HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΠρώην Αμερικάνικη Βάση: Μια πολύ διδακτική ιστορία

Πρώην Αμερικάνικη Βάση: Μια πολύ διδακτική ιστορία

Η φωτογραφίες που συνοδεύουν το άρθρο είναι από του 2013. Τότε είχα επισκεφτεί τη βάση από μέσα, για τελευταία φορά. Αυτό που συγκράτησα, έχοντας πολλές φορές στο παρελθόν βρεθεί εκεί, όταν λειτουργούσε, είναι ότι μετά από 40 χρόνια, δεν υπήρχε στα ραντάρ ούτε μια σκουριασμένη βίδα!

Η πρώην βάση του ΝΑΤΟ, βρίσκεται στο οροπέδιο του Αγίου Δονάτου, στη θέση Αμμόκαμπος, κοντά στα παλιά ορυχεία άμμου. Άρχισε να χτίζεται το 1962 και λειτούργησε το 1965. Η περιοχή επιλέχτηκε γιατί είναι το σημείο που διασταυρώνονται οι δυνατοί άνεμοι ερχόμενοι από όλα τα σημεία του ορίζοντα και φυσώντας από διαφορετικές θάλασσες.

DSCN1040

Σκοπός της ήταν η διευκόλυνση των τηλεπικοινωνιών μεταξύ των βάσεων του ΝΑΤΟ της Ιταλίας και της Ελλάδας.

Πολλοί από τους κατοίκους της Εγκλουβής και των γύρων χωριών της περιοχής είχαν δουλέψει στα έργα ανοικοδόμησης της βάσης. Αποτελούνταν από 2 τμήματα: τον σταθμό, που ήταν οι κεραίες, και τον καταυλισμό που ήταν στην ουσία το στρατόπεδο που έμεναν οι στρατιώτες. (Για τα ελληνικά δεδομένα δεν είχε καμιά σχέση με ότι όλοι γνωρίζουμε για στρατόπεδα). Και οι δύο κτιριακές εγκαταστάσεις είχαν γίνει με αμερικάνικες προδιαγραφές έχοντας ως αποτέλεσμα υψηλή ποιότητα κατασκευής.

Η βάση διέθετε 4 γιγάντιες κεραίες αναμετάδοσης ραδιοκυμάτων καθώς επίσης και τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό και δικό της σταθμό ηλεκτροδότησης με 4 τεράστιες γεννήτριες. Τα κτήρια της βάσης όπως και τα κτήρια του καταυλισμού ήταν εντυπωσιακά προσεγμένα στο εσωτερικό τους. Το συγκρότημα διέθετε εκτός από τους κοιτώνες, πλήρως εξοπλισμένα μαγειρεία, χώρους εστίασης και χώρους ψυχαγωγίας ενώ διέθετε μέχρι και γυμναστήριο!

DSCN1123

Το ελληνικό προσωπικό που απασχολούνταν στην Βάση κυμαινόταν από 10 μέχρι 15 άτομα. Αποτελούνταν από μαγείρους, βοηθητικό προσωπικό για την κουζίνα, οδηγούς, ψυκτικούς, μηχανικούς αυτοκινήτων και φύλακα. Οι περισσότεροι ήταν από την Καρυά και τους Πηγαδισάνους. Όλο το ελληνικό προσωπικό διέπονταν από τις ελληνικές εργασιακές σχέσεις και συνταξιοδοτήθηκε από το ΙΚΑ. Το πλήθος των Αμερικάνων στρατιωτών και αξιωματικών κυμαίνονταν από 25 μέχρι 30 άτομα. Υπήρχε Αμερικάνος και Έλληνας (όχι στρατιωτικός) Διοικητής.

DSCN1059

Οι οικογένειες των Ελλήνων εργαζομένων, σχεδόν κάθε Χριστούγεννα, παίρναμε μέρος στη μεγάλη γιορτή που γινόταν στη Βάση. Γνώριζα τους χώρους μέσα και έξω σπιθαμή προς σπιθαμή. Ανελλιπώς αυτές οι γιορτές εκτός από το πλούσιο φαγητό, τους χορούς και τα δώρα για τα παιδιά, περιλάμβαναν και ξενάγηση στα κτίρια που βρίσκονταν λίγο πιο πάνω από τους κοιτώνες, έξω από τα ραντάρ. Εκεί ήταν ο χώρος εργασίας των στρατιωτών. Στους τοίχους θυμάμαι, υπήρχαν εκατοντάδες βύσματα και άπειρα τηλέφωνα. Σε άλλο κτίριο υπήρχαν οι γεννήτριες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας που παρείχαν αυτονομία στη Βάση. Υπήρχαν ακόμα και δεξαμενές αποθήκευσης πετρελαίου.

Με απλά λόγια η βάση έκανε εκείνη την εποχή, ότι ας πούμε κάνει ο ΟΤΕ σήμερα! Θυμήθηκα πολλές φορές, τον Αμερικάνο στρατιώτη που μας ξεναγούσε στους χώρους, φορώντας κοντομάνικο πουκάμισο, αργότερα, ακούγοντας για τα «πυρηνικά που περιείχε η βάση»!

Τόσο η δημιουργία της Βάσης, όσο και η θητεία της ήταν αποτέλεσμα του Ψυχρού Πολέμου.

Η λειτουργία της συνοδεύτηκε και σε τοπικό επίπεδο, όπως και πανελλαδικά, από αντιαμερικανισμό, αλλά και καθοδηγούμενη παραπληροφόρηση. Η Λευκάδα δεν έμεινε πίσω από το πανελλαδικό κλίμα που ήθελε τις αμερικανικές βάσεις, «Βάσεις του θανάτου». Εν αντιθέσει με τις Σοβιετικές που λειτουργούσαν παράλληλα στις πρώην Ανατολικές χώρες και «θεωρούνταν» βάσεις της Ειρήνης! Οι Αμερικανοί ήταν «φονιάδες των λαών» …

(Οι της ηλικίας μου θυμόμαστε αυτές τις εποχές, ιδιαίτερα μετά την μεταπολίτευση. Όλοι αυτοί, που μιλούν συνήθως εξ ονόματος του «λαού», θέλησαν να μας κάνουν να πιστέψουμε πως υπήρχαν καλά και κακά πυρηνικά όπλα. Εξαρτιόταν σε πιο στρατόπεδο βρισκόσουν!)

Διαδηλώσεις, καταγγελίες, μανιφέστα, συνόδεψαν τη λειτουργία της Αμερικάνικης Βάσης στη Λευκάδα. Η παραπληροφόρηση για την ύπαρξη πυρηνικών τρομοκρατούσε τον κόσμο… “Αύξηση ασθενειών και θανάτων στη Εγκλουβή, προκαλούσε η ύπαρξη της Βάσης”!

DSCN1069

Σας θυμίζω ακόμα και την εποχή της ΠΑΣΟΚοκρατίας (δεκαετία του ’80) όταν ο τότε πρωθυπουργός κατήγγειλε τις Αμερικάνικες βάσεις και την ίδια στιγμή υπέγραφε συμφωνίες για την εγκατάσταση νέων!

Η βάση έκλεισε λίγα μόλις χρόνια μετά την κατάρρευση του τείχους του Βερολίνου και όλων των κομμουνιστικών καθεστώτων. Είχε πλέον ξεπεραστεί σαν τεχνολογία, αλλά δεν είχε και λόγο ύπαρξης. Παραδόθηκε  στην Αεροπορία και μετά στον  Δήμο Καρυάς.

DSCN1052

Όταν σταμάτησε η λειτουργία της και παραχωρήθηκε στο ελληνικό κράτος, ήταν για τη Λευκάδα ένας μικρός θησαυρός -στο καλύτερο σημείο του νησιού. Ένας θησαυρός που όχι απλώς δεν τον εκμεταλλεύτηκε, αλλά έκανε τα πάντα, ώστε να καταστραφεί ολοσχερώς. Δεν έμεινε τίποτα όρθιο από το πλιάτσικο.

Η Βάση χτίστηκε με υψηλές προδιαγραφές ποιότητας και πολυτέλειας όχι μόνο για εκείνη την εποχή, αλλά μέχρι σήμερα. Όπως η βίδες στα ραντάρ δεν έχουν σκουριάσει, έτσι και όλα τα υλικά από τα οποία αποτελούνταν ήταν «αθάνατα». Μέχρι σήμερα τα χρώματα είναι ανεξίτηλα, η περίφραξη φαίνεται σαν καινούργια κ.λ.π.

DSCN1054

Σήμερα δεν υπάρχει τίποτα όρθιο, εκτός από τα ατσάλινα άχρηστα ραντάρ. Η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη. Η ιστορία της Βάσης είναι όμως πολύ διδακτική για τον τρόπο που λειτούργησαν και δυστυχώς λειτουργούν ακόμα σήμερα, οι τοπικοί άρχοντας. Κανένας δεν τόλμησε τότε, να αγνοήσει τον λαϊκισμό και τις ιδεοληψίες και να παραλάβει τα κτίρια -ένας ολόκληρος θησαυρός- να τα διαφυλάξει και να χρησιμοποιηθούν για το συμφέρον του νησιού.

Αν ψάξεις για ευθύνες δεν θα βρεις άκρη, όπως γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις. Το γεγονός όμως παραμένει. Από ανοησία, λαϊκισμό, έλλειψη θάρρους, έλλειψη ενδιαφέροντας για το κοινό καλό και το κοινό συμφέρον, μπροστά στα μάτια μας καταστρέψαμε κάτι που θα μπορούσε να αποβεί σε όφελος μας.

Οι φωτογραφίες είναι του 2013. Σήμερα μετά και τις νέες κλοπές που μεσολάβησαν σε βαριά αντικείμενα, η κατάσταση θα είναι ακόμα χειρότερη.

Προηγουμενο αρθρο
Δεν καταργείται η 2η θέση Αγροτικού Ιατρού στο Μεγανήσι
Επομενο αρθρο
H παράταση καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, λόγω σεισμού, ισχύει και για το Μεγανήσι

2 Σχόλια

  1. Βιολέττα Σάντα
    10 Ιανουαρίου 2016 at 14:54 — Απάντηση

    Εύχομαι και σε σας Καλή χρονιά.

    Θα διαφωνήσω μαζί σας. Όχι μόνο γιατί μετέφερα προσωπικά βιώματα. Αλλά επειδή είμαι «καχύποπτη» σε τέτοιες «μεγάλες αλήθειες» που τις γνωρίζουν μόνο ορισμένοι και κυκλοφορούν συνήθως από στόμα σε στόμα.

    Αν υπήρχε ο,τιδήποτε πέραν του κανονικού -ιδιαίτερα εκείνα τα χρόνια- δεν θα χρειαζόταν τα «μηχανάκια» του ενός και του άλλου να μετρηθεί. Αυτό θα μπορούσε να γίνει από επίσημο φορέα ή επιστήμονα. Και θα ήταν για εκείνη την εποχή, βούτυρο στο ψωμί του αντιαμερικανισμού και μάλιστα με επιστημονικό μανδύα. Θα μπορούσε επίσης να γίνει και αργότερα, όταν οι Βάσεις παραδόθηκαν στο ελληνικό κράτος, πράγμα που πάλι δεν έγινε.

    Επομένως διατηρώ την άποψη μου: η ολιγωρία των αρχών δεν οφείλεται σε αγάπη για τη ζωή μας, αλλά, σε λαϊκισμό, και σε έλλειψη τόλμης να πάνε αντίθετα με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα.

  2. Georg
    10 Ιανουαρίου 2016 at 09:16 — Απάντηση

    H Αμερικάνικη Βάση κ. Σάντα γέμισε και με καρκινάκια όλη την Ν. Λευκάδα και τις γύρω περιοχές, ειδικά όσες ήταν φάτσα.

    Ενδιαφέρον θα ήταν εάν ακόμα και σήμερα μετρούσατε την ακτινοβολία που έχουν απορροφήσει κι εκπέμπουν τα κτίρια ακόμα και σήμερα!

    Μάλιστα εάν ενοικιάσετε κάποιο μετρητή και παρ’ ελπίδα διαπιστώσετε τα νούμερα, πιθανόν να είστε ευτυχής που για πρώτη φορά η ολιγωρία των αρχών , άφησε την περιοχή στην τύχη της.

    Με όλη την εκτίμηση
    Καλή Χρονιά

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.