HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΟ επηρ(εασ)μένος ύμνος του Θεοφάνους

Ο επηρ(εασ)μένος ύμνος του Θεοφάνους

από τον Ύμνο του Μαραθωνίου των Δ. Ε. Σολδάτου – Διονύση Γράψα

Με αφορμή την συμπλήρωση 2.500 χρόνων από την μάχη του Μαραθώνα το 2010, όντας και ο ίδιος Μαραθωνοδρόμος, σκέφτηκα να γράψω τους στίχους για τον Ύμνο του Μαραθωνίου μιας και κάτι τέτοιο μέχρι τότε δεν υπήρχε. Μ’ ενθαρρύνει προς αυτήν την κατεύθυνση κι ο σημερινός πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, κύριος Κώστας Παναγόπουλος.

Ο Ύμνος συντίθεται από δύο τετράστιχα, που το καθένα αποτελείται από 42 μετρικές συλλαβές, όσα και χιλιόμετρα του Μαραθωνίου, στα οποία δωρικά αποτυπώνονται τα ιδεώδη του αθλήματος, και τελειώνει με μια κλιμακούμενη σειρά διθυραμβικών, στεντόρειων «Νενικήκαμεν».

Ο Λευκάδιος συνθέτης Διονύσης Γράψας γράφει την μουσική, αφού πιο πριν ο Μίκης Θεοδωράκης αρνείται να τον μελοποιήσει, ενώ δεν καταδέχτηκε να του διαβάσω ούτε καν τους στίχους σε συνάντησή μας στο σπίτι του, κατόπιν μεσολάβησης του πρώην δημάρχου Απολλωνίων, δημοσιογράφου και συγγραφέα, Γιώργου Λογοθέτη (Βλπ. Δημήτρη Ε. Σολδάτου «Ποιητής και Μαραθωνοδρόμος» σελ.: 262, Λευκάδα, 2018, εκτός εμπορίου).

Ηχογραφήθηκε με όργανα από κομπιούτερ κι ερμηνεύτηκε σαν τραγούδι, με την φωνή του, επίσης Λευκάδιου, Βαλεντίνου Σταματέλου, αν και θα χρειάζονταν χορωδία και ορχήστρα για να φανεί η έκταση κι η μεγαλοπρέπειά του. Ούτε η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, ούτε η Χορωδία της ΕΡΤ ή της ΔΕΗ (εκτός από μία πρόβα) στάθηκε δυνατόν να τον ερμηνεύσουν, λόγω της απίστευτης γραφειοκρατίας του ΣΕΓΑΣ, που ενώ αρχικώς ήθελε τον Ύμνο, κατόπιν αναδιπλώθηκε, αναθεωρώντας την σκέψη για καθιέρωση του Ύμνου εντός και εκτός Ελλάδος υποβάλλοντάς τον προς κρίση στην Διεθνή Ένωση Μαραθωνίων (AIMS).

Ίσως τους ενόχλησε η αναφορά στο όνομα του Λαμπράκη. Ίσως δεν τους άρεσε το αποτέλεσμα. Ίσως κάτι άλλο. Πάντως ο Ύμνος δεν παίχτηκε ποτέ απ’ τα μεγάφωνα του Καλλιμάρμαρου, κι ας ακούγονταν κατά τον τερματισμό των δρομέων από σχεδόν σκυλάδικα μέχρι και Latin!

Κυκλοφόρησαν 10.000 αντίτυπα, εκ των οποίων τα 7.000 διανεμήθηκαν ένθετα στο δρομικό περιοδικό RUNNER, τεύχος 52, Οκτώβριος 2011, και μέρος των υπολοίπων δόθηκε στον τέως δήμαρχο Μαραθώνα, κ. Σπύρο Ζαγάρη, προκειμένου να μοιραστούν στο κοινό (ή στο κενό) σε ομιλίες του για τον Μαραθώνιο σε σχολεία κ.λπ.

Φέτος, εν έτει 2018, ο συνθέτης επιτυχημένων λαϊκών ασμάτων, Γιώργος Θεοφάνους, γράφει έναν καινούργιο Ύμνο του Μαραθωνίου, ο οποίος έχει – παγκόσμια πρωτοτυπία! – μόνον μια λέξη στον στίχο, το «Νενικήκαμεν», που φέρεται να είπε ο αρχαίος δρομέας. Η λέξη αυτή, εκτός του ότι αναγράφεται ως υπότιτλος εξωφύλλου στο CD του πρώτου Ύμνου, ακούγεται στην σύνθεση του Θεοφάνους ελαφρώς παραποιημένη μουσικά, θυμίζοντας εντόνως την κατάληξη του Ύμνου Σολδάτου-Γράψα!

Τώρα, γιατί ο ΣΕΓΑΣ δεν πρόβαλε τον ολοκληρωμένο Ύμνο, που ήδη υπήρχε, και επέλεξε τον κουτσουρεμένο και παραποιημένο του Θεοφάνους είναι ένα ερώτημα. Ο Θεοφάνους τώρα, γιατί επέλεξε να μελοποιήσει την καταληκτική λέξη του πρώτου Ύμνου, με τρόπο μάλιστα που να θυμίζει τον αρχικό, είναι ένα δεύτερο ερώτημα.

Φυσικά, απλώς και μόνον να πληκτρολογούσε διαδικτυακά την φράση «Ύμνος Μαραθωνίου» θα έπεφτε πάνω στον ήδη υπάρχοντα. Θα τον πληροφόρησαν φαντάζομαι και οι αρμόδιοι πως υπήρχε κι άλλος Ύμνος πριν από τον δικό του, μιας κι όλοι οι εμπλεκόμενοι ήταν παρόντες και μάλιστα ενεργοί και στην δημιουργία του αρχικού Ύμνου (Παναγόπουλος, Ζαγάρης, Χορωδία ΔΕΗ, μαέστρος Κωνσταντάρας κ.ά.).

Για λόγους δεοντολογίας και μόνον θα έπρεπε ο κ. Θεοφάνους, αν όχι να επικοινωνήσει με τους συντελεστές, να διαφοροποιηθεί αισθητά απ’ τον αρχικό Ύμνο. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Αν ο πρώτος Ύμνος ήταν τόσο πετυχημένος, γιατί έπρεπε σχεδόν να τον διασκευάσει; Κι αν ήταν τόσο αποτυχημένος, γιατί έπρεπε σχεδόν να τον μιμηθεί; Με τέτοιες τακτικές, όχι μόνο δεν νενικήκαμεν, αλλά μάλλον ηττηθήκαμεν ομαδικώς.

Δημήτρης Ε. Σολδάτος

ΥΜΝΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ

Μουσική: Διονύσης Γράψας
Στίχοι: Δημήτρης Ε. Σολδάτος
Ερμηνεία: Βαλεντίνος Σταματέλος

Στο κορυφαίο αγώνισμα ψυχής,
από τον Μαραθώνα στην Αθήνα,
στα χνάρια της αρχαίας διαδρομής
να πεις το «Νενικήκαμεν» ξεκίνα.

Στο κορυφαίο αγώνισμα ψυχής
ξεπέρασε ξανά τον εαυτό σου.
Κι ο τελευταίος είναι νικητής
και του Λαμπράκη τ’ Όνειρο δικό σου.

Νενικήκαμεν!

THE MARATHON ANTHEM

Music: Dionysis Grapsas
Lyrics: Dimitris E. Soldatos
Song: Valentinos Stamatelos

IN THE TOP RACE OF THE SOUL
FROM MARATHON TO ATHENS
IN THE TRACKS OF THE ANCIENT ROUTE
YOU RUN TO SAY ” WE HAVE WON”.

IN THE TOP RACE OF THE SOUL
GO PAST YOURSELF ONCE MORE
AND THE LAST ONE IS A WINNER
AND LAMBRAKIS’ DREAM IS YOURS.

“WE HAVE WON”!

(Translation: Mirka Zakinthinou – Kerrin Mc Leod)

ΥΜΝΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ
(Δ.Ε. Σολδάτου-Δ.Γράψα-Β. Σταματέλος)

ΥΜΝΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ
(Δ.Ε. Σολδάτου-Δ.Γράψα-Πρόβα της Χορωδίας της ΔΕΗ)

ΥΜΝΟΣ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ
(«Νενικήκαμεν» – Γιώργου Θεοφάνους)

Ο Δημήτρης Ε. Σολδάτος γεννήθηκε στο Νεοχώρι Λευκάδας το 1969. Εξέδωσε δεκαπέντε βιβλία με ποιήματα, ένα με διηγήματα, συμμετείχε σε μία συλλογική έκδοση διηγημάτων και στην δημιουργία ενός λευκώματος: «Ανύπαρκτος», Μέρλιν, 1988• «Ζωντανοί Νεκροί», Εκδόσεις Κονιδάρη, 1989• «Εγχειρίδιο για Ερωτευμένους», Λευκάδα, 2003• «Καφέ Ρετρό», Εκδόσεις Ηλία Κοντογεώργη, 2004 (συμπληρωμένη επανέκδοση, Βιβλιοπωλείον Τσιρίμπαση, 2014• Βραβείο «Λάμπρου Πορφύρα» της Ακαδημίας Αθηνών, 2007)• «Nobel λόγω ατεχνίας», Εκδόσεις Κονιδάρη, 2008• «Nobel because of artlessness», Εκδόσεις Κοντογεώργη, 2008• «Χ(ε)ίλια δίστιχα», Βιβλιοπωλείον Τσιρίμπαση, 2010• «ΣΑΝ-ΤΑ ΜΑΥΡΑ ή Μούσα Λευκα(η)δία», Βιβλιοπωλείον Τσιρίμπαση, 2010• «Λήγω απ’ όλα», Αποτύπωμα, 2012• «ΛΕΥΚΑΔΑ, αλισάχνη στα ίχνη της ζωής μας», Βιβλιοπωλείον Τσιρίμπαση, 2012 (φωτογραφικό λεύκωμα)• «Κλείσιμο Βιβλίων (στην ποιητική ευφορία)», Λευκάδα, 2013• «Ελευθερόψυχα», Λευκάδα, 2014• «Για γυναίκες που αγαπούν την ποίηση», Βιβλιοπωλείον Τσιρίμπαση, 2015• «Δίσεκτα Σονέτα», Βιβλιοπωλείον Τσιρίμπαση, 2016• «Λευκαδίτικα διηγήματα», Fagotto Βooks, 2016 (δεύτερη, αναθεωρημένη κι εμπλουτισμένη επανέκδοση, 2017• τρίτη έκδοση, 2018)• «Παράθυρο στην Λευκάδα» (συλλογική έκδοση), Βιβλιοπωλείον Τσιρίμπαση, 2017• «Οι Στίχοι στο Χασαπόχαρτο στάζουν αίμα», Λευκάδα, 2017. «Ποιητής και Μαραθωνοδρόμος», Λευκάδα, 2018 (εκτός εμπορίου).

Συνεργάστηκε με την εφημερίδα «Τα Νέα της Λευκάδας», κατά την περίοδο 2000 έως 2011 κυρίως, γράφοντας «Το Ποίημα της Εβδομάδας» και πλήθος άρθρων• με το περιοδικό «Νέα Λευκάδα», στις «Ασπρόμαυρες Ερωτικές Ιστορίες»• με την εφημερίδα «Τύπος Λευκαδίων», στις στήλες: «Από τους θησαυρούς της Χαραμογλείου» και «Λόγω (σ)τι(γ)μής»• με τις ιστοσελίδες: «Aroma Lefkadas» και «My Lefkada», γράφοντας άρθρα και σκηνοθετώντας ντοκιμαντέρ (μαζί με τον Νίκο Καββαδά) λευκαδίτικου, πολιτιστικού κυρίως περιεχομένου: «Χαραμόγλειος Βιβλιοθήκη»• «Fitz Berger: Ο Φωτογράφος των αναμνήσεων» (τιμητική διάκριση στο 9ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας, 2015) κ.ά.

Το 2003 βρήκε, συντήρησε και παρέδωσε στην Δημόσια Βιβλιοθήκη Λευκάδας το τραπέζι που έγραψε ο Κώστας Καρυωτάκης τα τελευταία του ποιήματα στην Πρέβεζα. Πρωτοστάτησε στην διοργάνωση των πρώτων Σαπφείων στο ακρωτήριο Λευκάτας το 2009 και, με μακρόχρονη μαχητική αρθρογραφία (2000-2010) στην διάσωση της Οικίας Σικελιανού για την μετατροπή της σε Μουσείο. Από το 2011 έως το 2013 συνέβαλε στον εκσυγχρονισμό και στην προβολή της Χαραμογλείου Ειδικής Λευκαδιακής Βιβλιοθήκης. Από το 2017 εργάζεται στο «Μουσείο Άγγελου Σικελιανού» στην Λευκάδα.

Μουσική για ποιήματα και στίχους του συνέθεσαν οι: Χρυσόστομος Κονιδάρης: «Τώρα που βραδιάζει πιο νωρίς», 2006• Phil Holland: «Seascapes – Με θέα το πέλαγος», 2009• Διονύσης Γράψας: «Καφέ Ρετρό», 2011• «Ύμνος Μαραθωνίου», 2011• Φιόρα, 2012• Βαγγέλης Φάμπας: «Χ(ε)ίλια δίστιχα», 2010• Κώστας Παρίσης: «Πορτραίτο». κ.ά.

Ο Δημήτρης Ε. Σολδάτος είναι Μαραθωνοδρόμος.

Ιστοχώρος: dimsol.blogspot.gr
email: dimisold@gmail.com
Δωρεάν βιβλία του σε μορφή pdf:issuu.com/d.e.s.

Προηγουμενο αρθρο
Άρχισε το κρύο... μπήκε ο Χειμώνας!!
Επομενο αρθρο
Η Λευκάδα στα Νορβηγικά φιόρδ

1 Σχόλιο

  1. ΦΩΤΗΣ Ν.ΓΑΖΗΣ
    14 Νοεμβρίου 2018 at 23:59 — Απάντηση

    ΜΕΝΩ ΕΚΠΛΗΚΤΟΣ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΩ .
    ΒΡΕΘΗΚΑ ΣΤΟ ΚΑΛΛΙΜΑΡΜΑΡΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΜΑΡΑΘΩΝΟΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΑΚΟΥΣΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΥΜΝΟΥ.
    ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΕΙΔΙΚΟΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΕ ΠΑΡΕΣΥΡΕ Η ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΝΕΝΙΚΗΚΑΜΕΝ .ΘΑΠΡΕΠΕ ΝΑ ΣΕ ΞΕΣΗΚΩΝΕΙ ΝΟΜΙΖΩ ΝΑ ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΠΑΙΑΝΑ ΝΑΧΕΙ ΕΝΤΑΣΗ ΠΑΘΟΣ ΝΑ ΝΟΙΩΘΕΙΣ ΕΚΣΤΑΣΗ ΡΙΓΟΣ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ .ΛΥΠΑΜΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΩ ΜΑ ΜΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΦΤΩΧΟ .

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.