HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΟι θέσεις της ΛΑΕ για τον αγώνα των αγροτών

Οι θέσεις της ΛΑΕ για τον αγώνα των αγροτών

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΑΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ
Η ΑΓΡΟΤΙΑ ΠΑΛΕΥΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ
ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ

Αγρότες και αγρότισσες
Ο αγώνας των αγροτών παίρνει πρωτοφανείς διαστάσεις σε όλη την Ελλάδα.

Η ΛΑ.Ε στηρίζει το μεγάλο αυτό κίνημα των αγροτών. Διότι η αγροτιά δίνει σήμερα αγώνα επιβίωσης.
Το 3ο Μνημόνιο που μαζί ψήφισαν στις 14 Αυγούστου ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ και ΑΝΕΛ αφανίζει κυριολεκτικά τους αγρότες διότι οι εξαιρετικά υψηλές εισφορές, τόσο για την σύνταξη, όσο και για την υγειονομική περίθαλψη, σε συνδυασμό με την υπέρμετρη φορολόγηση, μαθηματικά οδηγούν τους αγρότες σε οικονομικό αφανισμό και την αγροτική παραγωγή της χώρας σε διάλυση.

Το κράτος αποσύρεται από οποιαδήποτε χρηματοδοτική στήριξη που παρείχε στον ΟΓΑ ο οποίος καταργείται και ενοποιείται με τα άλλα Ταμεία

Οι αγρότες θα καταστραφούν κυριολεκτικά με τον τριπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών τους από 7% σε 20%.
Συγκεκριμένα προβλέπεται:

1) Αναδρομική αύξηση από 1ης Ιουλίου του 2015 από το 7% στο 10% δηλαδή αύξηση 42,86%!!!
2) Οι υφιστάμενες ασφαλιστικές κατηγορίες καταργούνται από 1ης Ιανουαρίου 2017 και η ασφαλιστική εισφορά υπολογίζεται ως ποσοστό επί του φορολογητέου εισοδήματος: 14% το 2017, 17% το 2018 και 20% το 2019.
3) Αυξάνεται από το 2017 η εισφορά σε 6,95%, και επιβάλλεται εισφορά 0,5% και για την αγροτική εστία.
Δηλαδή το 2019 το 27,45% του εισοδήματος θα πηγαίνει σε ασφαλιστικές εισφορές.
4) Επιπλέον ακόμα και ζημίες αν έχει ένας αγρότης ή μηδενικό φορολογητέο εισόδημα, θα πληρώσει για την ασφάλιση του το 2017 1179 ευρώ και από το 2019 και μετά 1516!!!.

Συνεπώς δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες θα μείνουν χωρίς ασφάλιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και σύνταξη. Ήδη από τους 688.812 ασφαλισμένους στον ΟΓΑ οι 300.000 (το 40%) αδυνατούν να καταβάλλουν τις σημερινές εισφορές που είναι πολύ μικρότερες.

Επιπλέον, κινδυνεύουν να εξοστρακιστούν από διάφορα αγροτικά προγράμματα καθόσον η εγγραφή στον ΟΓΑ και η ασφαλιστική ενημερότητα αποτελούν βασικές προϋποθέσεις ένταξης.

Εάν σε αυτά προσθέσουμε τα μέτρα της άγριας φοροεπιδρομής και αύξησης του κόστους παραγωγής του 3ου μνημονίου, αλλα και τη δραματική μείωση των επιδοτήσεων λογω της νέας ΚΑΠ καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση και οι δανειστές, οδηγούν σε εξαφάνιση τη μικρομεσαία αγροτιά της χώρας
Συγκεκριμένα η κυβέρνηση μετά την ψήφιση του 3ου μνημονίου έχει ψηφίσει:

Την αύξηση της προκαταβολής φόρου από 27,5% σε 55% και μάλιστα αναδρομικά για τα εισοδήματα του 2014 και εν συνεχεία και εν συνεχεία αύξηση στο 75% για το 2016 και στο 100% για το 2017.

Την αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23% σε όλα τα αγροτικά μέσα, εφόδια και υπηρεσίες, (φάρμακα, λιπάσματα, σπόρους, ζωοτροφές κλπ).

Την κατάργηση, επίσης, της επιστροφής του Ειδικού Φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης και την αύξηση του ΕΦΚ από τα 66 ευρώ το χιλιόλιτρο στα 200 ευρώ άμεσα και στη συνέχεια από 1/10/2016 στα 330 ευρώ.
Την μονιμοποίηση του ΕΝΦΙΑ για τα αγροτικά σπίτια και αγροτεμάχια

Την απελευθέρωση των ημερών φρέσκου γάλακτος που θα καθορίζονται από τον παρασκευαστή, σε βάρος των εγχώριων παραγωγών και καταναλωτών και υπέρ του εισαγόμενου γάλακτος από τις βόρειες χώρες της ΕΕ
Την επιβολή ΕΦΚ στο κρασί και

Επίσης θα υπάρξει αύξηση του συντελεστή φορολογίας, από 1/1/2016 από 13% στο 20% και από 1/1/2017 στο 26% και μάλιστα από το πρώτο ευρώ.

Επιπλέον άμεσα προβλέπεται να ανοίξει ο φάκελος των «κόκκινων δανείων» 35.000 αγροτών της ΑΤΕ τα οποία πλέον έχουν περάσει στην Τράπεζα Πειραιώς, μετά τη σκανδαλώδη εξαγορά της ΑΤΕ από την Πειραιώς.
Αυτή η λαίλαπα των μέτρων, θα συνθλίψει ότι έχει μείνει ακόμα όρθιο στον αγροτικό τομέα και στην ελληνική ύπαιθρο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2019 μια αγροτική οικογένεια με καθαρό εισόδημα 5.000 ευρώ Θα πληρώσει για ασφάλιση 3.032 ευρώ (1.516 ο άνδρας και 1.516 η γυναίκα) συν 1.024 εφορία (5000-3032=1968*0,26=512 φορολογία και άλλα 512 την προκαταβολή φόρου). Δηλαδή σύνολο 4.056 ευρώ!!!. Άρα θα της μείνουν 944 ευρώ!!! (δηλαδή 78,66 ευρώ το μήνα) για να ζήσει όλο το χρόνο να σπουδάσει τα παιδιά της, να καλλιεργήσει και να πληρώσει, τον ΕΛΓΑ, τον ΕΝΦΙΑ, και όλα τα χαράτσια για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, για τις αρδευτικές γεωτρήσεις, για την νομιμοποίηση των σταυλικών εγκαταστάσεων κλπ. !!!!

Επίσης αν έχει 10.000 ευρώ. Θα πληρώσει το 2019 για ασφάλιση 4.211 ευρώ (2.695 ο άνδρας και 1.516 η γυναίκα) συν 3.010 φόρο (10.000-4211=5789*0,26=1505 φορολογία και άλλα 1505 η προκαταβολή φόρου). Δηλαδή σύνολο 7221 ευρώ.

Άρα θα της μείνουν 2799 ευρώ το χρόνο!!! (η 231 ευρώ το μήνα)!!!!

Αγρότες και αγρότισσες

Η «Λαϊκή Ενότητα» υποστηρίζει και αγωνίζεται για την πολύπλευρη στήριξη των αγροτών, των κτηνοτρόφων και των ψαράδων γιατί για τη «Λαϊκή Ενότητα» ο αγροτικός τομέας είναι πρωταρχικός για την οικονομική και κοινωνική πρόοδο του τόπου και των ανθρώπων του
Άμεση προτεραιότητα σήμερα για τη ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ είναι να πάρει πίσω η κυβέρνηση όλα τα καταστροφικά αντιαγροτικα μνημονιακά μέτρα.

1) Απόσυρση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου
2) Διατήρηση του ΟΓΑ ως φορέα ασφάλισης των αγροτών
3) Καμία αύξηση στα ασφάλιστρα των αγροτών και καμία μείωση της κρατικής συμμετοχής στην κοινωνική ασφάλιση
4) Ακύρωση και ανάκληση όλων των φορολογικών μνημονιακών μέτρων που έχουν ψηφιστεί στα πλαίσια του1ου , 2ου και 3ου μνημονίου.
5) Αφορολόγητο μέχρι τα 12.000 ευρώ και αφορολόγητες οι αγροτικές επιδοτήσεις μέχρι τα 12.000 ευρώ.
6) Απόσυρση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που έχει ετοιμασθεί στα πλαίσια εφαρμογής του 3ου μνημονίου.
7) Μείωση του κόστους παραγωγής (φτηνό αγροτικό ρεύμα και πετρέλαιο και χαμηλό ΦΠΑ για τα αγροτικά μέσα και εφόδια)
8) Χαμηλότοκη χρηματοδότηση των αγροτών μέσα από μια νέα δημόσια ΑΤΕ
9) Εφαρμογή ολοκληρωμένης εθνικής αγροτικής πολιτικής και κλαδικών πολιτικών για τα βασικά αγροτικά προϊόντα με στόχο την ενίσχυση της διατροφικής επάρκειας
Αγρότες και αγρότισσες
Υπάρχει άλλος δρόμος…
αλλά προϋποθέτει:
• Την ανατροπή των μνημονίων και των μνημονιακών πολιτικών η οποία είναι μονόδρομος για την επιβίωση των μικρομεσαίων αγροτών.
• Την παραγωγική ανασυγκρότηση
• Την ανατροπή της λιτότητας και τη δραστική μείωση και εξάλειψη της ανεργίας,
• την άμεση παύση πληρωμών στο χρέος και τη βαθειά διαγραφή του,
• Την εθνικοποίηση των τραπεζών και την δημιουργία μιας πραγματικά δημόσιας ΑΤΕ η οποία να λειτουργεί σε νέα βάση για να στηρίζει την αγροτική παραγωγή και τους αγρότες
• Την έξοδο από την Ευρωζώνη και την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα
Η ΛΑΕ καλεί το λαό και τη νεολαία σε παλλαϊκό ξεσηκωμό για να μην περάσει το αντιασφαλιστικό έκτρωμα, για να μην περάσουν τα καταστροφικά φορολογικά μέτρα σε βάρος των αγροτών. Μόνο οι συντονισμένοι, μαζικοί, ενωτικοί, μαχητικοί αγροτο-εργατικοί και λαϊκοί αγώνες μπορούν να ανατρέψουν το 3ο μνημόνιο και τις μνημονιακές πολιτικές και στον αγροτικό τομέα και ν’ ανοίξουν το δρόμο για μία ελπιδοφόρα εναλλακτική αντιμνημονιακή και προοδευτική πολιτική.
Ναι η αγροτιά θα νικήσει. Είμαστε στο πλευρό της.
Για να υπάρξει μία καινούργια πορεία, της Ελλάδας σε αντιμνημονιακή προοδευτική κατεύθυνση, με ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης και εξόδου από την Ευρωζώνη.

ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
ΔΥΝΑΜΗ ΑΓΩΝΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Προηγουμενο αρθρο
Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας Πολιτιστικού Συλλόγου Τσουκαλάδων
Επομενο αρθρο
Νάνος Βαλαωρίτης: Γνώθι Σαυτόν

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.