HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΞεχάστηκε και φέτος η Εύη Βουτσινά από το Φεστιβάλ Λευκαδίτικης Γαστρονομίας

Ξεχάστηκε και φέτος η Εύη Βουτσινά από το Φεστιβάλ Λευκαδίτικης Γαστρονομίας

Στην προβολή και στην προώθηση των τοπικών προϊόντων αποσκοπεί ή τουλάχιστον πρέπει να αποσκοπεί το Φεστιβάλ Γαστρονομίας. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος των διοργανωτών. Ένας από τους καλύτερους τρόπους προβολής θα μπορούσε να επιτυγχάνεται δια μέσου μεγάλων ονομάτων από τον χώρο της γαστρονομίας.

Τόσο όμως φέτος όσο και πέρυσι, ξεχάστηκε ένα βαρύ όνομα, που είναι άρρηκτα δεμένο με την Λευκάδα και την γαστρονομία της. Αναφέρομαι στην Εύη Βουτσινά. Μια Λευκαδίτισσα που τίμησε και τιμά την Λευκάδα μέσα από τα βιβλία, τις δημοσιεύσεις, τις έρευνες και τις καταγραφές που μας άφησε παρακαταθήκη. Ερεύνησε μεθοδικά και συστηματικά για σχεδόν 20 χρόνια από άκρη σε άκρη την Ελλάδα, για να ανακαλύψει τις ρίζες των φαγητών. Μας δίδαξε την ιστορία του κάθε υλικού και την πορεία του μέσα στους αιώνες. Σε όλες τις δημοσιεύσεις και αναφορές της η αείμνηστη Εύη Βουτσινά πρόβαλε τη Λευκάδα και την γαστρονομία της. Όλες οι περιοχές από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη που την προσκάλεσαν να τους μαγειρέψει και να τους μυήσει στην γαστρονομία, αισθάνονταν μεγάλη τιμή για την παρουσία της.

Όλοι πλην της πατρίδας της, της Λευκάδας. Όσο βρισκόταν εν ζωή η Εύη, αγνοήθηκε παντελώς από τους άρχοντες του νησιού. Πέθανε πρόωρα τον Δεκέμβριο του 2013. Ευτυχώς έστω και αργά το 1ο φεστιβάλ γαστρονομίας που έγινε το 2014 ήταν αφιερωμένα στη μνήμη της. Όπως μάλιστα είχε αναφερθεί τότε: το «στη μνήμη της Εύης Βουτσινά», θα καθιερωνόταν για όλα τα επόμενα χρόνια. Και το 2ο φεστιβάλ του 2015 ήταν αφιερωμένο στη μνήμη της Εύης. (οι σχετικές αφίσες στο τέλος του άρθρου)

Τόσο πέρυσι όσο και φέτος η Εύη ξεχάστηκε. Ένα όνομα που από μόνο του είναι διαφήμιση για την γαστρονομία της Λευκάδας πήγε στην άκρη. Πολύ φοβάμαι όχι από δόλο, αλλά από ανοησία.

Παραξενεύτηκα από πέρυσι και άρχισα να το ψάχνω. Δεν βρήκα άκρη. Φέτος λοιπόν με πολύ πικρία είδα όχι μόνο να λείπει το όνομα της Εύης από την αφίσα, αλλά να μην βρεθεί έστω και ένας να αναφέρει το όνομά της. (Η Εύη τα τελευταία χρόνια πριν από το θάνατό της συνεργαζόταν με το περιοδικό «Γαστρονόμος» της εφημερίδας «Καθημερινή». Το περιοδικό δεν έχει σταματήσει μέχρι σήμερα να επανέρχεται στα άρθρα και στις αναφορές της Εύης. Με μια σωστή προώθηση και σε συνεργασία με τον «Γαστρονόμο» θα μπορούσε το φεστιβάλ να προβληθεί μέσα από το περιοδικό, με συνδετικό κρίκο την Εύη Βουτσινά.)

Μια ανεπίσημη απάντηση που πήρα πέρυσι για την «απουσία» της Εύης απο το φεστιβάλ, ήταν πως είχε αντίρρηση η οικογένεια της και γι’ αυτό σταμάτησε να αναγράφεται το «στη μνήμη της Εύης Βουτσινά». Αν πράγματι ισχυρίστηκε κάποιος κάτι τέτοιο, μάλλον είναι ανόητος. Γνωρίζοντας την οικογένεια και την ελληνική γλώσσα, μπορώ να διαβεβαιώσω πως η άποψη της οικογένειας, είναι αυτή που εκφράστηκε στις δυο πρώτες διοργανώσεις. Το φεστιβάλ να είναι αφιερωμένο «στη μνήμη της Εύης Βουτσινά», τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο.

Προφανώς κάποιοι αψήφιστα χάθηκαν στη μετάφραση. Δεν το έψαξαν όσο έπρεπε και με ελαφριά καρδιά αφαίρεσαν την τιμή στη Λευκάδα και στην Εύη Βουτσινά. Δεν γνωρίζω ποιος από τους φορείς, πήρε πέρυσι την απόφαση, να αφαιρέσει από το φεστιβάλ γαστρονομίας το «στη μνήμη της Εύης Βουτσινά». Το ίδιο συνεχίστηκε καρμπόν και φέτος.
Σε μια συζήτηση που είχα προχθές με τον αντιπρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου κ Μπουρδάρα, είχε κι αυτός την άποψη, αόριστα, πως, το εμπόδιο ήταν η οικογένεια της Εύης.

Ας είναι πιο προσεκτικοί οι διοργανωτές, αν θέλουν το φεστιβάλ να έχει ουσία και οντότητα. Κι αν κάποιος δεν καταλαβαίνει την ελληνική γλώσσα, ας αναλάβει άλλος που την γνωρίζει…

Διαβάστε για την Εύη Βουτσινά:

Το ήθος του φαγητού σύμφωνα με την Εύη Βουτσινά
Μνήμες φωτός – Της Εύης Βουτσινά
Συμβολισμοί του κρασιού σε σχέση με το αίμα – Της Εύης Βουτσινά
Η τελευταία συνέντευξη της Εύης Βουτσινά
Σώστε τη γη μέσα απ’ την κουζίνα σας – Της Εύης Βουτσινά
Tρία χρόνια μαζί
Τα Φαγιά και τα Ξορέξα των Μπουρανέλων
Ο πολεμιστής που ήταν κουρέας και έγινε γλυκατζής
Αποκριάτικο φαγοπότι – Της Εύης Βουτσινά
Λαδόπιτα ή Χουσμερή – Της Εύης Βουτσινά

Προηγουμενο αρθρο
Παραδοσιακός και μηχανικός τρόπος κουρέματος προβάτων στην Καρυά
Επομενο αρθρο
Για τις σφραγισμένες παιδικές χαρές του Δήμου

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.