HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΠαρουσίαση του βιβλίου του Δημητρίου Π. Φατούρου: «Το Θαύμα του Ορφέα»

Παρουσίαση του βιβλίου του Δημητρίου Π. Φατούρου: «Το Θαύμα του Ορφέα»

Στον κήπο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το απόγευμα η παρουσίαση του βιβλίου: «Το θαύμα του «Ορφέα» 1952-Οι απαρχές των Γιορτών Λόγου και Τέχνης. Ιστόρηση και κατάθεση μαρτυριών».

Πλήθος κόσμου παρά την φοβερή ζέστη γέμισε ασφυκτικά το χώρο, σε μια εκδήλωση που εκτός των όσων σημαντικών ειπώθηκαν για το βιβλίο, ήταν και μια συγκινητική εκδήλωση ανταπόδοσης προσφοράς.

Ο αείμνηστος δικηγόρος Λευκάδος Δημήτριος Π. Φατούρος (1907-1995) υπήρξε Πρόεδρος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και αργότερα απλό μέλος του «Ορφέα». «Η πόλη της Λευκάδας με πήρε ένα παιδί από την Εύγηρο και μου έδωσε μια αξιόλογη θέση στην κοινωνία της. Της χρωστώ, δε μου χρωστάει», συνήθιζε να λέει, εξηγώντας την πολυσχιδή ενασχόλησή του με τα κοινά της πόλης.

Σήμερα ο εγγονός του Δημήτρης Θ. Φατούρος με την ευκαιρία των 80 χρόνων από την ίδρυσή του Ορφέα και είκοσι δυο χρόνων από τον θάνατο του παππού του, προσέφερε αυτό το βιβλίο στον Ορφέα, σαν ανταπόδοση για όλα εκείνα που προσέφεραν στον κυρ. Μήτσο Φατούρο.

Το βιβλίο αυτό θέλει να τιμήσει τον «Ορφέα», τους πρωτεργάτες των «Γιορτών» της Λευκάδας και τις οικογένειές τους. Επιχειρεί να φωτίσει ένα σχετικά άγνωστο αλλά σημαντικό κεφάλαιο της πολιτιστικής και πολιτικής ιστορίας του νησιού. Είναι ένας φόρος τιμής στον άνθρωπο που αγωνίζεται για την πρόοδο παντού στον κόσμο.

Η έκδοση περιλαμβάνει ένα εμπλουτισμένο απόσπασμα του βιβλίου του Δημητρίου Φατούρου «Η ζωή μου», το οποίο εκδόθηκε το 1986 σε πολύ λίγα αντίτυπα για τα μέλη της οικογένειάς του και λίγους φίλους. Στο κείμενο αυτό ο συγγραφέας, Πρόεδρος τότε του «Ορφέα», εξιστορεί με κάθε λεπτομέρεια τη διοργάνωση από τον Όμιλο και τη ματαίωση των πρώτων Γιορτών της Λευκάδας το 1952, οι οποίες όμως έθεσαν τα θεμέλια των Γιορτών Λόγου και Τέχνης που ξεκίνησαν τελικά το 1955 χάρη στη μεγάλη συμβολή του Συλλόγου Λευκαδίων Αττικής και του Προέδρου του Αντώνη Τζεβελέκη.

Το βιβλίο συνεπιμελήθηκε ο Τριαντάφυλλος Σκλαβενίτης, ιστορικός και Ομότιμος Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, ο οποίος υπογράφει και τα επιλεγόμενα.

Για το βιβλίο μίλησαν ο εγγονός του Δημήτρης Φατούρος, η κόρη του Πετρούλα Φατούρου – Τσαμασφύρου, ο Δημήτρης Τσερές, Φιλόλογος – Συγγραφέας, η Παρασκευή Κοψιδά – Βρεττού, Δρ. Φιλολογίας – Συγγραφέας και ο Τριαντάφυλλος Σκλαβενίτης.

Την παρουσίαση συντόνισε ο κ. Κώστας Κατωπόδης, πρώην πρόεδρος του «Ορφέα».

Όπως γράφει ο Δημήτριος Φατούρος, «Οι Γιορτές του 1952 έβαλαν τα θεμέλια των Γιορτών Λόγου και Τέχνης από το 1955 και μέχρι σήμερα, απ’ αυτές τις Γιορτές του Ορφέα πήραν έμπνευση και δημιούργησαν το απρόβλεπτο εκείνο ΘΑΥΜΑ, όπως χαρακτηρίστηκε, της προβολής του νησιού μας στο πανελλήνιο και διεθνώς. Ο Ορφέας λοιπόν έχει την πατρότητα των Γιορτών 1953 και των Γιορτών Λόγου και Τέχνης 1955 ύστερα, μέχρι και σήμερα. Η τιμή ανήκει στον Ορφέα και κοντά στον Ορφέα σ’ όλους εκείνους, επώνυμους και ανώνυμους, που δούλεψαν για τις Γιορτές του 1952.».

Η πρωτοβουλία για την έκδοση αυτού του βιβλίου αποσκοπεί αποκλειστικά στο να αναδείξει το όραμα, τη δημιουργικότητα, την τόλμη, την επιμονή, τη διάθεση για προσφορά, την αγάπη για τον τόπο, τη μεγάλη προσπάθεια του «Ορφέα» τη θετική πλευρά μίας δημιουργικής περιπέτειας που τελικά δικαιώθηκε, αφού οι Γιορτές πραγματοποιήθηκαν τρία χρόνια μετά (1955) και συνεχίζονται σχεδόν αδιάλειπτα μέχρι και σήμερα. Το βιβλίο αυτό θέλει να τιμήσει τον «Ορφέα», τους πρωτεργάτες των «Γιορτών» της Λευκάδας και τις οικογένειές τους. Επιχειρεί να φωτίσει ένα σχετικά άγνωστο αλλά σημαντικό κεφάλαιο της πολιτιστικής και πολιτικής ιστορίας του νησιού. Είναι ένας φόρος τιμής στον άνθρωπο που αγωνίζεται για την πρόοδο παντού στον κόσμο.

Χορηγία της έκδοσης: Οικογένεια Δημήτρη Θρ. Φατούρου & Άννας Μουζίνιο Ντε Αλμπουκέρκ

Μετά τις φωτογραφίες ακολουθεί το βίντεο της Καίτης Κακαβούλη από το μουσικό μέρος της εκδήλωσης. Συμμετείχε το σύνολο νυκτών εγχόρδων σε έργα του Διονύση Γράψα.

Προηγουμενο αρθρο
Λευκάδα η Ομηρική Ιθάκη - Του Νώντα Γαζή
Επομενο αρθρο
Διακοπή υδροδότησης στην ανατολική παραλίας της Λευκάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.