HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΠρωτοβουλίες Θανάση Καββαδά για την ένταξη του καρσάνικου κεντήματος στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO

Πρωτοβουλίες Θανάση Καββαδά για την ένταξη του καρσάνικου κεντήματος στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα 31 Ιουλίου 2018

Πρωτοβουλίες Θανάση Καββαδά για την ένταξη του καρσάνικου κεντήματος στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO

Πρωτοβουλίες για την ανάδειξη της αξίας του καρσάνικου κεντήματος στην πολιτιστική παράδοση της Λευκάδας και ολόκληρης της Ελλάδας έχει αναλάβει ο βουλευτής Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς.

Με στόχο την αναγνώριση της καρσάνικης βελονιάς (που γεννήθηκε στην Καρυά της ορεινής Λευκάδας) ως αποκλειστικό στοιχείο Λευκαδίτικης παράδοσης που συνεχίζεται από γενιά σε γενιά, ο βουλευτής προέτρεψε την κ. Αρβανίτη Μαυρέττα, που ασκεί την τέχνη του κρασάνικου κεντήματος διατηρώντας ζωντανή τη μακρά πολιτιστική παράδοση του τόπου μας, να καταθέσει δήλωση για την αναγνώρισή του, ως στοιχείο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Ο βουλευτής στις αρχές Φεβρουαρίου ενημέρωσε για την προβλεπόμενη διαδικασία την κ. Αρβανίτη, η οποία εν συνεχεία και συγκεκριμένα στις 15 Φεβρουαρίου 2018, συνέταξε και κατέθεσε σχετικό φάκελο υποψηφιότητας.

Παρακολουθώντας στενά την πορεία του αιτήματος ο κ. Καββαδάς προκάλεσε συνάντηση με τη Διευθύντρια Νεότερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΔΙΝΕΠΟΚ) του υπ. Πολιτισμού κ. Σταυρούλα Φωτοπούλου. Στη συνάντηση ο βουλευτής ενημέρωσε λεπτομερώς την κ. Φωτοπούλου για την ιστορία της τέχνης του καρσάνικου κεντήματος, παραδίδοντάς της και σχετικό έντυπο υλικό, υπογραμμίζοντας τη σημασία που έχει για τη Λευκάδα και ολόκληρη την Ελλάδα η περίληψη της στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, για τη συνέχιση και τη διάδοση της καρσάνικης βελονιάς που έχει προσδώσει στο νησί μια μοναδική ταυτότητα λαϊκής τέχνης, προκειμένου να μην χαθεί με το πέρας των χρόνων.

Στη συνέχεια ανακοινώθηκε ότι ο φάκελος του καρσάνικου κεντήματος πέρασε την Α΄ φάση της αξιολόγησης, (υποβλήθηκαν συνολικά 25 δηλώσεις και πέρασαν 18 μεταξύ των οποίων και η αίτηση για την καρσάνικη βελονιά), και βρίσκεται στο Β΄ στάδιο της επεξεργασίας προς εγγραφή στον εθνικό κατάλογο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας.

Εκτιμάται ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί επιτυχώς και χωρίς κανένα εμπόδιο , έτσι ώστε να κληροδοτηθεί στις επόμενες γενιές μια ακριβής καταγραφή αλλά και «επιστημονική» τεκμηρίωση της ιστορίας και της τέχνης της καρσάνικης βελονιάς.

Προηγουμενο αρθρο
Πρόγραμμα ακολουθιών Ιεράς Μονής Φανερωμένης Λευκάδος από 1 έως 15/8/2018
Επομενο αρθρο
Συγχαρητήρια του Σπυρίδωνα Π. Βεργίνη στην αθλήτρια Κορίνα Πολίτη

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.