HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΜπάνιο στο Κάστρο με το βαρκάκι

Μπάνιο στο Κάστρο με το βαρκάκι

Στη δεκαετία του 1950 οι κολυμβητές της παραλίας του κάστρου έφταναν μέχρι τη θάλασσα με βαρκούλες με πανιά. Αργότερα ήρθαν οι βενζίνες, η διαδρομή συντόμευσε και τα απρόοπτα λιγόστεψαν.

Όπως θυμάται η Ελένη Ματαράγκα: «στη δεκαετία του 1950 οι βάρκες που πηγαίναμε για μπάνιο είχαν πανιά. Ξεκινούσαμε από το λιμάνι και καταλήγαμε στο μουράγιο. (δίπλα από την αμμόγλωσσα). Εκεί μας υποδεχόταν το καφενείο του Σπύρου Νησιώτη (Πούλου), με καφέ, βυσσινάδα και νερό. Δούλευε με πάγο και γεννήτρια.

Όσοι χρησιμοποιούσαμε τις βάρκες με το πανί, γνωρίζαμε τον τρόπο που έπρεπε να καθόμαστε. Μισοί από τη μια μεριά και μισοί από την άλλη για να υπάρχει ισορροπία. Ο βαρκάρης καθόταν πίσω στο τιμόνι όπου κατέληγαν και τα σκοινά από τα πανιά. Ανάλογα κατά που φυσούσε ο αέρας τα τέντωνε. Αν στη διαδρομή φυσούσε δυνατότερος αέρας, η βάρκα έγερνε από τη μεριά του πανιού. Κάποιοι από τους επιβάτες μετακόμιζαν στην αντίθετη μεριά ώστε να ισορροπήσει η βάρκα. Προτιμούσα να κάθομαι στην πλευρά που ήταν τα πανιά για να βάζω το χέρι μου στη θάλασσα.

Αν στη διάρκεια της διαδρομής τύχαινε να σταματήσει ο αέρας, ο κυρ Γιάννης ο βαρκάρης, με το κουπί έσπρωχνε τη βάρκα κοντά στο δρόμο, έβγαινε έξω, έπαιρνε το σχοινί και έσερνε τη βάρκα περπατώντας μέχρι το μουράγιο.

Μετά το 1960 οι βάρκες αντικαταστάθηκαν με τις βενζίνες. Το δρομολόγιο παρέμεινε το ίδιο.»

1955. Εικονίζονται: Ντίνα και Κούλα Φίλιππα, Λουκία Αργύρη, Τιτίκα Αργύρη, Μαρία Γαρυφάλλου, Άνετα Αργύρη, και Αθανασία Ματαράγκα – Γαρυφάλλου.
1957. Οι εγγόνες του παπά Ματαράγκα: Λίνα Ματαράγγα, Μαρίκα Καλυβιώτη, Ελένη Βανδώρου, Ελένη Ματαράγκα.

1960. Στην αμμόγλωσσα

Παναγιώτης και Βάντα Χαλικιά, Κατίνα Λάζαρη, Ελένη Ματαράγκα, Σταυρούλα Γαρυφάλλου

Πίσω από τον Φάρο

1960. Δήμητρα Χαλικιά, Αθανασία και Ανδρέας Ματαράγκας. Παιδιά: Βάντα Χαλικιά και Ελένη Ματαράγκα.
1965. Εικονίζονται Βάντα Χαλικιά, Ελένη Ματαράγκα, και τα μικρά Ελένη και Φανούριος Μπόρσας.
Προηγουμενο αρθρο
Η συνέντευξη του Θανάση Καββαδά στο Αθηναϊκό Πρακτορείο
Επομενο αρθρο
Αναβολή θεατρικής παράστασης «Αγερμού» λόγω πένθους

1 Σχόλιο

  1. Άγγελος Σταγιάνος
    10 Σεπτεμβρίου 2017 at 20:23 — Απάντηση

    Και πήγαν οι αχρείοι και κατέστρεψαν τις σκαλίτσες, που μπαίναμε και βγαίναμε στις βάρκες. Που εκεί έμαθαν μπάνιο, οι παππούδες μας, οι γονείς μας εμείς και τα παιδιά μας. Εξαφάνισαν τον φάρο ( που θα μπορούσαν να τον κρατήσουν, απλά για να υπάρχει , χωρίς να είναι σε λειτουργία). Έκαναν τον μικρό τον άμμο νταμάρι (στην κυριολεξία) και επέτρεψαν να μείνουν οι φορτηγίδες στο Κάστρο , τόσον καιρό τώρα. Ακόμα και την θάλασσα, με τους τρεις φάρους που έκαναν, την αλλοίωσαν. Αυτή είναι η εικόνα της Λευκάδας μας ,ερχόμενος είτε με σκάφος είτε από δρόμο. Και μετά από τόσα και τόσα, δεν έχει αναφερθεί κανείς σ΄αυτό . Μην πω για το Τουριστικό το ΤΑΟΛ…. Αλλά αν δεν σέβεσαι κάποια πράγματα ή αν δεν…. τα καταλαβαίνεις … τότε το μυαλό του καθενός μπορεί να πάει όπου θέλει….

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.