HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΟ Σύλλογος εργαζομένων Νοσοκομείου Λευκάδας για την αξιολόγηση

Ο Σύλλογος εργαζομένων Νοσοκομείου Λευκάδας για την αξιολόγηση

Το Δ.Σ του Συλλόγου εργαζομένων θεωρεί απαραίτητο να ενημερώσει τους πολίτες και τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα ότι ολοκληρώθηκε και το δεύτερο ( εισηγητικό ) στάδιο της αξιολόγησης του προσωπικού με την συντριπτική πλειοψηφία των Προϊσταμένων – Διευθυντών να ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του Συλλόγου καταθέτοντας συνειδητά και ενυπόγραφα τα έντυπα εισήγησης στο Σύλλογο, εκφράζοντας έτσι την αντίθεση τους όπως και στο πρώτο στάδιο της αυτοαξιολόγησης στον αντιδραστικό νόμο της αξιολόγησης. Το ποσοστό αποχής από τους Προϊστάμενους – Διευθυντές ανήλθε στο 70% ενώ στο στάδιο της αυτοαξιολόγησης του προσωπικού η αποχή ήταν 95%.

Μέσα από μαζικές γενικές συνελεύσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο μας, ενημέρωση πολιτών, απεργίες, συνειδητοποίησαν οι εργαζόμενοι ότι η αντεργατική αξιολόγηση δεν έχει καμία σχέση με την ανάγκη επαγγελματικής εκπαίδευσης των εργαζομένων, ώστε οι ίδιοι και οι δημόσιες υπηρεσίες να γίνουν καλύτερες, σύγχρονες, πιο ποιοτικές στην παροχή αναβαθμισμένων κοινωνικών υπηρεσιών για τους πολίτες.

Αντίθετα πρόκειται για έναεργαλείογια την αύξηση της πηγής των «διαθέσιμων»- απολύσεων, για την κινητικότητα, τη μη μονιμοποίηση των δόκιμων υπαλλήλων, για την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών. Θα χρησιμοποιηθεί για περεταίρω περικοπές στους μισθούς, για τη σύνδεση των μισθών με την παραγωγικότητα. Η αξιολόγηση είναι το εργαλείο προκειμένου να στηριχτεί η περαιτέρω ανάπτυξη ενός συστήματος υγείας που θα χρηματοδοτείται όλο και λιγότερο από τον κρατικό προϋπολογισμό, θα στηρίζεται όλο και περισσότερο στην ανταποδοτικότητα, στην αφαίμαξη των σθενών , των ασφαλιστικών ταμείων, στην ενίσχυση της εμπορευματοποίησης και της επιχειρηματικής δράσης, στην αύξηση των πληρωμών των ασθενών και στις συμπράξεις με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Το αποδεικνύει άλλωστε και το πρόσφατο αντιδραστικό νομοθέτημα της σύστασης της Ε.Σ.Α.Ν. Α.Ε. “Εταιρεία συστήματος αμοιβών Νοσοκομείων” η οποία θα μαζεύει και θα μοιράζει το χρήμα ανάμεσα στα δημόσια και τα ιδιωτικά νοσοκομεία κατά το δοκούν.Με τις ρυθμίσεις του νόμου αυτού η κυβέρνηση παίρνει επιπρόσθετα μέτρα που οδηγούν στην απαλλαγή του κράτους ακόμα και από την στοιχειώδη κρατική χρηματοδότηση που είχαν τα δημόσια νοσοκομεία μέχρι σήμερα, ώστε να εξοικονομηθούν κονδύλια για νέες επιδοτήσεις για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Το βάρος θα πέσει στις πλάτες των πολιτών. Τα δημόσια νοσοκομεία θα λειτουργούν σαν οικονομικά αυτοτελείς επιχειρήσεις. Η συνέχιση ή όχι της λειτουργίας τους, των ιατρικών τους τμημάτων, και άλλων υπηρεσιών, θα εξαρτάται από τα έσοδα και τα κέρδη που θα έχουν, ανταγωνιζόμενα τα άλλα νοσοκομεία δημόσια και ιδιωτικά. Κάθε δημόσιο νοσοκομείο θα πρέπει να λειτουργεί με βάση τηνανάπτυξη και ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας του. Από την επιχειρηματική λειτουργία και συνεχώς ανταγωνιζόμενο τα άλλα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία, θα εξασφαλίζει συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Από το πόσο«ανταγωνιστικά» είναι, θα εξαρτάται η συνέχιση της λειτουργίας τους ή όχι, η ανάπτυξη ή το κλείσιμο κλινικών και ιατρικών τμημάτων. Οι εργαζόμενοι θα είναι σύγχρονοι δούλοι και οι ασθενείς πελάτες. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται λοιπόν και το εργαλείο της αξιολόγησης του προσωπικού.

Με την αξιολόγηση στο νοσοκομείο 23 συνάδελφοι μας θα θεωρηθούν ανεπαρκείς δηλαδή άχρηστοι και θα οδηγηθούν μέχρι και σε απόλυση και αναφερόμαστε σε συναδέλφους που όλο αυτό το διάστημα πραγματοποιούν αλλότρια καθήκοντα, εξαντλητικές μονοβάρδιες χωρίς 12ώρη ξεκούραση τις περισσότερες φορές, με χρωστούμενα ρεπό και δεδουλευμένα και με το νοσοκομείο να λειτουργεί χάρη και στην αυταπάρνηση των εργαζομένων. Στο νοσοκομείο μας μετά και τη συνεχή αποχώρηση προσωπικού λόγω συνταξιοδότησης τα τελευταία χρόνια (περίοδος 2010-2013, 28 αποχωρήσεις) και της τεράστιας έλλειψης σε προσωπικό, το πρόβλημα της υποστελέχωσης θα επιδεινωθεί με την αξιολόγηση και αυτό θα έχει άμεσες επιπτώσεις στους πολίτες αφού πολλά τμήματα και κλινικές θα κλείσουν.

Σε απάντηση της κυβερνητική προπαγάνδας και των στηριγμάτων της, ότι η αξιολόγηση δεν συνδέεται με απολύσεις, μειώσεις μισθών και ιδιωτικοποιήσεις παραθέτουμε τους δικούς τους νόμους:

Υπαλληλικός κώδικας (3528/2007), άρθρο 95 (Παραπομπή μη προακτέου υπαλλήλου) «Υπάλληλος, ο οποίος εγγράφεται σε δύο διαδοχικούς πίνακες μη προακτέων στον ίδιο βαθμό, παραπέμπεται… υποχρεωτικώς προς κρίση στο υπηρεσιακό συμβούλιο, το οποίο … μπορεί να τον απολύσει ή να τον υποβιβάσει κατά έναν βαθμό…».
Νόμος για το μισθολόγιο (4024/2011), άρθρο 7 ( Σύστημα βαθμολογικής εξέλιξης), παράγραφος 1. «Για την προαγωγή από βαθμό σε βαθμό σε βαθμό … λαμβάνεται υπόψη : α) η αξιολόγηση…».
Νόμος της αξιολόγησης (4250/2014), άρθρο 32 ( Μεταβατικές διατάξεις ), παράγραφος 5 : «Οι εκθέσεις αξιολόγησης έτους 2013 δεν λαμβάνονται υπόψη κατά τη διαδικασία αποτίμησης των προσόντων των υπαλλήλων για τη θέση τους σε διαθεσιμότητα και κινητικότητα…». Δηλαδή δεν συνδέονται με τη διαθεσιμότητα μόνο για τις περσινές εκθέσεις.

Στο ερώτημα εάν θέλουμε ή όχι αξιολόγηση απαντάμε: Στα πλαίσια αυτού του συστήματος που καλλιέργησε και συνεχίζει να καλλιεργεί την αναξιοκρατία, το ρουσφέτι, τον ατομικισμό δεν μπορεί να υπάρξει αξιοκρατική αξιολόγηση και προκαλούμε λέγοντας : Εφαρμόστε το πρόσφατο οργανόγραμμα του 2012 για το νοσοκομείο, προσφέρετε τα εργαλεία και την απαραίτητη εκπαίδευση στο προσωπικό όπου χρειάζεται επιστημονική κατάρτιση στα πλαίσια ενός δωρεάν συστήματος παιδείας και εκπαίδευσης, πάρτε πίσω το 5εύρω και τα υπόλοιπα χαράτσια των ασθενών, εφαρμόστε δωρεάν πρόσβαση όλων των πολιτών- ασθενών στα πλαίσια ενός αποκλειστικά δωρεάν δημόσιου συστήματος υγείας και ελάτε τότε να κάνατε οποιαδήποτε αξιολόγηση θέλετε σε αυτή την κατεύθυνση όμως και γι’ αυτό το σκοπό και στόχο.

Επικροτούμε την αξιοπρεπή στάση των συναδέλφων Προϊσταμένων – Διευθυντών που παρόλο κατέχουν θέση ευθύνης και το δέλεαρ του μισθολογικού μπόνους και της ιεραρχικής εξέλιξης είναι μεγάλο, απέδειξαν με τη στάση τους ότι διαθέτουν αξιοπρέπεια και αλληλεγγύη απέναντι στους συναδέλφους τους και δεν «εξαγοράστηκαν» από τη κυβερνητική πολιτική που επιχειρεί εκβιαστικά να μετατρέψει τα νοσοκομεία σε «αρένα μονομάχων». Ενημερώνουμε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια εκφοβισμού, απειλής ή άσκηση πειθαρχικής δίωξης απέναντι στους συναδέλφους θα θεωρηθεί ως απειλή στο σύνολο των εργαζομένων του νοσοκομείου και οι εργαζόμενοι θα απαντήσουν με δυναμικές κινητοποιήσεις…

Καλούμε όλα τα σωματεία και τους συλλόγους του Δημόσιου τομέα να κινηθούν στην ίδια κατεύθυνση της απεργίας – αποχής από τις διαδικασίες εφαρμογής της αντιδραστικής αξιολόγησης και να στηρίξουν μαζί με τον ιδιωτικό τομέα και τον αγώνα των εργαζομένων στο νοσοκομείο για την κατάργηση του νόμου 4250/2014 περί αξιολόγησης, γιατί μια νίκη απέναντι στην εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική θα είναι νίκη όλων των εργαζομένων είτε εργάζονται στον ιδιωτικό είτε στο δημόσιο τομέα.

Ο νόμος για την αξιολόγηση έχει καταδικαστεί στις συνειδήσεις των εργαζομένων και σε μεγάλο μέρος των πολιτών και γι’ αυτό παλεύουμε για την άμεση κατάργησή του.

ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Προηγουμενο αρθρο
Ηλιοβασίλεμα φίνο Λευκαδίτικο, με «άρωμα» Κούβας
Επομενο αρθρο
Συνεδριάζει τη Δευτέρα (20/10) το Δημοτικό Συμβούλιο

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.