HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΟ εθισμός στην μετριότητα και μια δημοτική Αρχή περιορισμένης ευθύνης

Ο εθισμός στην μετριότητα και μια δημοτική Αρχή περιορισμένης ευθύνης

✔ Η συζήτηση για την μετριότητα θα μπορούσε να αφορά την γενικότερη κατάσταση της Χώρας. Όχι τυχαία όμως, ταιριάζει γάντι και στα τοπικά μας πράγματα. Οι ντόπιοι άρχοντες αποφοίτησαν από τα ίδια «σχολεία» με τους κεντρικούς. Εδώ και κάποιους μήνες έχουν μπει για τα καλά στο προεκλογικό παιχνίδι. Θεμιτό να θέλουν να είναι ξανά υποψήφιοι. Εντάξει, υπάρχουν ακόμα  κοριτσόπουλα που περιμένουν το πριγκιπόπουλο πάνω στο άλογο, μην τους χαλάσουμε χατήρι!

Μη έχοντας όμως έργο να παρουσιάσουν, κάνουν αυτό που γνωρίζουν καλά και αυτό που προστάζει η ιδεολογία τους: την δημιουργία εντυπώσεων. Με την σκανδαλώδη οικειοποίηση των Μέσων Κοινωνικής δικτύωσης του Δήμου, με δημοσιότητα έξω και πάνω από την προσφορά και τα «κυβικά» τους, βομβαρδίζουν τους πολίτες με εργάκια μετριότητας. Εθίζουν τους πολίτες σε χαμηλές προσδοκίες και υποτιμούν την νοημοσύνη όσων έχουν μνήμη και κρίση.

Σε ένα Δήμο με προϋπολογισμό πάνω από 40 εκατομμύρια προπαγανδίζουν και παρουσιάζουν έργα, που ακόμα και οι παλαιοί πρόεδροι των κοινοτήτων θα τα θεωρούσαν ανάξια λόγου, γιατί αποτελούσαν την καθημερινή λειτουργία των κοινοτήτων. Η επισκευή της στέγης ενός σχολείου που δεν λειτουργεί, η τοποθέτηση πλακών στη βρύση της Απόλπαινας, η κατασκευή ενός τειχίου σε κάποιο χωριό, παρουσιάζονται σαν μεγάλα έργα και απευθύνονται σε όσους καταναλώνουν σανό. Σερβίρεται ως παραγωγή έργου, ο Δήμαρχος σε κάποιο χωριό που μετά τη λειτουργία της εκκλησίας και με τον άρτο στο χέρι φωτογραφίζεται με τον πρόεδρο της κοινότητας δίπλα στο ρέμα!

Παρέμβαση εδώ, παρέμβαση εκεί, πάει η δουλειά, αφού ουσιαστική συμβολή, πρόταση και μελέτη για κάτι μεγαλύτερο, δεν υπάρχει. Σκέφτομαι, αν οι τωρινοί με το τίποτα βομβαρδίζουν τον κόσμο για τις… λιθιές που φτιάχνουν, τι θα έπρεπε να κάνει π.χ. ο προηγούμενος δήμαρχος, που στην θητεία του υπογράφτηκαν οι συμβάσεις τριών πραγματικά μεγάλων έργων: της αμμόγλωσσας, του δεματοποιητή και του αγκυροβολίου της Βασιλικής;

Καμιά δημοτική Αρχή μέχρι σήμερα -ικανή και ανίκανη- δεν προσπάθησε να παρουσιάσει το τίποτα, την μετριότητα, ως έργο. Είχαν κάποιο μέτρο… στην προπαγάνδα τους.

Δημοτική Αρχή περιορισμένης ευθύνης

✔ Αυτό πάλι μέσα στο κατακαλόκαιρο -με αφορμή την ανομία στις παραλίες- να έρχεται ο Δήμος να μας δηλώνει πως δεν έχει αρμοδιότητα, πως σας φάνηκε; Χρόνια ολόκληρα οι σημερινοί άρχοντες του Δήμου και ότι αποτελούσε τον ΣΥΡΙΖΑ τοπικά, κατηγορούσαν όλους τους προηγούμενος Δημάρχους για κάθε θέμα της Λευκάδας, ήταν δεν ήταν της στενής αρμοδιότητας του Δήμου.

Το νησί μας αυτό το καλοκαίρι, όπως και το προηγούμενο, ήταν ξέφραγο αμπέλι. Πήγαινε στον αυτόματο. Κάδοι σκουπιδιών ξεχείλιζαν τη νύχτα, αναρχία και ασυδοσία παντού. Ο καθένας, σε θάλασσα και στεριά άραζε όπου ήθελε χωρίς την παραμικρή ενόχληση. Άνθρωποι και κάδοι σκουπιδιών στους δυο παραλιακούς δρόμους δίπλα δίπλα. Οι παραλίες έγιναν φέουδα με δικούς τους νόμους. Ένα νησί μπάχαλο και ο δήμαρχος να καυχιέται για το πόσες χιλιάδες τουρίστες ήρθαν. Χωρίς να του περάσει από το μυαλό, πως αυτή η τραγική, υπανάπτυκτη και τριτοκοσμική εικόνα του νησιού το βλάπτει ανεπανόρθωτα. Πως Τουρισμός χωρίς σεβασμό στους στοιχειώδεις κανόνες του πολιτισμού, της τάξης και της ασφάλειας δεν γίνεται.

Ακόμα και ο Βαλκάνιος που παρκάρει ανενόχλητα πάνω στο πεζοδρόμιο, μπορεί να βολεύεται προσωρινά, αλλά δεν το εκτιμά καθόλου.

Δεν έπρεπε από τον Μάιο μήνα η δημοτική Αρχή να κάνει τα απλά και αυτονόητα, αυτά που κάνει και ο κάθε επιχειρηματίας που περιμένει κόσμο: να προετοιμαστεί; Να ζητήσει, να κινήσει γη και ουρανό, να απαιτήσει επιτακτικά, την  στελέχωση και σωστή λειτουργία της Τροχαίας, του Λιμενικού σώματος, του κάθε εμπλεκόμενου φορέα σχετικού με την τάξη σε θάλασσα και στεριά, ώστε το νησί με αυξημένο πληθυσμό να δώσει μια σχετικά αξιοπρεπή εικόνα προς τους επισκέπτες; Αντί αυτού, μας δήλωσαν Αύγουστο μήνα πως δεν είναι αρμόδιοι για τις παραλίες!
Τελικά μόνο για τις λειτουργίες και τα πανηγύρια είναι αρμόδια η παρούσα δημοτική Αρχή; Ποιος θα το ΄λεγε!!

Ο Δημοτικός Σχολιαστής

Προηγουμενο αρθρο
Άνοιξε η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για να δηλωθούν τα Airbnb
Επομενο αρθρο
13 άτομα συνελήφθησαν στην Λευκάδα

8 Σχόλια

  1. dope
    5 Σεπτεμβρίου 2018 at 18:47 — Απάντηση

    τι λες ρε παιδι μου ,πεταγε τ αποτσιγαρο ,σας σαμποταρει,
    Ο βουλευτης δεν το παιζει αθεος και ολοι ξερουν οτι η σχεση του με τα της εκκλησιας δεν ειναι προσκαιρη,αν ρωτουσες θα σου ελεγαν οτι εψελνε παντα στο Κατοχωρι,

    Ο σχολιαστης σου λεει οτι τωρα ανακαλυψατε τα κενα της νομοθεσιας ενω πριν σαν αντιπολιτευση και σαν σχολιαστες ειχατε τις λυσεις στο τσεπακι,και εσυ λες για τον ατιμο λαο που δεν θελει να καταλαβει,αυτα ελεγε και η ελενα με τον νικολα ,λιγο πριν…..φυγουν

  2. Χωριάτης
    5 Σεπτεμβρίου 2018 at 18:40 — Απάντηση

    Και τι είναι “ο Χριστός ο ίδιος”; Καλύτερος από τον ΣΥΡΙΖΑ; Θυμήσου λίγο κύριε Jim τις απίστευτες παπάντζες που λέγατε ΚΑΠΟΤΕ και μη κάνεις την πάπια!!!

  3. giorgos
    5 Σεπτεμβρίου 2018 at 18:30 — Απάντηση

    Γιά νά αλλάξουν νοοτροπία οί άνθρωποι , θά πρέπει πρώτα νά άλλάξουν νοοτροπία αυτοί πού διοικούν τούς ανθρώπους.
    Οταν ό Δήμαρχος μέ αναγκάζει νά περπατάω ανάμεσα από τά αυτοκίνητα επειδή τά πεζοδρόμια τά έχουν καταπατήσει οί “ψηφοφόροι” του , Εγώ τί θά παραστήσω τόν πολιτισμένο?
    ” Κάποτε παρουσίασαν στὸ Μέγα Ναπολέοντα ἕναν πράκτορα τῶν μυστικῶν ὑπηρεσιῶν καὶ τοῦ πρότειναν νὰ τὸν παρασημοφορήσει, ἐπειδή, εἶπαν, εἶχε προσφέρει ὕπατες ὑπηρεσίες στὸ γαλλικὸ ἔθνος. Καὶ ὁ Μέγας Ναπολέων ἀπάντησε: “λεφτὰ μποροῦμε νὰ τοῦ δώσουμε ὅσα θέλει, τὰ παράσημα ὅμως τὰ ἔχομε γι’ ἄλλους ἀνθρώπους”. Ὁ Μέγας Ναπολέων, ὡς γνωστόν, ἦταν εὐρωπαῖος πολιτικός. Καὶ ἦταν καὶ φιλόσοφος -ἐξ οὗ καὶ Μέγας. Ἤξερε δηλαδὴ ὅτι σκοπὸς τῆς κάθε εἴδους πολιτικῆς ἦταν ἡ ἠθικὴ δόμηση τῶν κοινωνιῶν, ὅτι λόγῳ αὐτοῦ τοῦ σκοποῦ ὑπῆρχε ἡ πολιτικὴ καθόλου. Στὸ σημεῖο αὐτὸ ὁ Ναπολέοντας ἐξέφραζε μία εὐρωπαϊκὴ παράδοση 2.500 ἐτῶν ποὺ ἄρχισε στὴν ἀρχαία Ἑλλάδα. Ἡ πολιτικὴ δὲν εἶναι αὐτοσκοπός, φασαρία κατανομῆς ὑπουργείων, “ἁρμοδιοτήτων” καὶ συμφερόντων, ἀλλὰ μέσον πρὸς ἕναν σκοπό: τὴν ἠθικὴ δόμηση τῶν κοινωνιῶν καὶ τοῦ ἀνθρώπου. Καὶ ἠθικὴ δόμηση δὲν ὑπάρχει ὅταν ὁ ὑπόκοσμος τῆς πολιτικῆς γίνεται ἡ ἐπίσημη ἔκφρασή της.”
    Απόσπασμα από ένα κείμενο ενός μεγάλου λευκαδίτη διανοητή τού όποίου τό όνομα στήν Λευκάδα , αλλά καί στήν Ελλάδα γενικώτερα προκαλεί …”αλλεργία” σέ πάρα πολλούς.

  4. Jim Adams
    5 Σεπτεμβρίου 2018 at 14:13 — Απάντηση

    Είναι πράγματα που ξεφεύγουν από τις δυνατότητες οποιασδήποτε Δημοτικής αρχής.ΟΧριστός ο ίδιος να κατέβει αν δεν αλλάξουν νοοτροπία οι ίδιοι οι άνθρωποι δεν διορθώνεται τίποτε.Χθες μπροστά μου ρητόρευε κάποιος επί παντός επιστητού ,από καθαριότητα μέχρι σενάρια συνομωσίας για τη Θράκη .Σήμερα το πρωί περνώντας τυχαία από μπροστά του, τραβάει την τελαυταία ρουφιξιά στο τσιγάρο του και αντι να το σβήσει στο σταχτοδοχείο που ήταν πάνω στο τραπέζι το πέταξε επιδεικτικά στο δρόμο.Είμαι σίγουρος ότι την επόμενη φορά θα τον ακούσω να κάνει κριτική στο Δήμαρχο γιατί δεν μαζεύει τα αποτσίγαρα από το δρόμο.
    Όσον αφορά το σχόλιο περί αρμοδιότητας της Δημοτικής αρχής σε λειτουργίες και πανηγύρια νομίζω ότι αδικείται το πουλαίν σας τον βουλευτή ο οποίος δεν έχει αφήσει πανηγύρι και πανυγηράκι λειτουργεία και εσπερινό και μάλιστα σε καθήκοντα ψάλτου ,βαφτήσι ,γάμο και κηδεία για την οποία πολιτική (;) δραστηριότητα του φροντίζετε να μας ενημερώνετε ανελλιπώς και λεπτομερώς ακολουθώντας τον κατά πόδας ή μάλλον κατόπιν προσκλήσεως ως διαπιστευμένος δημοσιογράφος (;) και φωτογράφος.

  5. giorgos
    2 Σεπτεμβρίου 2018 at 11:53 — Απάντηση

    Ετσι ήταν καί πρίν , έτσι είναι καί τώρα καί έτσι θά παραμείνουν τά πράγματα όποιος κι’ άν γίνει Δήμαρχος .

  6. Χωριάτης
    1 Σεπτεμβρίου 2018 at 18:57 — Απάντηση

    Τι περίμενες από δαύτους, μωρέ Δημοτικέ Σχολιαστή; Δεν τους ήξερες, δεν τους έβλεπες, δεν μέτραγες τα κυβικά τους; Εδεδώ, δέκα κούκοι είμαστε, γνωριζόμαστε όλοι. Επιλέξαμε τους πιο πιο κάτω από το ράφι. Πάει και τελείωσε …και μπράβο μας!!!!

  7. Λαικος
    1 Σεπτεμβρίου 2018 at 18:52 — Απάντηση

    Και λιγα γραφεις, σχολιαστη.
    Ειναι μονο για κουβεντουλα κομματικη και τιποτ αλλο
    Και για τα πανηγυρια βεβαιως, οπως γραφεις.
    Οραμα μηδεν. Και αρκουντως εντυπωσιακο σε μια παραταξη που η λεξη οραμα ακουγεται συχνα.
    Τωρα ακουγονται προσβολες για συμβουλους και μακροσυρτες ασυναρτησιες δημαρχου.
    Εικονα διαλυσης στο ΔΣ που απορρεει απο την καταντια της δημοτικης αρχης.
    Οσο για καθαριοτητα, μονο με μασκα περνας διπλα απο σκουπιδοντενεκε, απλυτο απο χρονια, απλυτη αγορα, καπακια στα φρεατυα της αγορας γεματα γοπες κι οτι αλλο σκεφτεις, λαικισμος, δηθεν…και παει λεγοντας

  8. Τέλης Σταλόνε
    1 Σεπτεμβρίου 2018 at 00:50 — Απάντηση

    Πολύ ουσιώδες και ρεαλιστικό άρθρο, που λέει αλήθειες, πικρές αλήθειες που πονάνε!
    Πονάνε βέβαια αυτούς που, αυτό το πολύπαθο νησί, το αγαπάνε πραγματικά και όχι από συμφέρον!

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.