HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΠρόταση Θοδωρή Σολδάτου για την ανάπτυξη τμήματος Αξονικής Στεφανιογραφίας στο νέο Νοσοκομείο Λευκάδος

Πρόταση Θοδωρή Σολδάτου για την ανάπτυξη τμήματος Αξονικής Στεφανιογραφίας στο νέο Νοσοκομείο Λευκάδος

Πρόταση Θοδωρή Σολδάτου για την ανάπτυξη τμήματος Αξονικής Στεφανιογραφίας στο νέο Νοσοκομείο Λευκάδος όπως κατατέθηκε στο προχθεσινό τοπικό Συνέδριο της Ν.Δ., “Ιόνιες Μέρες Ανάπτυξης”, στα πλαίσια διαμόρφωσης του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ, για τη Λευκάδα.

Αιτιολογική αναφορά.

Σε λίγους μήνες θα παραδοθεί από την ανάδοχο εταιρεία το νέο κτίριο του Γενικού Νοσοκομείου Λευκάδος, (Γ.Ν.Λ.), που όπως γνωρίζουμε είναι ένα υπερσύγχρονο κτίριο με εξαιρετικές προδιαγραφές ιατρικομηχανολογικού εξοπλισμού.

Η στελέχωση βέβαια του νοσοκομείου ως οργανισμού, είναι πενιχρή.

Την ίδια ώρα στο (τριτοβάθμιο) Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, (Π.Γ.Ν.Ι.), υπάρχει αθρόα προσέλευση ασθενών στις διάφορες κλινικές, που παρά το γεγονός υπάρξεως 2ου νοσοκομείου στην πόλη, (νοσοκομείο Χατζηκώστα), η εξυπηρέτηση των περιστατικών πολλές φορές υπολείπεται της επιθυμητής.

Μια κλινική ιδιαίτερης ζήτησης είναι η καρδιολογική και ειδικότερα το Αιμοδυναμικό της Τμήμα, το οποίο δεν είναι μάλιστα εξοπλισμένο με αξονικό στεφανιογράφο και επομένως οι επεμβάσεις γίνονται με την κλασική μέθοδο της μη αναίμακτης στεφανιογραφίας.

Η αξονική τομογραφία καρδιάς, αποτελεί καινοτόμο αναίμακτη διαγνωστική μέθοδο με την οποία μπορούν να απεικονιστούν με ακρίβεια η καρδιά και τα στεφανιαία αγγεία της. Πρόκειται για μια εξαιρετικά απλή εξέταση που δεν απαιτεί καμία προετοιμασία. Η εξέταση ολοκληρώνεται σε 8 έως 10 δευτερόλεπτα, ενώ η παραμονή του εξεταζόμενου στο θάλαμο είναι από 15-20 λεπτά.

Η εξέταση στους σύγχρονους αξονικούς τομογράφους, γίνεται χωρίς την χορήγηση φαρμάκων για την μείωση του καρδιακού ρυθμού, όπως απαιτούσαν τα συστήματα προηγούμενης γενιάς.

Στην πόλη των Ιωαννίνων υπολογίζεται ότι γίνονται πάνω από 3500 πράξεις κλασικής στεφανιογραφίας ετησίως.

Πρόταση:

Σε συνέχεια των αρχικών επιδιώξεών μου ως βουλευτής κατά την περίοδο 2007-2009, οι οποίες μετά την ικανοποίηση του αιτήματός μου για την ανέγερση νέου νοσοκομείου στην πόλη της Λευκάδας, έτυχαν ευμενούς υποδοχής από την τότε ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, προτείνω:

τη κατάλληλη στελέχωση της καρδιολογικής κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκάδος, (Γ.Ν.Λ.),
τη διασύνδεσή της καρδιολογικής κλινικής του Γ.Ν.Λ., με την καρδιολογική κλινική του Π.Γ.Ν.Ι., υπό την αιγίδα του οποίου θα μπορούσε να λειτουργεί εφεξής, την προμήθεια αξονικού τομογράφου, για την αντιμετώπιση περιστατικών διαγνωστικής στεφανιογραφίας στο Γ.Ν.Λ., (το κόστος του οποίου πλέον κρίνεται ιδιαιτέρως οικονομικό και επομένως εφικτό), μετά την αξιολόγηση των πράξεων διαγνωστικής αξονικής στεφανιογραφίας, η ευθύνη της θεραπευτικής διαδικασίας θα ανήκει ανάλογα με την περίπτωση, είτε στην καρδιολογική κλινική του Π.Γ.Ν.Ι., είτε στην καρδιολογική κλινική του Γ.Ν.Λ., (των οποίων προφανώς οι γιατροί θα βρίσκονται σε διαρκή συνεργασία).

Είναι προφανές ότι το ενδεχόμενο υλοποίησης της παραπάνω πρότασης απαιτεί την αποδοχή της από τους αρμόδιους φορείς της ιατρικής κοινότητας των Ιωαννίνων, (Ιατρική Σχολή και Π.Γ.Ν.Ι.).
Η αποσυμφόρηση όμως που θα προκύψει στην καρδιολογική του Π.Γ.Ν.Ι., σε συνδυασμό με την επιστημονική ανάπτυξη της καρδιολογικής κλινικής του Γ.Ν.Λ. αλλά και την αθρόα αύξηση της επισκεψιμότητας του νησιού για ιατρικούς λόγους, (Ιατρικός Τουρισμός), μόνο ως ωφέλιμη για τις δύο πόλεις και τα δύο νοσοκομεία μπορεί να αποβεί.

Σημειώνεται ότι στην ευρύτερη περιοχή της βορειοδυτικής Ελλάδας δε λειτουργεί προς το παρόν αξονικός τομογράφος για περιστατικά διαγνωστικής στεφανιογραφίας, με αποτέλεσμα είτε οι ενδιαφερόμενοι να μεταβαίνουν στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, είτε να προσφεύγουν σε πράξεις κλασικής στεφανιογραφίας, στις οποίες ως γνωστόν υπάρχει έστω και μικρός στατιστικά κίνδυνος επιπλοκών.

Με εκτίμηση

Θεόδωρος Φ. Σολδάτος

Προηγουμενο αρθρο
Στις κάλπες σήμερα τα μέλη της ΝΔ
Επομενο αρθρο
Ο Γιώργος Μπουρδάρας νέος πρόεδρος της ΝΟΔΕ Λευκάδας

1 Σχόλιο

  1. maik
    13 Μαΐου 2018 at 21:35 — Απάντηση

    Κύριε Θοδωρή Σολδάτο την πρότασή σας αυτή την Έχετε στείλει στον Υπουργό υγείας,
    ή τέλος πάντων οποίος είναι αρμόδιος να υλοποιήσει αυτή την πρόταση,
    και τι σας απάντησαν.

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.