HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΞεκίνησε σήμερα η μεταφορά της άμμου στον Άη Γιάννη

Ξεκίνησε σήμερα η μεταφορά της άμμου στον Άη Γιάννη

Ξεκίνησε σήμερα η μεταφορά της άμμου στην παραλία του Άη Γιάννη. Από τους σωρούς που βρίσκονται κοντά στους Μύλους ξεκίνησε η μεταφορά στην παραλία του Άη Γιάννη. Φορτηγά και φορτωτές με ερπύστριες, παίρνουν μέρος στη διαδικασία. Η εναπόθεση στον Άη Γιάννη ξεκίνησε μπροστά από τον «Τηλέγραφο» και συνεχίζεται προς το βράχο του Σταύρου.

Η κίνηση των φορτηγών στον Άη Γιάννη δεν είναι ότι καλύτερο αυτή την εποχή. Kολυμβητές και επισκέπτες είχαν αρχίσει εδώ και μέρες τις επισκέψεις τους στην παραλία και στα μαγαζιά της περιοχής. Όπως όμως πληροφορηθήκαμε οι εργασίες θα ξεκινούν στις 6 το πρωί και θα σταματούν στις 12 το μεσημέρι ώστε να μην δημιουργούνται περισσότερα προβλήματα στην περιοχή. Θα διαρκέσουν μόνο 4 ημέρες.

Σήμερα εργάζονται 10 φορτηγά, τα περισσότερα της εταιρείας ΤΕΡΝΑ -που κατασκευάζει το έργο της διάνοιξης του διαύλου. Η εταιρεία συμφώνησε να μεταφέρει 10χιλ. κυβικά.

DSCN6617

Όπως μας δήλωσε ο Αντιπερειφερειάρχης κ. Χαλικιάς ο λόγος που ξεκίνησε η μεταφορά από τους Μύλους και όχι από το ΤΑΟΛ ήταν επιθυμία της εταιρείας ΤΕΡΝΑ. Όπως είναι γνωστό με την τροπή που είχε πάρει το θέμα, λόγω των καθυστερήσεων, η υποχρέωση της εταιρείας αμβλύνθηκε. Έτσι η τωρινή βοήθεια που προσφέρει, γίνεται όχι από συμβατική υποχρέωση, αλλά από διάθεση προσφοράς. Η ΤΕΡΝΑ λοιπόν δέχτηκε να μεταφέρει ή 10χιλ κυβικά από τους Μύλους ή 5χιλ. κυβικά από το ΤΑΟΛ. Στο ΤΑΟΛ υπάρχουν περίπου 55 χιλ. κυβικά. Επομένως η μεταφορά μόνο 10χιλ. κυβικών δεν θα έλυνε οριστικά το πρόβλημα, Έτσι επιλέχτηκαν οι Μύλοι για αρχική αποσυμφόρηση. Σε καμιά βέβαια από τις δυο περιοχές δεν λύνεται το πρόβλημα.

Όπως αναφέραμε και παραπάνω η εναπόθεση της άμμου στον Άη Γιάννη, ξεκίνησε από τον «Τηλέγραφο». Πρόθεση των υπευθύνων ήταν να ρίξουν άμμο στην παραλία και πριν από τον «Τηλέγραφο», αλλά ένα ευχάριστο και απρόσμενο γεγονός τους υποχρέωσε να μετακινηθούν παραπέρα. Στην αμμουδιά του Άη Γιάννη μια χελώνα καρέτα-καρέτα γέννησε τα ξημερώματα, τα αυγά της. Η φωλιά φράχτηκε και οριοθετήθηκε, έτσι η άμμος…μετακόμισε λίγο παραπέρα!

1

Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να ξεχνάμε βασικές παραμέτρους του προβλήματος της άμμου.

Το θέμα δεν είναι για πανηγυρισμούς. Μην ξεχνάμε ότι ήταν Νοέμβρης του 2014 όταν η Δήμαρχος θριαμβολογούσε για τη λύση του προβλήματος. Φτάσαμε στο καλοκαίρι του 2016. Αυτό που γίνεται είναι μάλλον ένα ημίμετρο. Θα παραμείνει μεγάλη ποσότητα άμμου και στο ΤΑΟΛ και στους Μύλους. Αν η συνολική ποσότητα είναι 100 χιλ. κυβικά γίνεται φανερό πως η μεταφορά 10 ή 15 χιλ. είναι σταγόνα στον ωκεανό.

Επίσης η τύχη της άμμου στον Άη Γιάννη είναι μάλλον προδιαγεγραμμένη. Εφόσον η εναπόθεση δεν συνοδεύεται από κάποιο έργο προστασίας της ακτής, σε λίγα χρόνια θα μιλάμε ξανά για την διάβρωση της περιοχής και την εξαφάνιση της άμμου.

Προηγουμενο αρθρο
Το Πανηγύρι της Κυράς
Επομενο αρθρο
Μια χελώνα καρέτα –καρέτα γέννησε τα αυγά της στην παραλία του Άη Γιάννη

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.