HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΠερί δημοκρατίας-Μια εκδήλωση με ενδιαφέρον

Περί δημοκρατίας-Μια εκδήλωση με ενδιαφέρον

«Όσο η δημοκρατία και οι ανεπάρκειες της πρακτικής της εφαρμογής παραμένουν αντικείμενο συζήτησης…η Αθήνα δεν θα εξαφανιστεί από τη σκέψη μας». Μ’αυτά τα λόγια ο Γερμανός ιστορικός Βίλφριντ Νίππελ, απαντά στο ερώτημα κατά πόσον μπορεί να μας απασχολεί σήμερα και στο μέλλον το αθηναϊκό μοντέλο της δημοκρατίας.

Αυτό ήταν και το συμπέρασμα της ιδιαίτερα ενδιαφέρουσας και δυναμικής-στους προβληματισμούς που κατατέθηκαν- βραδιάς με ομιλητή τον Καθηγητή και Πρόεδρο του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου κ. Αθανάσιο Ευσταθίου. Την εκδήλωση, που διοργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Λευκάδας σε συνεργασία με το Μουσικό Σχολείο Λευκάδας, και πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2020, ώρα 7.30 μ. μ. στο Αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείου, παρακολούθησαν πολλοί εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι του ΤΕΙ Λευκάδας και φιλομαθείς συντοπίτες μας. Ανάμεσά τους, ο Ισπανός φοιτητής Jaime Garcia Chaparro, που βρίσκεται στη Λευκάδα με το πρόγραμμα Erasmus και παρακολουθεί για το τρέχον ακαδημαϊκό εξάμηνο τα μαθήματα στο Τμήμα Περιφερειακής Ανάπτυξης του ΤΕΙ Λευκάδας. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Χάιμε, ικανός γνώστης της ελληνικής γλώσσας, παρακολούθησε με συγκινητικό ενδιαφέρον τόσο την κεντρική ομιλία όσο και τους προβληματισμούς των συμμετεχόντων στη συζήτηση.

Το θέμα της εξαιρετικής ομιλίας του Καθηγητή Ευσταθίου ήταν: Η Αθηναϊκή δημοκρατία της κλασικής περιόδου. Προβληματισμοί και προεκτάσεις στο παρόν. Η παρουσίαση βασίστηκε στο σημαντικό, για τις πληροφορίες που μας παρέχει, κείμενο της Αθηναίων Πολιτείας που αποδίδεται στον κύκλο του Αριστοτέλη ή στον ίδιο τον Μακεδόνα φιλόσοφο. Σημειώνουμε ότι η ανεύρεση του παπύρου της Αθηναίων Πολιτείας το 1891 έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Ο Πρώσος κλασικός φιλόλογος Ulrich Wilamowitz αναγνώρισε στο κείμενο της Αθηναίων Πολιτείας το θεσμικό πλαίσιο των σύγχρονων δυτικών κρατών.

Στην ομιλία αναδείχτηκε από τον ομιλητή, όλο το πλαίσιο θεσμικής στήριξης και λειτουργίας της αθηναϊκής δημοκρατίας κατά τους κλασικούς χρόνους, με έμφαση στη λειτουργία του νόμου, και εμφαντικά στο νομικό πλαίσιο της δοκιμασίας και της ευθύνης. Υπογραμμίστηκε η συνθετότητα και η κοινωνική «ανοικτότητα» του πολιτεύματος, η θέσπιση ισχυρών μηχανισμών διαφύλαξης και αυτοπροστασίας του, και η αυστηρότητα με την οποία λειτουργούν και επιβάλλονται τα θεσπισμένα. Ένα μάθημα και για τις κλυδωνιζόμενες δημοκρατίες σήμερα, καθώς φαίνεται ότι, παρά τη διαφορετικότητα των σύνθετων αντιπροσωπευτικών δημοκρατιών, εντούτοις η εξέταση του αθηναϊκού μοντέλου πάντοτε θα έχει να προσφέρει, αν όχι σε επίπεδο πολιτικής πρακτικής, οπωσδήποτε σε επίπεδο θεωρητικής και διανοητικής εμβάθυνσης.

Η επιτυχία της εκδήλωσης έγκειται –εκτός από την κίνηση των ιδεών, σκέψεων και προβληματισμών που δημιούργησε-και στο ότι άνοιξε μεγάλα θέματα πολιτικής φιλοσοφίας σε σχέση με την αθηναϊκή δημοκρατία αλλά και πάνω σε ευαίσθητα πεδία των σύγχρονων δημοκρατιών. Και όπως συμβαίνει στους πλατωνικούς διαλόγους, έμεινε μια πόρτα ανοιχτή για μελλοντικές γόνιμες συνεργασίες…

Η Οργανωτική Επιτροπή ευχαριστεί θερμά τον Καθηγητή Αθανάσιο Ευσταθίου για την ουσιαστική και ενδιαφέρουσα υποστήριξη του θέματος. Το Μουσικό Σχολείο-τον Διευθυντή κ. Νίκο Κονιδάρη και τον Σύλλογο Καθηγητών- για τη φιλόξενη στέγη που παρείχε. Τους εκπαιδευτικούς και τους συμπολίτες μας για τη δημιουργική συμμετοχή τους. Το ΤΕΙ Λευκάδας για τη στήριξη. Τον κ. Μανώλη Θερμό, Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Λευκάδας, για την ευγενική χορηγία του πανέμορφου λευκαδίτικου ξενώνα Boschetto-δείγμα του τοπικού μας πολιτισμού και της παράδοσης φιλοξενίας του Λευκαδίτη.

Εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής
Η Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων
Δρ. Παρασκευή Κοψιδά Βρεττού

Προηγουμενο αρθρο
4ο Αντάμωμα Ευγηριωτών Λευκάδος
Επομενο αρθρο
Απορίες - του Νίκου Γαζή*

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.