HomeΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΟ μαγικός κόσμος του Χαρούκι Μουρακάμι

Ο μαγικός κόσμος του Χαρούκι Μουρακάμι

Ο μαγικός κόσμος του Χαρούκι Μουρακάμι μέσα από τον «Άχρωμο Τσουκούρου Ταζάκι και τα χρόνια του προσκυνήματος του».

Πόσο μπορούν οι σκοτεινές πτυχές του παρελθόντος να καθηλώσουν τη ζωή μας; Να δημιουργήσουν αδιέξοδους δρόμους στο μέλλον μας, παραίτηση, στασιμότητα και μαρασμό;

Αφέθηκα για άλλη μια φορά στον υπέροχο, μαγικό, ονειρικό κόσμο του Χαρούκι Μουρακάμι να με παρασύρει με την απαράμιλλη γραφή και φαντασία του!

Ο ήρωάς του, στο ολοκαίνουργιο βιβλίο του που κυκλοφορεί, ο Τσουκούρου Ταζάκι, ένας τριανταεξάχρονος σχεδιαστής τρένων, έχει μπλοκαριστεί στην προσωπική του επικοινωνία με τον κόσμο, εξαιτίας μιας ξαφνικής απόρριψης από τους τέσσερις φίλους του στα εφηβικά του χρόνια. Χωρίς να έχει μάθει ποτέ την αιτία που συνέβη, έχει καταχωνιάσει την βαθιά πληγή του μέσα του, και παρ’ όλα τα δεκαέξι χρόνια που πέρασαν από τότε, πονάει ακόμα, μπλοκάρει το μυαλό του, το συναίσθημά του και στοιχειώνει τη ζωή του, φρενάροντας το μέλλον του.

«Ζούσε σαν υπνοβάτης, σαν νεκρός που δεν αντιλαμβανόταν τον θάνατό του. Ξυπνούσε από τα χαράματα, βούρτσιζε τα δόντια του, φορούσε το πρώτο πράγμα που έβρισκε μπροστά του, έπαιρνε το τρένο και πήγαινε στη σχολή του να κρατήσει σημειώσεις στη διάρκεια των διαλέξεων. Είχε προσκολληθεί στην καθημερινή ρουτίνα όπως ο άνθρωπος που γραπώνεται από μια κολόνα του ηλεκτρικού στον δρόμο για να μην παρασυρθεί από την ανεμοθύελλα. Δε μιλούσε με κανέναν – αν μπορούσε να το αποφύγει – και όταν επέστρεφε στο εργένικο διαμέρισμά του, καθόταν στο πάτωμα στηρίζοντας την πλάτη του στον τοίχο και γυρόφερνε στο μυαλό του τον θάνατο-ή την απουσία ζωής. Μπροστά του έχασκε μια άβυσσος που συγκοινωνούσε με το κέντρο της Γης κι εκεί έβλεπε να στροβιλίζεται ένα πυκνό σύννεφο κενού, ενώ επικρατούσε βαθιά σιωπή που του τρυπούσε τα τύμπανα.”»

Μέχρι που μια γυναίκα που τον ενδιαφέρει σοβαρά, καταφέρνει να τον πείσει να ταξιδέψει στο παρελθόν του, να φωτίσει τις αιτίες και τους φόβους του και να αντιμετωπίσει λυτρωτικά τις σκιές που τον βαραίνουν.

«Η ζωή μοιάζει με μια περίπλοκη παρτιτούρα, σκεφτόταν ο Τσουκούρου. Γεμάτη με δέκατα έκτα, τριακοστά δεύτερα, πολλά παράξενα σύμβολα και ασαφή γραφή. Άθλος να την καταλάβεις σωστά, γιατί ακόμα κι αν την καταλάβεις, ακόμα κι αν την μεταφέρεις στον σωστό τόνο, δε σημαίνει πως οι άλλοι θα αντιληφθούν σωστά το νόημα του μουσικού κειμένου και θα το εκτιμήσουν. Και ούτε πως αυτό θα τους κάνει ευτυχισμένους. Γιατί άραγε η ζωή μας πρέπει να είναι τόσο περίπλοκη;»

«Όσο κι αν προσπαθούμε να του κρυφτούμε ή να το κρύψουμε, το παρελθόν εξακολουθεί να υπάρχει κάπου», γράφει στην παρουσίαση του βιβλίου του στην Ιαπωνική εφημερίδα Asahi Shimbun ο Ιάπωνας κριτικός Atsuchi Sasaki. «Γι’ αυτό πρέπει, κάποια στιγμή, να βρούμε το κουράγιο να το αντιμετωπίσουμε, ακόμη κι αν αυτό το παρελθόν είναι γεμάτο θλίψη, απελπισία και άλυτα μυστήρια». Αυτό είναι το μήνυμα που θέλει να περάσει ο Μουρακάμι, καταλήγει ο κριτικός.

Ένα νέο απολαυστικό βιβλίο, γραμμένο από την μαγική πέννα ενός από τους κορυφαίους της σύγχρονης παγκόσμιας λογοτεχνίας.

106

Επιμέλεια: Ελένη Μ.Ματαράγκα

Προηγουμενο αρθρο
Εξάρθρωση κυκλώματος παράνομης διακίνησης μεταναστών στην Λευκάδα
Επομενο αρθρο
Η ήρεμη αρχοντιά της Ελβετικής Ριβιέρας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.