HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΠραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Σπύρου Βρεττού «Πικρός Εξωγήινος »

Πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Σπύρου Βρεττού «Πικρός Εξωγήινος »

Μια απροσδόκητη άφιξη από το… Σύμπαν στο Polis Art Café, στη Στοά του Βιβλίου…
Σπύρου Βρεττού, Πικρός Εξωγήινος, εκδ. Βακχικόν, 2018

Mε εξαιρετική επιτυχία και μέσα σε κλίμα αληθινής συγκίνησης –και αγωνίας για την παράδοξη άφιξη- πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 19 Νοέμβρη 2018, ώρα 20.00, η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Σπύρου Βρεττού Πικρός Εξωγήινος (εκδ. Βακχικόν 2018). Η εκδήλωση έγινε στον φιλόξενο και ζεστό χώρο Polis Art Café (Στοά του Βιβλίου, Πεσμαζόγλου 5).

Η αίθουσα γέμισε από αγαπητούς συμπολίτες μας της Αθήνας, μέλη της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών, της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων, φίλους και συγγενείς του συγγραφέα, ανθρώπους της επιστήμης, του πνεύματος και της πολιτικής, φιλαναγνώστες, συνοδοιπόρους στις πνευματικές ανησυχίες του καιρού μας. Ανάμεσά τους οι βουλευτές Στάθης Παναγούλης, Σπύρος Χαλβατζής και Ηλίας Παπαηλίας, η ποιήτρια και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων Τασούλα Καραγεωργίου, ο κριτικός Λογοτεχνίας Νίκος Λάζαρης και η σύζυγός του, η δημοσιογράφος και φίλη του συγγραφέα Νάσια Μιχαλοπούλου, ο διδάκτωρ Ιστορίας, επίτιμος Σχ. Σύμβουλος Άγγελος Χόρτης και ο φιλόλογος και συγγραφέας Έκτορας Χόρτης, η φιλόλογος Μιράντα Κουνιάκη-Κορδελλίδη, Ειδική Γραμματέας της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών, ο Αθανάσιος Παπάς, Ομ. Καθηγητής της Παιδαγωγικής και Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Εφαρμοσμένης Παιδαγωγικής και Εκπαίδευσης, ο συμπολίτης μας Σπύρος Φλογαΐτης, Καθηγητής της Νομικής Σχολής Αθηνών, ο Γεώργιος Λεοντσίνης, Ομ. Καθηγητής της Ιστορίας και Πρόεδρος της Εταιρείας Θεωρίας, Έρευνας και Διδακτικής της Ιστορίας. Παραβρέθηκαν επίσης, ο γνωστός σκηνοθέτης Γιάννης Νικολαΐδης και η εξαιρετική ηθοποιός Φωτεινή Φιλοσόφου, ο φωτογράφος, σκηνοθέτης και ποιητής Γιάννης Φαλκώνης, που αποτύπωσε τη βραδιά, Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών Λευτέρης Τζόκας, ο ποιητής και συγγραφέας Δημήτρης Τριάντος, ο σχεδιαστής Πάνος Κατσάνης, ο Λευκαδίτης ποιητής Στέφανος Μεσσήνης, ο δικηγόρος Άγγελος Βρεττός, οι φιλόλογοι Στέφανος Νικολαΐδης, Πέπη Βερυκίου, Κασσιανή Κούρτη, Ελευθερία Μεσσήνη, Αγγελική Σπηλιά, Μαίρη Παπαηλία, Φόνη Πολίτου- Ρέπουλη. η Τακούλα Κοκκαλιάρη, η Ευαγγελία Βερυκίου, η Σεβαστή Κατωπόδη, ο ψυχολόγος-ψυχαναλυτής Αντώνης Κατσαμάγκος, η ψυχολόγος και υπεύθυνη του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Βήμα Κοινό Έλβη Κανελλοπούλου, η π. Διοικήτρια του Νοσοκομείου Λευκάδας Μαριάνθη Μεσσήνη, ο μηχανολόγος μηχανικός Σπύρος Αργύρης, η εξαιρετική φίλη Λίλλυ Αργυροπούλου, και δεκάδες ακόμα αγαπητοί φίλοι και συνάδελφοι από τη Λευκάδα και την Αθήνα.

Την εκδήλωση προλόγισε, με τη γνωστή ευγένεια και κομψότητα του λόγου του ο εκδότης Βασίλης Χατζηιακώβου, ο οποίος αναφέρθηκε στο σύνολο του έργου του συγγραφέα και εστίασε στον βαθυστόχαστο λόγο του. Πρώτη μίλησε η Βιβή Κοψιδά-Βρεττού, η οποία προσδιόρισε τη φιλολογική και τη βιωματική σχέση της με το έργο, τις διακειμενικές συναντήσεις, αναφερόμενη ειδικότερα στο εκτενές ποίημα του Λουκρήτιου De Rerum Natura, και στον νέο μύθο της Γένεσης του κόσμου, όπως παρουσιάζεται στον Πικρό Εξωγήινο, ως «μια φυσική, αυτόνομη δημιουργία, ένα per se κοσμολογικό γεγονός»-δίπλα από τον Ησιόδειο μύθο, ή του Οβιδίου, της Παλαιάς Διαθήκης και της Ινδουιστικής κοσμολογίας. Ανέλυσε την αντίστιξη των δύο κόσμων όπως συγκρούονται μέσα στο έργο του Βρεττού: της ουτοπικής επικράτειας των εξαιρετικά νοημόνων και πλήρους αγαθότητος πλασμάτων του Σύμπαντος από τη μια. και των χαμηλής νοημοσύνης και υψηλής φονικότητας ανθρώπινων όντων. Μορφοποιώντας τέλος το νέο όραμα μιας σύγχρονης υπαρξιακής φιλοσοφίας υπεράσπισης της ζωής.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου Ματούλα Τομαρά-Σιδέρη, η οποία αναφέρθηκε σε καίρια σημεία της φιλοσοφίας του βιβλίου, αναδεικνύοντας τον πρωτοποριακό οραματικό του λόγο, τη φαντασιακή του πλοκή και την υψηλή λογοτεχνικότητά του.

Ακολούθησε η Αναστασία Γεωργάκη, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ, η οποία μίλησε με συγκίνηση για τον καθηγητή της Σπύρο Βρεττό, τις αναμνήσεις της από το μάθημα φιλοσοφίας και ψυχολογίας. Και αναφέρθηκε στον συναρπαστικό κόσμο του σύμπαντος κάτω από το πρίσμα της φιλοσοφίας του Πυθαγόρα σε συσχετισμό με την ατμόσφαιρα του βιβλίου Πικρός Εξωγήινος.

Η αστροφυσικός-και μονωδός- Φιόρη-Αναστασία Μεταλληνού, εστίασε στη σύγχρονη έρευνα για το σύμπαν, συνδέοντας τη σύγχρονη γνώση με τα ερωτήματα που θέτει το βιβλίο.

Ο συγγραφέας, Σπύρος Βρεττός, αναφέρθηκε στην προδρομική σημασία του έργου, συνδέοντάς το με το προδρομικό έργο του Αγωνία επιβίωσης, που όταν γραφόταν τίποτε σχεδόν δεν προμήνυε τις σύγχρονες πολιτικές και πολιτισμικές μας εμπειρίες. Αναφέρθηκε επίσης σε μια «νέα υπαρξιακή φιλοσοφία υπεράσπισης της ζωής» και στο «Έπος της Παγκόσμιας Ανθρωπιάς», ένα μεγαλειώδες νέο ανθρωπιστικό ιδεώδες, που ο Πικρός Εξωγήινος αφήνει σαν παρακαταθήκη στη Γη και στα φονικά της πλάσματα, αν θέλουν να επιβιώσουν.

Τέλος, διάβασε ένα σύντομο κείμενο που έστειλε η φοιτήτρια Νομικής Κέλλυ Κρητικού (απουσίαζε λόγω ασθένειας), στο οποίο έκανε λόγο για την έννοια της συμπαντικής σε σχέση με τη γήινη δικαιοσύνη, όπως παρουσιάζεται στο μυθιστόρημα Πικρός Εξωγήινος.

Η βραδιά έκλεισε με ένα 20λεπτο μουσικό πρόγραμμα, υψηλής αισθαντικότητας και ποιότητας, αντάξιο της γεμάτης ήρεμη πνευματικότητα βραδιάς. Συμμετείχαν: Η Αναστασία Γεωργάκη (ακκορντεόν), που είχε και τον συντονισμό της εκδήλωσης, η Φιόρη-Αναστασία Μεταλληνού (τραγούδι με εντυπωσιακές ερμηνείες), και η Κασσιανή Λάζαρη, μουσικός (κιθάρα).

Στους εκλεκτούς ομιλητές, στις προικισμένες μουσικούς της βραδιάς, στον ανώτερης ευγένειας οικοδεσπότη κ. Βασίλη Χατζηιακώβου, στους άξιους εκδότες του Βακχικόν Νέστορα Πουλάκο και Στράτο Προύσαλη, στον ακάματο φωτογράφο και σκηνοθέτη Γιάννη Φαλκώνη και σε όλους τους εκλεκτούς παρισταμένους, που τίμησαν την εκδήλωση, θερμές ευχαριστίες εκ μέρους του συγγραφέα. και όλως ιδιαιτέρως εκ μέρους του… Πικρού Εξωγήινου.

Απόσπασμα από το βιβλίο (Πικρός Εξωγήινος, εκδ. Βακχικόν, 2018, σ. 57-59)

…Τώρα κατευθύνονταν αργά προς το παράδοξο εκείνο δημιούργημα, που εξακολουθούσαν να το φρουρούν πάνοπλοι φρουροί. Και που σε μια στιγμή έστρεψε τη μαγνητική ματιά του καταπάνω στους δημοσιογράφους, κι εκείνοι απροετοίμαστοι, ένιωσαν, όπως σημείωσαν αργότερα, να τους διαπερνάει δυνατός φόβος.

Πλησίασαν όμως όσο τους ήταν δυνατό με τα ηλεκτρονικά τους μαγνητόφωνα και τις κάμερες τους έτοιμες, ανακτώντας τη γενναιότητά τους, ιδιαίτερα η γυναίκα δημοσιογράφος, που προπορευόταν. Και τότε το παράδοξο πλάσμα μίλησε, χρησιμοποιώντας άψογα την αγγλική, τη γερμανική και τη γαλλική γλώσσα, όπως κατόπιν η απομαγνητοφώνηση φανέρωσε, αποτυπώνοντας για πάντα το βαθύ ήχο της φωνής του:
«Απευθύνομαι προς τους ανθρώπους και προς τους ανθρώπους-καθάρματα!» (η φράση ειπώθηκε στις τρεις παραπάνω γλώσσες). Και κατόπιν σε άψογη γαλλική γλώσσα και μόνο συνέχισε:

«Η αποστολή μου εδώ παίρνει τέλος: ο Μεγάλος Επιταχυντής!… πρόκειται για έργο γιγαντιαίο ως προς τις σημερινές ανθρώπινες δυνατότητες. Δεν είσαστε ακόμα σε θέση να καταστρέψετε το Σύμπαν!… Αυτό μπορεί να συμβεί, θα χρειαστεί όμως, ενδεχομένως, να περάσουν πολλά χρόνια, κατά τις δικές σας μονάδες μέτρησης… και μέχρι στιγμής δεν είναι αυτό μέσα στις ερευνητικές σας προθέσεις. Αλλ’επειδή ποτέ κανένας δεν μπορεί να ξέρει τι γίνεται με τη σκοτεινή πλευρά της ανθρώπινης βούλησης, θα βρίσκεστε πάντοτε υπό την άγρυπνη εποπτεία μας, τουλάχιστον σε ό,τι μας αφορά. Αλλ’αν δεν ενηλικιωθείτε σε σοφία, οι μέρες που έρχονται θα είναι μοναδικές της αλήθειας, της πραγματικής εγκληματικής σας φύσης. Μόνο στο πιο άδικο και απαγριωμένο σημείο του Σύμπαντος, που είναι ο πλανήτης Γη, φλυαρούν τόσο για δικαιοσύνη και πολιτισμό! Έχει ο καθένας σας τον πολιτισμό του, γεμάτο και από σπέρματα ειδεχθούς φονικού αδιάλειπτου και συνεχώς επαναλαμβανόμενου!… Αν ενηλικιωθείτε σε σοφία, ξαναζωντανεύει η μεγάλη ελπίδα της επιβίωσής σας και, με την επίμοχθα εξελισσόμενη επιστημονική σας σκέψη και τεχνολογία, να ξανασυναντήσετε κάποτε τις ευτυχισμένες Πολιτείες του Σύμπαντος… Δεν ήρθα ούτε για να σας σώσω ούτε για να σας καταστρέψω. Αυτό είναι καθαρά μια δική σας υπόθεση, και φυσικά δεν πρόκειται να θυσιαστώ για σας! Το Σύμπαν δεν αντιτίθεται στην πρόοδο, αλλ’αδιαφορεί πλήρως για την επιβίωσή σας».

Έπαψε να μιλάει κι η μαγνητική ματιά του διαπέρασε τους τρεις έκπληκτους δημοσιογράφους και τους πάνοπλους φύλακες. Είχεν ήδη αρχίσει να σουρουπώνει… Και ξαφνικά το παράδοξο πλάσμα τάνυσε τα χέρια του ως να το διαπερνούσε μια υπερκόσμια δύναμη, και με δύο απλές κινήσεις οι ιμάντες έσπασαν και απελευθερωμένο παντελώς άρχισε να ανυψώνεται αργά, και κατόπιν εξαιρετικά γρήγορα, με νοτιοδυτική κατεύθυνση προς το αχανές, ενώ οι φύλακες τρομαγμένοι και κατάπληκτοι ούτε που τόλμησαν καν ν’αγγίξουν τα όπλα τους.

Χιλιάδες οι φιλοπερίεργοι όλης της Ευρώπης παρακολουθούσαν από σημαντικήν απόσταση, με κομμένη την ανάσα, δέος και κάποια μελαγχολία, το παράδοξο εκείνο δημιούργημα ν’ανυψώνεται διαρκώς, ενώ οι τρεις δημοσιογράφοι προσπαθούσαν με τις κάμερές τους ν’απαθανατίσουν όλην εκείνη την θριαμβικήν ανύψωση. Πάρα πολλές γυναίκες, ανάμεσά τους και η Άλκηστις Θεοδότου, αισθάνονταν έκθαμβες και έβλεπαν σαν σε όνειρο, ένα υπερκόσμιο συντελούμενο γεγονός. Ώσπου απόμεινε μόνο το αχανές του ουρανού και κάποια πολύ μικρά αστέρια, που είχαν αρχίσει κιόλας να τρεμοσβήνουν για τη Γη, κρατώντας για τον εαυτό τους το άπλετό τους φως…

Προηγουμενο αρθρο
Ο Σύλλογος εργαζομένων Νοσοκομείου για την ανανέωση των συμβάσεων των ΟΑΕΔιτών στα Νοσοκομεία
Επομενο αρθρο
Αργυρό μετάλλιο για τον Γιάννη Θεράπο από τη Λευκάδα, στο Παγκόσμιο Κύπελλο της IFBB

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.