HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΟ Οδοντιατρικός Σύλλογος για την Οδοντιατρική Μονάδα ΑΜΕΑ του Νοσοκομείου Λευκάδας

Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος για την Οδοντιατρική Μονάδα ΑΜΕΑ του Νοσοκομείου Λευκάδας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ

ΜΟΝΑΔΑ ΓΙΑ ΑΜΕΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Το τελευταίο διάστημα διαβάζουμε στο διαδίκτυο και τον τοπικό τύπο διάφορες ανακοινώσεις για το οδοντιατρικό τμήμα για ΑΜΕΑ του Νοσοκομείου Λευκάδας.

Από κανένα δε ρωτήθηκε η άποψη του Οδοντιατρικού Συλλόγου για το συγκεκριμένο θέμα.

Ως επαγγελματικά εμπλεκόμενοι με τη στοματική υγεία του πληθυσμού θα θέλαμε να τονίσουμε τα εξής:

  • Στηρίξαμε τη δημιουργία οδ/κου τμήματος για ΑΜΕΑ στο Νοσοκομείο Λευκάδας λόγω της μεγάλης ανάγκης της ειδικής αυτής κατηγορίας του πληθυσμού για Δημόσια οδ/κη περίθαλψη (με γενική κατά κανόνα αναισθησία). Οι οικογένειες αυτών των ατόμων έπρεπε να μετακινούνται στην Αθήνα για την παροχή αυτής της θεραπείας, με μεγάλο οικονομικό και όχι μόνο κόστος. Άλλωστε, στα καθήκοντα του οδοντιάτρου του Νοσοκομείου είναι και η παροχή οδοντοθεραπείας με γενική αναισθησία, για τις ομάδες αυτές του πληθυσμού.
  • Τονίσαμε στην τότε Διοικητή του Νοσοκομείου την ανάγκη πλήρους στελέχωσης αυτής της μονάδας, ώστε να μη τεθεί από κανέναν ζήτημα κλεισίματος της στο μέλλον, λόγω της υπολειτουργίας της (είναι γνωστοί οι κίνδυνοι που συνεπάγεται η υπολειτουργία τέτοιων μονάδων, λόγω επιβαρυμένου κατά κανόνα ιστορικού των συγκεκριμένων ασθενών). Για να στηρίξουμε δε τη μονάδα στα πρώτα της βήματα ενημερώσαμε τα μέλη μας ώστε να βοηθήσουν μέχρι τη στελέχωσή της.. Ως σήμερα η μονάδα δεν έχει στελεχωθεί με μόνιμο προσωπικό.
  • Πρόσφατα διαβάσαμε τη σχετική επερώτηση στη Βουλή για να μη κλείσει η μονάδα, από βουλευτή που στηρίζει την κυβέρνηση. Επειδή κι εμείς αγωνιζόμαστε για να μη κλείσει θέλουμε να ρωτήσουμε: τι έχει γίνει μέχρι σήμερα για να στελεχωθεί η μονάδα; Δεν είναι γνωστό ότι το Νοσοκομείο βρίσκεται σε οριακή κατάσταση (λόγω τεράστιων ελλείψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό),με κλινικές να στέκονται ακόμη χάρις τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των εργαζομένων π.χ. παιδιατρική; Πως μπορεί να λειτουργήσει με ασφάλεια η οδ/κη μονάδα για ΑΜΕΑ όταν βασικές κλινικές των οποίων συχνά απαιτείται η συνδρομή (π.χ. καρδιολογική) υπολειτουργούν; Δεν είναι γνωστές από την πλούσια βιβλιογραφία (π.χ. Ν. Σάκλερ παν. Κέιμπριτζ, Σ. Μπασού παν. Στάνφορτν)οι συνέπειες στην υγεία του πληθυσμού (…πτώση του προσδόκιμου επιβίωσης κατά 5-7 χρόνια) από τις πολιτικές που επιβάλλονται από την ΕΕ και τις διαδοχικές κυβερνήσεις από το 2010, με την «τεχνική συνδρομή» του ΔΝΤ, για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων; Δεν είναι γνωστό ότι πρώτες σέρνουν αυτό τον ιδιότυπο «χορό του θανάτου» όταν μιλάμε για δημόσια υγεία, ειδικές ομάδες , όπως τα ΑΜΕΑ για τα όποια κάνουμε λόγο; Μπορεί να σταθεί και για πόσο η λειτουργία της μονάδας βασιζόμενη σε εθελοντές ή επικουρικούς:
  • Με έκπληξη διαβάζουμε να προτείνεται άμεσα ή έμμεσα, ως λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει ( λόγω της μη στελέχωσης της οδ/κης μονάδας για ΑΜΕΑ αλλά και της υπολειτουργίας βασικών κλινικών του Νοσοκομείου), το κλείσιμο και η μεταφορά της μονάδας σε άλλο Νοσοκομείο. Νομίζουμε πως αυτό που απαιτείται είναι η στελέχωση και λειτουργία της μονάδας για ΑΜΕΑ, όπως και όλων των τμημάτων του Νοσοκομείου. Χρειαζόμαστε Δημόσιο Νοσοκομείο που να καλύπτει με πλήρη επιστημονική επάρκεια τις σύγχρονες ανθρώπινες ανάγκες υγείας, με μόνιμο και καλά αμειβόμενο προσωπικό.

Από κανένα δε ρωτήθηκε η άποψη του Οδοντιατρικού Συλλόγου για το συγκεκριμένο θέμα.

Ζητάμε την άμεση πρόσληψη ΜΟΝΙΜΟΥ κι όχι επικουρικού οδοντιάτρου. Μόνο έτσι μπορούν να καλύπτονται στοιχειωδώς τόσο οι ανάγκες του γενικού πληθυσμού για οδοντιατρική περίθαλψη όσο και η λειτουργία οδ/κου τμήματος για ΑΜΕΑ (με τη σχετική εξειδίκευση που απαιτείται). Ζητάμε την άμεση στελέχωση του Νοσοκομείου με ΜΟΝΙΜΟ ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ώστε να καλυφθούν ΟΛΑ τα κενά που υπάρχουν.

Καλούμε το Βουλευτή, τον Αντιπεριφερειάρχη, το Δήμαρχο να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τη σύγχρονη λειτουργία του Νοσοκομείου.

Καλούμε το λαό της Λευκάδας να αγωνιστεί για τη στελέχωση και λειτουργία του Νοσοκομείου με βάση τις σύγχρονες (και οδοντιατρικές) ανάγκες του.

Το ΔΣ του συλλόγου.

Προηγουμενο αρθρο
Νίτσα Παπαδάκη – Σταύρακα: Η «Κυρία» της Λευκάδας και το Εθνικό Ωδείο
Επομενο αρθρο
Hip-hop σε ρυθμούς… λαϊκούς

1 Σχόλιο

  1. ΓΙΑΝΝΗΣ ΘΕΡΜΟΣ
    22 Νοεμβρίου 2014 at 18:44 — Απάντηση

    Κάλλιο αργά… αγαπητοί και τόσο απαραίτητοι οδοντίατροι στην έκφραση γνώμης για ένα τόσο σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα και χαίρομαι που η παρέμβασή σας είναι στη σωστή ηθικά, κοινωνικά και επιστημονικά κατεύθυνση. Εκείνο που όμως δεν κατάλαβα είναι το “παράπονο” που εκφράζεται γράφοντας: “Από κανένα δε ρωτήθηκε η άποψη του Οδοντιατρικού Συλλόγου για το συγκεκριμένο θέμα.” Όχι μόνο δικαιούστε αλλά και υποχρεούστε να εκφράζεται τη γνώμη σας ιδιαίτερα σε θέματα που άπτονται της επιστημοσύνης σας, χωρίς να πρέπει σώνει και καλά, κάποιος να σας ρωτήσει.

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.