HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΜπάνιο στην αμμόγλωσσα το 1930 δίπλα σε ένα ιστιοφόρο

Μπάνιο στην αμμόγλωσσα το 1930 δίπλα σε ένα ιστιοφόρο

Δεν είναι μόνο οι άνθρωποι πρωταγωνιστές των παλιών φωτογραφιών. Κάποιες από αυτές γίνονται αφορμή να ξεκαθαρίζουν και να ταξινομούνται τα ίχνη που άφησε ο χρόνος στο σώμα της μικρής μας πατρίδας.

Καλοκαίρι 1931. Ένα όμορφο ιστιοφόρο είναι δεμένο δίπλα ακριβώς από την αμμόγλωσσα. Φαίνεται ολοκάθαρα το Αγγλικό Λιμάνι ή όπως λέγονταν «ο εξωτερικός λιμήν της πόλεως». (Το 1930 λειτουργούσε ήδη το λιμάνι της πόλης, αυτό που βλέπουμε σήμερα.) Στη σειρά μπηγμένα τα άχρηστα βενετσιάνικα κανόνια χρησιμοποιούνται ως δέστρες των πλοίων. Και πίσω φαίνονται καθαρά οι αποθήκες του λιμανιού.

(Αν δεν κάνουμε λάθος, είναι η μοναδική φωτογραφία στην οποία φαίνονται οι αποθήκες του παλιού λιμανιού)

Όπως γράφει ο Νίκος Βαγενάς: «το Αγγλικό λιμάνι διαμορφώθηκε μπροστά από το σημερινό φάρο του Κάστρου μέχρι την μπαράκα της Δημήτρως και από κει προς τα βόρεια με έναν λιμενοβραχίονα μήκους 80 περίπου μέτρων…
Από το σχεδιάγραμμα της διάνοιξης διαπιστώνεται η ύπαρξη αποθηκών του λιμανιού, άγνωστης όμως χρονολογίας κατασκευής, εκεί που σήμερα είναι το αλσύλλιο με τα πευκάκια μπροστά από το πάλαι ποτέ εργοστάσιο οινοποιίας ΤΑΟΛ.»*

Ο Χρύσανθος Χατζηγεωργίου με την θυγατέρα του Σοφία – Φωφώ Χατζηγεωργίου -Βλάχου με ένα μεγάλο ποδήλατο βρίσκονται στην αμμόγλωσσα. Προσέξτε τα δίχρωμα αντρικά παπούτσια της εποχής καθώς και το ανδρικό καπέλο «μπαγιασόνι, στην τοπική διάλεκτο.

* *Από το βιβλίο του Νίκου Βαγενά: «Πάτρια Ίχνη – Ψηφίδες από τη Λευκάδα του χτες», εκδόσεις Fagotto books, 2014

Προηγουμενο αρθρο
Πυρκαγιά στη Βιομηχανική Περιοχή Πρέβεζας (βίντεο και φωτογραφίες)
Επομενο αρθρο
Για να βάζουμε τα πράγματα στη θέση τους

1 Σχόλιο

  1. Αλαφροϊσκιωτος
    28 Ιουλίου 2019 at 01:34

    Νίκος Βαγενάς ένα μεγάλο κεφάλαιο πολιτισμού για τη Λευκάδα…. καλό να τον ακούσουν όσοι καμωνονται ότι γνωρίζουν τη πολιτιστική ιστορία αυτού του τόπου….και δυστυχώς ξεφυτρώνουν αρκετοί μαϊντανοι…..