HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΟ Καμμένος τέλος, ώρα για ανασχηματισμό και ψήφο εμπιστοσύνης

Ο Καμμένος τέλος, ώρα για ανασχηματισμό και ψήφο εμπιστοσύνης

Ο υπουργός Αμυνας έκανε ανάρτηση στο Twitter, εκκλησιάστηκε στη Μητρόπολη και μετά, στο ραντεβού με τον Αλέξη Τσίπρα, αποχώρησε από το κυβερνητικό σχήμα, κάτι που ήταν αναμενόμενο. Τώρα απομένει να δούμε ποιοι από τους ΑΝΕΛ θα τον ακολουθήσουν καθώς ο Πρωθυπουργός ζητά ψήφο εμπιστοσύνης

Είναι ένα τέλος μιας ολόκληρης εποχής, που σημάδεψε την ελληνική πολιτική. Ο γάμος -από συμφέρον ή από έρωτα θα αποδειχτεί- του Αλέξη Τσίπα με τον Πάνο Καμμένο τελείωσε. Το πρωί της Κυριακής, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ διέβη το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου και μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργού ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το κυβερνητικό σχήμα.

Ηταν μια απόφαση που επισπεύστηκε από την έγκριση στα Σκόπια της Συμφωνίας των Πρεσπών το βράδυ της Παρασκευής, αλλά είχε τα χαρακτηριστικά ενός ελληνικού πολιτικού δράματος, καθώς ο κ. Καμμένος είδε βουλευτές και υπουργούς από το κόμμα του να του γυρίζουν την πλάτη και να προτιμούν τη συμπόρευση με τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα.

Διότι μπορεί ο κ. Καμμένος, βγαίνοντας από το Μαξίμου, να δήλωσε ότι οι ΑΝΕΛ αποχωρούν από την κυβέρνηση μετά από τέσσερα χρόνια συνεργασίας, λόγω των εξελίξεων στο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά είναι ένα ζήτημα πόσοι από τους Ανεξ. Ελληνες όντως θα αποχωρήσουν.

Εκκρεμεί, βλέπετε η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης που έσπευσε να δηλώσει ότι θα ζητήσει ο κ. Τσίπρας αλλά και ένας ανασχηματισμός, όπου το Μαξίμου θα ξαναμοιράσει την τράπουλα (αλλά και υποσχέσεις υπουργοποίησης).

«Συναντήθηκα με τον Πρωθυπουργό. Κάναμε μια αρκετά μεγάλη συζήτηση. Ηταν μια συνεργασία επί 4 ολόκληρα χρόνια σε μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης ανάμεσα σε δυο κόμματα από διαφορετικούς χώρους. Βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, οπότε ο στόχος επετεύχθη. Για το θέμα της Μακεδονίας, του ονόματος για το οποίο έπεσαν χιλιάδες, δεν μου επιτρέπεται να μη θυσιάσω αυτή την καρέκλα. Ευχαρίστησα τον Πρωθυπουργό για τη συνεργασία και του εξήγησα ότι για εμένα για λόγο εθνικό δεν μπορεί να συνεχιστεί η συνεργασία. Οι ΑΝΕΛ αποχωρούν από την κυβέρνηση», δήλωσε ο κ. Καμμένος ο οποίος στις 12 το μεσημέρι επρόκειτο να δώσει συνέντευξη Τύπου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Εκείνο που μένει να φανεί είναι τι θα πράξει ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων: εάν, δηλαδή, θα προχωρήσει σε ένα «βελούδινο διαζύγιο» με τον κ. Τσίπρα ή εάν η «έξοδος» από το κυβερνητικό σχήμα θα είναι ισχυρή. Πάντως, η ημέρα του προέδρου τον ΑΝΕΛ ξεκίνησε σε «στιλ Καμμένου». Εκανε ανάρτηση στο Twitter, πήγε στη Μητρόπολη όπου και μετάλαβε, σχεδόν γονατιστός, όπως αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες και έπειτα μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου για το ραντεβού με τον Πρωθυπουργό. Εφτασε στις 10:28 (το ραντεβού ήταν για τις 10:30) και η συνάντηση άρχισε αμέσως. Στις 11: 15 περίπου έληξε και ο κ. Καμμένος προέβη στη δήλωση που παρατίθεται παραπάνω. Το ότι η διαδικασία θα ήταν σύντομη είχε… προαναγγελθεί από την επίσπευση της συνέντευξης Τύπου του προέδρου των ΑΝΕΛ κατά μισή ώρα (12:00 αντί για 12:30).

Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης

Στο Μαξίμου μετρούν τώρα για να δουν αν τους βγαίνει ο μαγικός αριθμός 151, που θα τους διασφαλίσει τόσο την παράταση του κυβερνητικού βίου, όσο και την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ο κ. Τσίπρας έχει δηλώσει ότι αν δεν βρεθούν 151 βουλευτές «υπάρχει πολιτικό ζήτημα» και θα οδηγήσει την χώρα «συντεταγμένα» σε εκλογές, άρα ακόμα και ως κυβέρνηση με ψήφο ανοχής θα συνεχίσει τουλάχιστον ως τον Μάιο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει 145 βουλευτές και για να βγουν οι 151 θα πρέπει να πλαισιωθούν αφενός από τους «ΑΝΕΛίτες» υπουργούς, Ελενα Κουντουρά (που όλο λείπει στο εξωτερικό και ξεγλιστράει από το να αποσαφηνίσει τι θα πράξει) και Βασίλη Κόκκαλη και αφετέρου την ανεξάρτητη βουλευτή και υπουργοποιηθείσα στον τελευταίο ανασχηματισμό, Κατερίνα Παπακώστα.

Αν στους ανωτέρω προστεθούν ο δηλωμένος υπέρμαχος της κυβερνητικής σταθερότητας και θαυμαστής του κ. Τσίπρα, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, που έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση (με μοναδικό ερώτημα τι θα κάνει την έδρα του) και ο Κώστας Ζουράρις που επίσης έχει δηλώσει κατά το παρελθόν ότι θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης (αν και σιωπηλός τον τελευταίο καιρό), φθάνουμε στους 150.

Και με τον «πάντα πρόθυμο» Σπύρο Δανέλλη, ο οποίος με νεότερη δήλωσή του την Πέμπτη παρότρυνε τους συντρόφους του στο Ποτάμι να πουν «ναι» στη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης, στον κοινοβουλευτικό πίνακα σχηματίζεται το μαγικό 151.

Αν τελικά «τσιμεντωθεί» ο αριθμός αυτός, τότε στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να ξεκινήσει στη Βουλή η διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση κατόπιν σχετικού αιτήματος που θα υποβάλει ο Αλέξης Τσίπρας.

Τότε εκτιμάται ότι θα ηχήσει ευχάριστα στα αφτιά του Πρωθυπουργού η προαναφερθείσα συγχορδία των 145 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των έξι «προθύμων» (οι τέσσερις των ΑΝΕΛ, η κυρία Παπακώστα και ο Σπύρος Δανέλλης), ώστε να βγει αλώβητος αυτός και η κυβέρνησή του μέχρι να έρθει στα τέλη του μήνα προς κύρωση η Συμφωνία των Πρεσπών και να μπούμε αμέσως μετά στην τελική ευθεία των εκλογών.

Πηγή: Protagon.gr

Οι πολιτικοί θεατρινισμοί του Πάνου Καμμένου

Απίστευτος Καμμένος – Πήγε στη Μητρόπολη να κοινωνήσει
Πήγε να πάρει την ευλογία της Εκκλησίας πριν από το ραντεβού με τον πρωθυπουργό

Οι πολιτικοί θεατρινισμοί του Πάνου Καμμένου συνεχίστηκαν και σήμερα. Αφού το πρωί ανέβασε στο twitter βίντεο με την έπαρση της σημαίας στον Γράμμο, θέλοντας να δείξει πόσο πατριώτης είναι, στη συνέχεια πήγε στη Μητρόπολη για να κοινωνήσει και να πάρει την ευλογία, πριν από το ραντεβού με τον Αλέξη Τσίπρα.

Προηγουμενο αρθρο
Δεν συμφωνεί η Ανεξάρτητη Ανανεωτική Κίνηση εργαζομένων Νοσοκομείου με το περιεχόμενο της «καταγγελίας» του ΔΣ
Επομενο αρθρο
Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.