HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΜια συνάντηση με την Ιουστίνη Φραγκούλη

Μια συνάντηση με την Ιουστίνη Φραγκούλη

Έχουν περάσει περισσότερα από 20 χρόνια απ’ όταν συνάντησα για πρώτη φορά την Ιουστίνη Φραγκούλη. Γνωρίζονταν ήδη με το σύζυγο μου από παιδιά. Ήταν καλοκαίρι, βρισκόταν στη Λευκάδα όπως κάθε καλοκαίρι εκείνα τα χρόνια. Βρεθήκαμε στον «Αμερικάνο», το αγαπημένο και στις δυο μας καφενείο της Κουζούντελης. Είμαστε τότε μικρομανούλες. Ο γιος της με την κόρη μου έχουν 2 -3 χρόνια διαφορά. Πηγαίναμε στου Αμερικάνου για να παίξουν τα βλαστάρια μας, αλλά στο βάθος ήταν ο αγαπημένος χώρος και για τις δυο μας. Οι κουβέντες μας εκείνη την εποχή περιστρέφονταν γύρο από την καινούργια εμπειρία της μάνας, που βιώναμε και οι δυο.

Αυτές οι συναντήσεις συνεχίστηκαν και τα επόμενα καλοκαίρια. Μετά αραίωσαν. Την έβλεπα κάποια καλοκαίρια από μακριά, ίσως συναντηθήκαμε μια δυο φορές ακόμα…Την παρακολουθούσα όμως μέσα από τα γραφτά της, τα «ζήλευα» για τη σωστή χρήση της γλώσσας, τις ωραίες και σωστές λέξεις που χρησιμοποιούσε, την ωριμότητα που χρόνο με το χρόνο έκανε την εμφάνιση της. Μέχρι που αυτή η ωριμότητα ξεπέρασε τα στενά όρια ενός άρθρου και έκανε το πρώτο της δημόσιο «πέταγμα» με την κυκλοφορία του πρώτου της βιβλίου. Δέκα βιβλία έχει εκδώσει μέχρι σήμερα.

DSCN0163

Αυτή την εποχή η Ιουστίνη «κυκλοφορεί» με επιτυχία σ’ όλη την Ελλάδα μέσα από το τελευταίο βιβλίο της: «Ξυπόλητες στην άμμο». Ένα βιβλίο που ακουμπά στην πατρίδα της, το νησί της, στις ρίζες της, τις μνήμες της, με όλα όσα ο χρόνος και οι εμπειρίες της ζωής προσέθεσαν.

Την Πέμπτη θα βρίσκεται στην Πάτρα για την εκεί παρουσίαση του βιβλίου της. Σήμερα το απόγευμα συναντηθήκαμε στην παραλία της Λευκάδας. Μαζί μας ήταν η αγαπημένη και των δυο μας Μαριάννα Καρφάκη. Η Μαριάννα θα είναι μια από τις ομιλήτριες για το βιβλίο της Ιουστίνης στην Πάτρα.

Και σήμερα η κουβέντα μας ξεκίνησε από τα παιδιά μας πάλι… μεγάλωσαν τώρα πια..

Ακόμα «ζηλεύω» την Ιουστίνη γιατί είναι μια «γυναίκα του κόσμου», έξυπνη, αεικίνητη, δραστήρια, εργατική. Γιατί η ζωή της την «πλούτισε» τόσο, ώστε μέσα από τα γραφτά της να μπορεί να μοιράζεται, μαζί μας πολύτιμα πράγματα.

Βιολέττα Σάντα

Προηγουμενο αρθρο
John P.Anton, Κριτική στην τριλογία του Σπύρου Βρεττού
Επομενο αρθρο
Σαν σήμερα 10/06 (1944) : Η αποτρόπαια Σφαγή του Διστόμου

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.