HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΟι εφτά πληγές του Λευκαδίτικου καλοκαιριού!

Οι εφτά πληγές του Λευκαδίτικου καλοκαιριού!

Της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη

Νάμαι λοιπόν στη Λευκάδα του καλοκαιριού, όπου πέρασα τον αγαπημένο και δροσερό μήνα Αύγουστο του σωτήριου έτους 2018. Για μένα πρόκειται για μια αναβάφτιση στη νεανική μου ηλικία, καθώς συνάντησα πολλούς αγαπημένους φίλους αλλά γνώρισα ταυτόχρονα και νέα πρόσωπα που διαμορφώνουν τη νέα πολιτική, τουριστική και κοινωνική ζωή του νησιού.

Ωστόσο, παράλληλα με την πολεοδομική και τουριστική ανάπτυξη διαπίστωσα τις λυπηρές πλευρές της επιχειρηματικής δραστηριότητας και της διοίκησης του νησιού, που το κάνουν να αδικείται σε σύγκριση με άλλα νησιά της επτανησιακής περιφέρειας.

Για μένα η Λευκάδα πάσχει από εφτά πληγές, που μπορούν να θεραπευτούν με μικρές κινήσεις στη σκακιέρα των αποφάσεων:

1. Τα σκουπίδια αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα της πόλης. Οι κάδοι των σκουπιδιών κατ’ αρχήν βρίσκονται δίπλα απο τα εστιατόρια και τα μπαράκια, αποτελώντας κυριολεκτικά υγειονομικό κίνδυνο για τους πολίτες. Είναι μονίμως υπερχειλισμένοι και λεροί καθώς τα υγρά των σκουπιδιών κυλάνε στους δρόμους αφήνοντας μια άκρως δυσάρεστη οσμή.
Στην αγορά η κατάσταση δεν είναι λιγότερο αντιαισθητική και επικίνδυνη, ενώ φαίνεται πως το παζάρι, ο δρόμος-βιτρίνα της πόλης δεν έχει ποτέ πλυθεί τα τελευταία χρόνια.

2. Η ποιότητα και η ποσότητα του νερού είναι εξανλτλητικά χαμηλής στάθμης. Αν αφήσεις ένα μπρίκι με νερό να βράζει και να εξατμισθεί θα παρατηρήσεις ότι στην επιφάνεια της κουζίνας σκορπίζονται παντού άλατα, γεγονός που σημαίνει ότι η δεν υπάρχουν φίλτρα για την επεξεργασία του. Την ίδια ώρα παρατηρείται χαμηλή πίεση ροής όταν όλοι οι λουόμενοι κάνουν τα απογευματινά τους λουτρά στα σπίτια τους.

3. Η χωματερή είναι μια τεράστια πληγή, καθώς τα βράδια που φυσάει η θαλάσσια αύρα αντί να φέρνει αρμύρα στα ρουθούνια, προκαλεί αναπνευστική δυσανεξία. Οι κάτοικοι της ανατολικής παραλίας είναι παγιδευμένοι στο χρόνιο πρόβλημα, που περιμένουμε να λυθεί με το εργοστάσιο επεξεργασίας των λυμμάτων.

4. Η έλλειψη θέσεων πάρκινγκ στην πόλη και ιδίως στα μεγάλα τουριστικά θέρετρα όπως είναι ο Άγιος Νικήτας, το Νυδρί και το Κάθισμα, προκαλούν ασφυξία στις δημοφιλείς περιοχές υποβαθμίζοντας την πρόσβαση σ΄αυτές και τραυματίζοντας την αισθητική του περιβάλλοντος.

5. Οι ομπρελοκαρέκλες ιδιαίτερα στην παραλία του Καθίσματος, στο Πόρτο Κατσίκι και αλλαχού αποτελούν κανονική μάστιγα καθώς απλώνονται μέχρι τη θάλασσα απαγορεύοντας κυριολεκτικά στους ελεύθερους λουόμενους να κάνουν μπάνιο.

Ιδιαίτερα ανσαισθητική είναι η όψη τους στο Κάθισμα, όπου δεν υπάρχει ενιαίο χρώμα και ποιότητα αλλά κάθε μαγαζί έχει τις δικές του συντεταγμένες και τη δική του άποψη, καταστρατηγώντας κάθε έννοια αρμονίας με το περιβάλλον.

6. Τα τροχόσπιτα αποτελούν χρόνιο πρόβλημα στις παραλίες της Λευκάδας με ιδιαίτερη έμφαση στον Αη Γιάννη και το Κάστρο, όπου παρκάρουν και κάνουν ελεύθερο κάμπινγκ χωρίς να τηρούν τις προδιαγραφές , μολύνοντας έτσι αισθητικά και πρακτικά τις ακτές μας.

7. Κανονική μάστιγα αποτελούν τα « πλοία της αγάπης», που ξεκινούν απά το Νυδρί και πραγματοποιούν την ημερήσια κρουαζιέρα στα Πριγκηπονήσια, τις δυτικές παραλίες της Λευκάδας, το Μεγανήσι, μεταφέροντας την κατανάλωση των τουριστών στο Φισκάρδο της Κεφαλονιάς.
α) υπερχειλίζουν τα σκάφη με κόσμο πολύ περισσότερο απο το επιτρεπόμενο όριο (θα θρηνήσουμε θύματα μία των ημερών)
β) δεν προσαράζουν στην πόλη της Λευκάδας με αποτέλεσμα οι τουρίστες να μη βλέπουν την ουσία του νησιού, ενώ η κατανάλωση ενισχύει την Κεφαλλονιά.
γ) Βάζουν τη μουσική στη διαπασών ενοχλώντας τους κατοίκους του Σκορπιού, της Μαδουρής αλλά και των γύρω ακτών.

Η Λευκάδα είναι στολίδι του Ιονίου και της αξίζουν τα καλύτερα. Ήρθε η ώρα να συντονισθούν οι αιρετοί άρχοντες του νησιού με τους επιχειρηματίες, να εκπονήσουν στρατηγικό σχέδιο για να αναβαθμισθεί το τουριστικό προϊόν του νησιού μας.

Προηγουμενο αρθρο
Ίδρυσιν ιαματικών λουτρών εν Λευκάδι!!
Επομενο αρθρο
Απολογισμός Αντιπροέδρου Π.Κ στην τελετή λήξης του Διεθνούς Φεστιβάλ Φολκλόρ 2018

6 Σχόλια

  1. Νυδριωτης
    30 Αυγούστου 2018 at 02:23 — Απάντηση

    Τα ευσημα στην κυρια Φραγκουλη για τις αποψεις της.
    Σχετικα με τα ημεροπλοια στο Νυδρι εχουν οδηγησει το Νυδρι και κατ επεκταση ολο το νησι σε προορισμο χαμηλης ποιοτητας τουρισμου.
    Εχουν εξαπολυσει ενα στρατο απο κραχτες σε ολες τις παραλιες του νησιου προκαλωντας ενα ξεσηκωμο οπου καμια αλλη οικονομικη δραστηριοτητα δεν προκαλει.
    Συν τοις αλλοις εχουν μετατραπει και σε κλαμπ δημιουργοντας γενικοτερη οχληση στη περιοχη.
    Υπαρχουν πολλα ακομη για να αναφερω αλλα θεωρω οτι αυτοι ειναι η μεγαλυτερη πληγη για την περιοχη γιατι υποβιβαζουν την περιοχη απο προορισμο διακοπων σε περασμα.

  2. anwnimos
    28 Αυγούστου 2018 at 15:16 — Απάντηση

    Πραγματικά θα μας λείψουν αυτά τα απίθανα από αυτή τη Δημοτική Αρχή. Ένας απλός δημότης καταγράφει αλήθειες με σοβαρότητα και αντικειμενικότητα και στοχοποιήθηκε ως αντιδεοντολογική δημοσιογράφος, με μονομερή εκτίμηση. Θα πρέπει πρώτα να συναντιόμαστε με τον αντιδήμαρχο για να καταγράψουμε μια προπαγανδισμένη εικόνα. Γι’ αυτό ο συγκεκριμένος κάθε τόσο βγαίνει και λέει ότι είναι καλή η εικόνα του νησιού. Για να προπαγανδίσει την ψευδή πραγματικότητα.
    Πότε θα καταλάβουν ότι δε μας ενδιαφέρει η ειλικρινής κατανόηση των λύσεων αλλά η εφαρμογή των λύσεων. Πότε θα καταλάβουν ότι δεν αντέχουμε άλλο την κουβέντα και τη φλυαρία (κυρίως την ακατάσχετη του Δημάρχου) και μας ενδιαφέρει να λυθούν οι περιγραφείσες πληγές που τέσσερα χρόνια όχι μόνο δε διορθώθηκαν αλλά χειροτέρεψαν. Πότε θα καταλάβουν ότι δεν είναι ακόμα αντιπολίτευση να κουβεντιάζουν στα τσιπουράδικα για τις λύσεις. Μα και να θέλει κάποιος που να τους βρει αφού δεν έχουν αφήσει εκδήλωση που να μην πάνε με αποκορύφωμα ο ίδιος ο Δήμαρχος να ανταλάσσει δώρα στην τελετή λήξης με τους προέδρους των συλλόγων.
    Το μόνο που θα μας λείψει από αυτούς είναι αυτές οι φαιδρότητες. Ευτυχώς φεύγουν και άντε να τα μαζέψεις έτσι που θα τα αφήσουν. ΟΛΑ!

  3. Τέλης Σταλόνε
    27 Αυγούστου 2018 at 22:04 — Απάντηση

    Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο κύριος Βλάχος επιτιμά την κυρία Φραγκούλη, γιατί δεν πέρασε απ’ το “μαγαζί” του.
    Πάλι καλά που δεν της είπε: “έχουμε και ωραία σουμάδα, με τραγανό παξιμαδάκι”
    Απίθανα πράγματα αυτοί οι Συριζαίοι!

  4. Ιουστίνη Φραγκούλη
    27 Αυγούστου 2018 at 18:39 — Απάντηση

    Κύριε Βλάχο,
    Εγώ ως παρατηρητής κατέγραψα τα προβλήματα. Δεν είμαι υποχρεωμένη να ρωτήσω γιατί χρόνια συνεχιζουν να υφίστανται στο ίδιο ρυθμό,
    Αντί να κάνετε κριτική στην καλόπιστη δουλειά μου, καλό θα είναι να μας απαλλάξετε από τη βρωμιά!
    Με εκτίμηση
    Ιουστίνη Φραγκούλη

    ΥΓ.Παρότι δεν είμαι πολιτικός μπορώ να προτείνω λύσεις!

    • ΖΕΙΡΩΝ
      28 Αυγούστου 2018 at 08:29 — Απάντηση

      Κυρία Φραγκούλη
      Εδώ έχουμε “πλέρια” δημοκρατία όχι σαν τη νερόβραστη που ξέρετε εκεί στο Αμέρικα. Εκεί (άκουσον, άκοουσον!) ο πολίτης διαμαρτύρεται και ρωτάει και η Εξουσία απαντάει. Εδώ, πριν ρωτήσεις, πρέπει να πας πρώτα να φιλήσεις το χέρι της Εξουσίας και αν σου επιτρέψει μπορείς να ρωτήσεις!! Και αν θέλει σου απαντάει! Αν δεν είμαστε στο Δυτικό Κόσμο, και είμαστε σε κάποιο “σοσιαλιστικό παράδεισο”, μετά από την ερώτησή σας καταλαβαίνετε ποια θλιβερή τύχη σας περίμενε!!

  5. Σταθης Βλαχος
    27 Αυγούστου 2018 at 16:39 — Απάντηση

    κυρια φραγκουλη η δημοσιογραφια για να ειναι λειτουργημα πρεπει να στηριζεται στην αυθεντικη πληροφορια και ερευνα. εν προκειμενω για το θεμα που αφορα την εικονα του νησιου μας στο οποιο και αναφερεστε, πριν καταγραψετε οσα νομιζετε θα μπορουσατε να ειχατε μια συναντηση με τους φορεις του τοπου μας.τοτε δεν θα ειχαμε μονο μια μονομερη καταγραφη προβληματων αλλα και μια δυνατητα ειλικρινους κατανοησης των λυσεων που απαιτουνται..
    σας ευχαριστω.

    Σταθης Βλαχος υπευθυνος διαχειρισης Απορριμματων δημου Λευκαδας.

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.