HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΟικία Άγγελου Σικελιανού: Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε

Οικία Άγγελου Σικελιανού: Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου προ ημερήσιας διάταξης, και στο τέλος της θητείας του ο Δήμαρχος, έφερε στο Δ.Σ. ως θέμα την καθυστέρηση της επισκευής και ανακαίνισης της οικίας Σικελιανού από την Εθνική Τράπεζα. Το κτίριο όπως είναι γνωστό είναι ετοιμόρροπο και επικίνδυνο.

Παρακολούθησα υπηρεσιακά από κοντά το 2008, σχεδόν όλες τις διαδικασίες: Τις ανακοινώσεις και τις τυμπανοκρουσίες τόσο από τη μεριά του Δήμου όσο και από τη μεριά της ΕΤΕ για τη μεγάλη δωρεά εκ μέρους της.

Αφορούσε σύμφωνα με τις δηλώσεις την αγορά και παραχώρηση στο Δήμο, της οικίας Σικελιανού. Επιπλέον η τράπεζα όπως ανακοινώθηκε τότε, θα αναλάμβανε τα έξοδα ανακαίνισης όλου του κτιρίου με σκοπό να χρησιμοποιηθεί ως μουσείο Άγγελου Σικελιανού. Για την αγορά του κτιρίου η ΕΤΕ διέθεσε περίπου 250.000 ευρώ. Η ανακαίνιση και επισκευή θα κόστιζε 1.200.000 ευρώ.

Σαν όρο η Εθνική Τράπεζα έθεσε την μεταφορά των καταθέσεων του Δήμου σ’ αυτή, καθώς και τη μεταφορά της μισθοδοσίας των υπαλλήλων στο κατάστημά της. (100 άτομα τότε). Το συμβόλαιο της αγοραπωλησίας συντάχτηκε το καλοκαίρι του 2008 και μεταφέρθηκαν οι καταθέσεις του Δήμου, καθώς και η μισθοδοσία σχεδόν όλων των υπαλλήλων στην ΕΤΕ, με διαδικασίες όχι και τόσο ηθικές αλλά ούτε και τυπικά σύννομες.

Εξηγούμαι: Ο Δήμος βάσει νόμου, για να επιλέξει τράπεζα για τις καταθέσεις του, οφείλει να ζητά προσφορές από όλες της τράπεζες της περιοχής και να επιλέξει την οικονομικά συμφέρουσα.

Οι προσφορές που δόθηκαν εκείνη την εποχή έφερναν την ΕΤΕ δεύτερη από άποψη προσφερομένου επιτοκίου. Παρ’ όλα αυτά, το Δημοτικό συμβούλιο με μεγάλη πλειοψηφία πλην Δ.Α.Σ. -λόγω της δωρεάς- επέλεξε την Εθνική τράπεζα. Η απόφαση αυτή δεν εγκρίθηκε από την Περιφέρεια με το σκεπτικό ότι βλάπτονται τα συμφέροντα του Δήμου. Χρειάστηκε να παρθεί δεύτερη απόφαση με παράκαμψη της Περιφέρειας, ώστε να καταστεί δυνατή η μεταφορά των καταθέσεων του Δήμου από την Αγροτική στην Εθνική Τράπεζα.

Η ίδια έγινα δέκτης πολλών παραπόνων υπαλλήλων του Δήμου ότι πιέστηκαν ώστε να μεταφέρουν το λογαριασμό της μισθοδοσίας τους στην ΕΤΕ.

Ανοίγω παρένθεση για να δηλώσω πως όσοι τότε είχαμε σχέση με αριθμούς, δεν πιστέψαμε ούτε για μια στιγμή ότι η Εθνική θα εκπλήρωνε και το δεύτερο σκέλος της «δωρεάς», δηλαδή την επισκευή του κτιρίου. Το ποσό ήταν τεράστιο ακόμα και για το 2008, για να είναι αληθινό. Με την οικονομική κρίση που επακολούθησε η δωρεά έδειχνε –σ’ όποιον είχε διάθεση να δει την αλήθεια- αδύνατη. Όπως και τελικά συνέβη.

Εδώ είναι χρήσιμη μια ακόμα διευκρίνιση. Βρισκόμαστε στο 2008 όταν ακόμα γινόταν το μεγάλο «πανηγύρι» στις τράπεζες. Ο Δήμος Λευκάδας από άποψη καταθέσεων ήταν ο μεγαλύτερος πελάτης όχι μόνο στο νησί αλλά σχεδόν σε όλη την ευρύτερη περιοχή. Επίσης 100 μισθοδοτούμενοι υπάλληλοι για μια τράπεζα, εκείνη την εποχή, σήμαιναν: 200 νέες πιστωτικές κάρτες, 80 καταναλωτικά δάνεια, και τουλάχιστον 20 στεγαστικά. Είναι λοιπόν εύκολα κατανοητό, πως η δωρεά των 250,000 ευρώ, αν συνεχιζόταν το πανηγύρι και δεν έσκαγε η φούσκα, εύκολα θα μπορούσε να αποσβεστεί.

Η Εθνική τράπεζα έχει στο δυναμικό της μια πολύ μεγάλη τεχνική υπηρεσία. Η ίδια κατέχει πανελλαδικά κάποια από τα ωραιότερα αρχιτεκτονικά κτίρια, ορισμένα από τα οποία είναι διατηρητέα. Είχε λοιπόν την τεχνογνωσία για την άμεση και χωρίς καθυστέρηση εκπόνηση όλων των τεχνικών μελετών. Επίσης η τράπεζα δεν είναι Δημόσιο και επομένως δεν χρειάζεται χρονοβόρες διαδικασίες για την δημιουργία ενός έργου. Επομένως η όποια καθυστέρηση από μεριάς της αμέσως γεννά υποψίες.

Με την έλευση της οικονομικής κρίσης ήταν φανερό σε όποιον μπορούσε να σκεφτεί, ότι η Εθνική δεν είχε καμιά διάθεση επισκευάσει το κτίριο. Δεν δεσμευόταν εξάλλου από καμιά έγγραφη και ενυπόγραφη υποχρέωση.

Η προηγούμενη Δημοτική αρχή το 2010, βασισμένη στα σχέδια του έργου, ζητούσε από τους πολίτες προσφορές ενθυμημάτων για το Μουσείο!

Αλλά ούτε και η παρούσα -μέχρι τις 31 Αυγούστου- Δημοτική αρχή, δεν «πονηρεύτηκε» καθόλου από την καθυστέρηση και τις κωλυσιεργίες.

Και φτάσαμε αισίως στον Ιούνιο του 2014 οπότε η ΕΤΕ επέτρεψε το φάκελο.

IMG_3001

Έτσι ακριβώς έχουν τα γεγονότα. Για όσους πιθανόν προσπαθήσουν να δώσουν άλλο νόημα, εξηγούμαι ότι, από όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω, αλλά ακράδαντα πιστεύω και η ίδια, δεν υπήρξε στην όλη διαδικασία (2008) κανενός είδους οικονομική συναλλαγή για προσωπικό όφελος.

Αυτό που υπήρξε, και είναι σημαντικότερο κατά την άποψη μου -από τότε μέχρι σήμερα- ήταν υπέρμετρος ενθουσιασμός, και άγνοια της οικονομικής κατάστασης, σε τέτοια βαθμό, ώστε να εξηγείται η χαλαρότητα με την οποία αντιμετωπίστηκε το θέμα.

Γιατί εμείς οι υπόλοιποι είμαστε σίγουροι ότι το έργο είχε ναυαγήσει και μόνο οι αρμόδιοι δεν το είχαν πάρει είδηση;

Τι θα έκανε ο κάθε απλός πολίτης σε μια τέτοια περίπτωση; Δεν θα «κινούσε γη και ουρανό» ώστε να προλάβει να μην καταρρεύσει ένα ιστορικό ετοιμόρροπο κτίριο; Δεν θα επεδίωκε να πάρει ξεκάθαρες απαντήσεις και όχι γενικόλογα;

Αφού έβλεπε ότι περνούν τα χρόνια άπρακτα, δεν θα χρησιμοποιούσε κάθε «θεμιτό» μέσο ώστε να πιεστεί, ακόμα και «πλαγίως», η ΕΤΕ και να τηρήσει την ισχνή υπόσχεσή της;

Από τότε μέχρι σήμερα βιώνουμε μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση, ακόμα και οι ζωές μας έχουν ανατραπεί. Κανένας δεν υποψιάστηκε ότι το έργο έπρεπε να παρακολουθείται στενά και αν χρειαζόταν να ακολουθηθεί άλλη πορεία;

Γιατί δεν έτρεξαν νωρίτερα να πάρουν την αρνητική – έστω- απάντηση της ΕΤΕ και να προσπαθήσουν να εντάξουν το έργο σε κάποιο πρόγραμμα π.χ. τα ΕΣΠΑ, όπως την οικία Ζαμπελίων;

Όταν ένα τοπικό πρόβλημα εγκαταλειφθεί και χρονίσει γίνονται δύσκολα, τόσο η επίλυση του, όσο το κυριότερο, να κατανοήσει ο κόσμος ποιος φταίει, ποιος ολιγώρησε και γιατί. Έτσι στην ενημέρωση που γίνεται εκ των υστέρων από τους αρμόδιους, υπάρχουν ανάκατες ημερομηνίες, ποσά, επιστολές, χρονοδιαγράμματα που ο μη ειδικός αδυνατεί να κατανοήσει. Δίνεται συνήθως η εντύπωση ότι όλοι έχουν δίκιο και κάποια αόρατη δύναμη προξένησε το «κακό». Πάντως δεν φταίνε ποτέ οι ίδιοι…

Βιολέττα Σάντα

Για να διαβάσετε την επιστολή του Δημάρχου προς της ΕΤΕ κάντε κλικ εδώ

Βιολέττα Σάντα

Σχετικά θέματα: Οικία Σικελιανού, το όραμα που έγινε ντροπή

Προηγουμενο αρθρο
«Καθαρές Παραλίες χωρίς Αποτσίγαρα 2014»
Επομενο αρθρο
Η Equal Society ενημερώνει για τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας στη Λευκάδα από 12/08 έως 18/08/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.