται σαν ξάφνιασμα της φύσης στ’αχνάρια του Λόφου των Νυμφών, τη Μελίτη, την Πνύκα, τον βράχο του Αρείου Πάγου, την Αρχαία Αγορά, τη Βασίλειο Στοά, τη Στοά του Ελευθερίου Διός, την Ακρόπολη, το Θησείο …κι ως τον Κεραμεικό και το Μοναστηράκι και την Πλάκα, με καταληκτικό προορισμό το Σύνταγμα (και τον σύγχρονο συμβολισμό του), η κάμερα του Πέδρο Ολάγια, σαν μια ανιχνευτική μνήμη εξυφαίνει το διανοητικό, ηθικό και πολιτικό ανάπτυγμα της ελληνικής σκέψης, της ανθρώπινης διάνοιας. Σ’ένα δεύτερο άξονα, σπαράγματα κοινωνικά, πολιτικά, εικαστικά της σύγχρονης έκπτωσης της δημοκρατίας, της σπαρασσόμενης από τη συνεχιζόμενη κρίση-και των αξιών- της σύγχρονης Αθήνας, συμβόλου της εκπτωτικής πορείας των σημερινών δημοκρατιών και της υπόστασης του πολίτη. Σε αντιθετικές μεταξύ τους εικονίσεις οι δύο πραγματικότητες υπογραμμίζουν, με τον υψηλής ευγένειας περιγραφικό και καταγγελτικό λόγο του δημιουργού τού ντοκιμαντέρ Πέδρο Ολάγια, (που είναι κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου του Η μετέωρη Ελλάδα, την αναγκαιότητα αναγέννησης της πολιτικής και του πολίτη στον σύγχρονο κόσμο.

Παρακολουθώντας το ντοκιμαντέρ και ακούγοντας τον ίδιο τον Πέδρο Ολάγια, αισθάνεται κανένας τη συγκίνηση ενός ακίνητου μέσα στο χρόνο πολιτισμικού οικοδομήματος, και την πεποίθηση πως δεν είναι χαμένη η υπόθεση του ανθρώπου. Και ότι απαιτείται ένα νέο υπόδειγμα πολίτη ώστε να ξαναστηθεί η αξιοπρέπεια του ανθρώπου, μέσ’από την κατάκτηση εκ νέου των ανθρώπινων δικαιωμάτων του.

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Λευκάδας, τιμώντας την εν γένει προσφορά του «Έλληνα» πια Πέδρο Ολάγια, τον ανακήρυξε, μ’ένα λιτό αλλά συγκινητικό τελετουργικό, σε Επίτιμο Μέλος του Συνδέσμου. Στην προσφώνησή της η Πρόεδρος κ. Παρασκευή Κοψιδά-Βρεττού, αφού παρουσίασε την πραγματικότητα των Ανθρωπιστικών Γραμμάτων σήμερα και τις νέες τάσεις εκσυγχρονισμού και εφαρμογής τους, είπε για τον τιμώμενο, παρουσιάζοντας το ανάπτυγμα της φιλολογικής του σκέψης αλλά και τη βιωμένη ταυτότητα του πολίτη, ότι είναι ένας «ποιητής της φιλολογίας», που βλέπει «στην προσέγγιση των κειμένων τη δυναμική μιας πράξης αντίστασης στην αγοραία λογική και στην εξουθενωτική και ευρηματική πράγματι προσπάθεια που σήμερα καταβάλλεται για την ταπείνωση της ανθρώπινης σκέψης και κατ’επέκταση της ανθρώπινης ύπαρξης…»

Μετά την παρουσίαση του βιογραφικού του από την Οργανωτική Γραμματέα κ. Αγγελική Κόγκα με την γνώριμη ευγένεια του λόγου και της παρουσίας της, ακολούθησε η Γενική Γραμματέας κ. Κατερίνα Ροντογιάννη, η οποία ανέγνωσε το Πρακτικό αναγόρευσης του Πέδρο Ολάγια σε Επίτιμο Μέλος του Συνδέσμου Φιλολόγων. Στη συνέχεια, η επίδοση της τιμητικής πλακέτας και του τιμητικού διπλώματος, με όλα τα μέλη του Δ.Σ. επί σκηνής. Στο κείμενο της περγαμηνής αναφέρονται χαρακτηριστικά οι λόγοι απονομής αυτής της τιμής στον Π.Ο.:

Α. Για την ακαταπόνητη και συνεπή θητεία του στην έρευνα, τη συγγραφή και την, με κάθε μέσο, διάδοση των Ελληνικών Ανθρωπιστικών Γραμμάτων και αξιών.
Β. Για τη μαχητική προσπάθειά του ώστε να γίνει συνείδηση η πολιτική, κοινωνική και ηθική διάσταση των Ελληνικών Ανθρωπιστικών Γραμμάτων στον σύγχρονο παγκόσμιο πολιτισμό.
Γ. Για τη γενναιόδωρη στήριξη του φιλολογικού και πολιτιστικού έργου του Συνδέσμου Φιλολόγων Λευκάδας.
Στην αντιφώνησή του ο τιμώμενος μίλησε συγκινημένος για την τιμή που του γίνεται από τον Σύνδεσμο Φιλολόγων, για την οικείωσή του με το νησί της Λευκάδας, για την ταπεινωμένη δημοκρατία του σήμερα και τον εκ νέου αγώνα για το χτίσιμό της.

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Λευκάδας υποσχέθηκε ότι θα επανέλθει στα αρχαία κείμενα και στη σύγχρονη φωνή τους μέσ’από αναγνώσεις και ελεύθερες συζητήσεις. Γιατί κανένα πρόβλημα δεν μένει έξω από την ιδιοφυή τους διαλεκτική.

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Λευκάδας ευχαριστεί το Πνευματικό Κέντρο για την υποστήριξη, τον Μάρκο Κερασοβίτη για τη μαγνητοσκόπηση της εκδήλωσης, τον Ξενοφώντα Κοψιδά και τον Ζώη Αυγερινό για την τεχνική υποστήριξη. Τον Μανόλη Θερμό για τη φιλοξενία των καλεσμένων, στο μοναδικής αρχοντιάς Boschetto.

Εκ μέρους του Συνδέσμου Φιλολόγων Λευκάδας
Η Πρόεδρος                                                                     Η Γενική Γραμματέας
Δρ. Παρασκευή Κοψιδά-Βρεττού                                         Κατερίνα Ροντογιάννη

Προηγουμενο αρθρο
Trailer για την παράσταση «Κάθε Δευτέρα χωρίζουμε»
Επομενο αρθρο
Θέσεις εργασίας στη Λευκάδα 11/02/2019 έως 16/02/2019

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.