HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΠάνος Γαζής: Μήπως πρέπει να ξεκινήσουν και από τώρα…;

Πάνος Γαζής: Μήπως πρέπει να ξεκινήσουν και από τώρα…;

(Το άρθρο που ακολουθεί είναι η τοποθέτηση του κ. Γαζή στο Δημοτικό Συμβούλιο τις (17/12) που είχε θέμα τη μονάδα επεξεργασίας, ανακύκλωσης και κομποστοποίησης απορριμμάτων Δήμου Λευκάδας. Προσωπικά βρήκα την τοποθέτηση πολύ ενδιαφέρουσα.

47Με την κατασκευή της ΜΟΠΑΚ η κατάσταση στο Δήμο προβλέπεται να βελτιωθεί πολύ. Παρ’ όλα αυτά μήπως πρέπει παράλληλα να ξεκινήσουν και από τώρα να υλοποιούνται κάποιες δράσεις που να αφορούν τις πρακτικές της πρόληψης και της ελαχιστοποίησης της παραγωγής των στερεών αποβλήτων, τις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση ταξινομεί υψηλότερα στη σχετική ιεραρχία διαχείρισης.

Η πρακτική της πρόληψης προϋποθέτει εν γένει τη συμμετοχή των πολιτών. Το επίπεδο δραστηριοποίησης αλλά και οικολογικής συνείδησης είναι κατ’ αρχάς υπόθεση του κάθε πολίτη, αλλά είναι πολύ σημαντικό ο Δήμος να του έχει παράξει την απαραίτητη πληροφόρηση για τη σημασία της μείωσης της παραγωγής των αποβλήτων, αλλά και της σωστής διαχείρισης των παραγόμενων.

Για το λόγο αυτό πιστεύω ότι ο Δήμος θα πρέπει να επενδύσει σε ένα μεγάλο βαθμό στην ενημέρωση των πολιτών του. Οι δράσεις ενημέρωσης θα πρέπει να προηγούνται της εφαρμογής οποιασδήποτε πρακτικής, έτσι ώστε οι πολίτες να μπορούν άμεσα να κρίνουν και να συμμετέχουν.

Και εδώ πιστεύω ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε μάλιστα και Λευκαδίτες επιστήμονες. Εγώ σήμερα έλαβα δύο, τρεις μεταπτυχιακές διατριβές διδακτορικές, με θέμα τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στο Δήμο Λευκάδος, οι οποίοι μάλιστα προτείνουν και συγκεκριμένες δράσεις πάνω στο κομμάτι αυτό που είπα, της πρόληψης και της διαχείρισης.

Παραδείγματος χάριν, πληροφόρηση – ενημέρωση των Δημοτών πόρτα-πόρτα. Διανομή εντύπου ενημερωτικού υλικού σε πολίτες και επαγγελματίες και ανάρτηση ειδικών αφισών και ανακοινώσεων σε Δημόσιους χώρους, με παράθεση και ποσοτικών ή κοστολογικών στοιχείων, για την αμεσότερη εξοικείωση των πολιτών με το μέγεθος του προβλήματος αλλά και των ευκαιριών.

Τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης για τους Δημότες. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούν όλοι οι πολίτες να ενημερώνονται σχετικά με ζητήματα που αφορούν τη διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά και να καταγγέλλουν τυχόν παρατυπίες που πέφτουν στην αντίληψή τους.

Διοργάνωση εκδηλώσεων, ημερίδες, συζητήσεις σε πολίτες και επαγγελματίες. Εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στα σχολεία. Επειδή η ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων δεν συμβαίνει σε μία μέρα αλλά απαιτεί μεγάλο χρονικό διάστημα, η καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης στους ανήλικους Δημότες μπορεί να αποφέρει στο μέλλον πολύ σημαντικά ποιοτικά και ποσοτικά αποτελέσματα. Εκπαιδευτικές επισκέψεις σε Δήμους και άλλα.
Άρα να βρούμε κύριε Πρόεδρε, κύριε Δήμαρχε, τους ανθρώπους αυτούς, τους Λευκαδίτες και να τους αξιοποιήσουμε και όλοι, ο καθένας μας να προσφέρει αυτό που μπορεί να προσφέρει πάνω σε αυτό το σημαντικό κομμάτι που λέγεται σκουπίδια.
Ευχαριστώ.

Προηγουμενο αρθρο
Στολίσαμε κι εμείς!
Επομενο αρθρο
Ταϋλανδέζικες γεύσεις στο Πνευματικό Κέντρο

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.