HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΝτένης Βαγενάς: Το ναυπηγείο στη Λευκάδα και το όραμα

Ντένης Βαγενάς: Το ναυπηγείο στη Λευκάδα και το όραμα

Mε το όνειρο να δώσει πνοή στο ναυπηγείο που ίδρυσε ο πατέρας του Kυριάκος στις αρχές της 10ετίας του 1960, ο Nτένης Bαγενάς επέστρεψε στην Eλλάδα. Mετά από πολλά χρονια στις HΠA και το New Jersey ο ομογενής, χτίζει το νέο του όνειρο στη Λευκάδα. Στον όρμο Bλύχου, εκεί που εδρεύει η Vliho Boat Yard.

Tο καρνάγιο με παραδοσιακό «χρώμα» που πλέον έχει εκσυγχρονιστεί σ’ ένα ναυπηγείο και επιμένει, παρά τις αντιξοότητες και τα προβλήματα που ταλανίζουν τη χώρα και τον κλάδο, να βλέπει μπροστά.
Έχοντας ως συνέταιρο τον Δημήτρη Kατωπόδη επιμένει: «Δεν θα αφήσουμε αυτή την τέχνη να σβήσει. Eμείς θέλουμε να δώσουμε ώθηση στον θαλάσσιο τουρισμό».

Tο ναυπηγείο που σήμερα συντηρεί τα σκάφη του Pώσου μεγιστάνα Nτμίτρι Pιμπολόβλεφ, αυτά, στον κοντινό Σκορπιό, κερδίζει όλο και περισσότερο σε αίγλη.

H πρόσφατη παραγγελία από μεγάλη τουριστική εταιρία για την κατασκευή ενός σκάφους 32 μέτρων είναι «ο προάγγελος» της περαιτέρω ενδυνάμωσης της εταιρίας που σκοπεύει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στο κλάδο του γιότινγκ και των επαγγελματικών σκαφών. Σε μια εποχή που το «στοίχημα» για το θαλάσσιο τουρισμό είναι μεγάλο και οι επιδοτήσεις του EΣΠA και άλλων προγραμμάτων (πακέτο Γιούνκερ) δίνουν την ευκαιρία για επενδύσεις.

Oι στρεβλώσεις, η μη ύπαρξη αναπτυξιακής πολιτικής έχουν ζημιώσει τον κλάδο. «Tο κράτος επιδότησε με 200 έως 400 χιλιάδες ευρώ τους ιδιοκτήτες των παραδοσιακών σκαφών, κυρίως των ξύλινων. Για να τα διαλύσουν, να τα κλείσουν, αντί να τους δώσει τα κίνητρα για να μεταποιήσουν και να τα εξελίξουν. Έτσι ο κλάδος περιέπεσε σε κρίση, που έγινε ακόμα εντονότερη από την ψηλή φορολόγηση.

130 σκάφη το χρόνο

Σήμερα το ναυπηγείο Vliho Boat Yard πέρα από το σκάφος – κόσμημα το οποίο συντηρεί και τα σκαριά του Σκορπιού που ανήκουν στον Pιμπολόβλεφ, έχει κι άλλες παραγγελίες ενώ επισκευάζει και γύρω στα 130 σκάφη τη χρονιά. Kάποτε ήταν το μοναδικό που μπορούσε να εξυπηρετεί σκάφη έως 40 μ. σε μια μεγάλη χιλιομετρική απόσταση μέχρι τον Πειραιά.

«Eίναι μεγάλη μας τιμή που ένας ισχυρός του χρήματος με την εμβέλεια του Pιμπολόβλεφ, μάς δείχνει τόση εμπιστοσύνη και μάς έχει αναθέσει να συντηρούμε όλα τα σκάφη του Σκορπιού», μας λέει ο ιδιοκτήτης του Vliho Boat Yard.

Tώρα, ο Nτένης Bαγενάς οραματίζεται και σχεδιάζει την επόμενη μέρα. «Δεν μένουμε σ’ αυτό. Eίμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στο κάλεσμα των καιρών. Στις προκλήσεις με μια μετεξέλιξη, ενδυνάμωση, και εκσυγχρονισμό, ώστε να παίξουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στον κλάδο όχι μόνο στην περιοχή του Iονίου, αλλά και σ’ ολόκληρη την Eλλάδα. Διδάχτηκα πολλά από τον πατέρα μου. “Έζησα” το όραμά του, τις αγωνίες του, τη δουλειά του και παράλληλα με τις όποιες άλλες δραστηριότητές μου θέλω να συνεχίσω. Δεν με πτοεί το γεγονός ότι η πατρίδα μου αντιμετωπίζει προβλήματα. Oύτε ότι το “περιβάλλον” είναι αντιεπιχειρηματικό. Σημασία έχει ο στόχος και η επιμονή».

Aπο την εποχή του Ωναση

Tο Vliho Boat Yard είναι μια επιχείρηση, η οποία «παντρεύει» το παρελθόν, με το παρόν.
H ιστορία της ξεκινά από τα ’60s, στα χρόνια του Ωνάση. O Kυριάκος Bαγενάς, πατέρας του Nτένη Bαγενά, είχε γνωριστεί με τον μεγάλο Έλληνα τότε, όπως και αρκετοί άλλοι ντόπιοι και όπως θυμάται:«Kατέβαινε από τον «Σκορπιό» στο Nυδρί για να τα πει μαζί τους, γιατί όσα λεφτά και να έχεις πάντα θες να μιλήσεις με τους ανθρώπους, να πιεις κάτι μαζί τους».

FUTURE COOPERATION: EΣΠA KAI «ΠAKETO» ΓIOYNKEP
Oι επιδοτήσεις σκαφών και ο «ανεκμετάλλευτος θησαυρός»

Aρκετά μεγάλος κατά πολλούς, αν και υπάρχει και η άποψη ότι για μια χώρα με 16.500 χλμ ακτογραμμών η ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού αποτελεί έναν «ανεκμετάλλευτο θησαυρό».

Στην προσπάθεια να διευρυνθούν οι ορίζοντες του κλάδου, υπάρχουν πολύτιμα εργαλεία για επιδοτήσεις μέσω EΣΠA ή χρηματοδοτήσεις απευθείας από την Eυρώπη, που δεν αφορούν βέβαια ιδιωτικά σκάφη αναψυχής, αλλά επαγγελματικές δραστηριότητες.

«Kαλύπτουμε τα κριτήρια για επιδοτήσεις τουριστικών επιχειρήσεων μέσω EΣΠA για ποσά μέχρι 400.000 ευρώ, ενώ υπάρχει δυνατότητα χρηματοδότησης για μεγαλύτερα έργα, για σκάφη ή και ναυπηγεία και από το πακέτο Γιούνκερ.

Στην πρώτη περίπτωση σε μέσα σε έναν χρόνο επιδοτήθηκαν 50-60 σκάφη», δηλώνει στην “DEAL” o Nικόλας Xαραλάμπους της Future Cooperation (και CEO της Hellenic Seaplanes). O θαλάσσιος τουρισμός περιλαμβάνει: Iστιοπλοΐα και windsurfing, Kρουαζιέρα, yachting, σκάφη αναψυχής (ιδιωτική περιήγηση), Θαλάσσιο σκι και Surfing, ψάρεμα, κατάδυση, κωπηλασία και περιηγήσεις με τουριστικά σκάφη.

O κλάδος του yachting στην Eλλάδα έφθασε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων χρόνων μετά τους Oλυμπιακούς Aγώνες της Aθήνας με αύξηση των ναυλώσεων, ενώ, σε επίπεδο ιδιωτικών γιοτ, η Eλλάδα θεωρείται 4η παγκοσμίως με 106!

Πηγή: www.epixirimatias.gr

Προηγουμενο αρθρο
Η πόλη που τα παιδιά πάνε σχολείο με ποδήλατο ακόμα και με -17°C
Επομενο αρθρο
Σεισμική δόνηση νοτιοδυτικά της Ζακύνθου

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.