HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠώς θα ψηφίσουμε την Κυριακή

Πώς θα ψηφίσουμε την Κυριακή

Για πρώτη φορά με σταυρό προτίμησης η Ευρωκάλπη – Δείτε όλους τους υποψήφιους ευρωβουλευτές και τα 42 ελληνικά κόμματα.

Για πρώτη φορά οι Έλληνες ψηφοφόροι καλούνται την Κυριακή να δηλώσουν με σταυρό προτίμησης τους υποψηφίους ευρωβουλευτές που προτιμούν να στείλουν στις Βρυξέλλες.

Έως τέσσερις σταυρούς μπορεί ο καθένας να βάλλει στο ψηφοδέλτιο που προτιμά, το οποίο και θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ των 42 συνδυασμών που κατεβαίνουν σ’ αυτές τις εκλογές.

Συνολικά κάθε συνδυασμός, που θα κατέλθει στις ευρωεκλογές έχει δικαίωμα να συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιο μέχρι και 42 υποψηφίους, αριθμό δηλαδή διπλάσιο από εκείνο των 21 ευρωβουλευτών που εκλέγει η Ελλάδα. Παράλληλα, καθιερώθηκε πως στα ψηφοδέλτια θα εφαρμοστεί η ποσόστωση υπέρ των γυναικών, όπου το ένα τρίτο των υποψηφίων πρέπει να απαρτίζεται από το λεγόμενο «ασθενές φύλο».

Όπως πάντως και στις προηγούμενες αναμετρήσεις για την Ευρωβουλή εξακολουθεί να ισχύει το όριο του 3% επί των έγκυρων ψηφοδελτίων, ώστε κάποιος συνδυασμός να μπορέσει να εκπροσωπηθεί.

Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα. Γύρω στις 21.30 με 22.00 το βράδυ αναμένεται η πρώτη ασφαλής εκτίμηση του αποτελέσματος από το υπουργείο Εσωτερικών.

Τα επίσημα αποτελέσματα πάντως αναμένεται να ξεκινήσουν να μεταδίδονται μετά τις 12 τα μεσάνυχτα, καθώς η ευρωπαϊκή οδηγία είναι να κλείσουν πρώτα οι κάλπες σε όλα τα εκλογικά κέντρα των χωρών της ΕΕ.

Τα κόμματα και οι υποψήφιοι

Στα κόμματα τα οποία διεκδικούν την ψήφο των πολιτών εμφανίζονται εκτός των πολιτικών και προσπωικότητες από άλλους χώρους όπως της δημοσιογραφίας, του αθλητισμού και της τέχνης. Ενδεικτικά να αναφέρουμε:

Από τη Νέα Δημοκρατία οι Ζαγοράκης Θοδωρής, Κεφαλογιάννης Μανώλης, Κορκίδης Βασίλης, Μαυρομμάτης Μανώλης, Κύρτσος Γιώργος, Ξαρχάκος Σταύρος, Σπυράκη Μαρία ξεχωρίζουν ενώ ολόκληρη τη λίστα μπορείτε να δείτε εδώ.

Γιώργος Κατρούγκαλος, Στέλιος Κούλογλου, Κωνσταντίνα Κούνεβα, Γιώργος Κυρίτσης, Μανώλης Γλέζος, Νίκος Χουντής, Δημήτρης Παπαδημούλης είναι τα ισχυρά ονόματα που επέλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ.Εδώ θα δείτε όλους τους συμμετέχοντες.

Η «Ελιά» επέλεξε περισσότερο πολιτικά πρόσωπα όπως ο Παντελής Καψής, ο Νίκος Μπίστης, η Συλβάνα Ράπτη, η Εύα Καϊλή, ο Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ στη λίστα υπάρχει και ο συγγραφέας θανάσης Χειμωνάς.

Μπορείτε να δείτε εδώ τη λίστα όλων των κομμάτων και αναλυτικά τους υποψήφιους ευρωβουλευτές.

Τα 42 κόμματα που θα διεκδικήσουν την ψήφο των Ελλήνων είναι τα εξής:

Ένωση Κεντρώων
ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.
ΟΚΔΕ
Α.Σ.Κ.Ε.
Σύνδεσμος Εθνικής Ενότητας
Κοινωνία
ΚΕΑΝ
Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας
ΛΑΟΣ
Κόμμα Ελλήνων Κυνηγών
ΚΚΕ
Το Ποτάμι
Ανεξάρτητη Ανανεωτική Αριστερά, Ανανεωτική Δεξιά, Ανανεωτικό ΠΑΣΟΚ, Ανανεωτική Νέα Δημοκρατία, Όχι στον Πόλεμο, Κόμμα Επιχείρηση Χαρίζω Οικόπεδα, Χαρίζω Χρέη, Σώζω Ζωές, Σώζω τα Πλούτη των Ελλήνων, Πανεργατικό Εργατικό Κίνημα Ελλάδος
Λαϊκός Σύνδεσμός -Χρυσή Αυγή
Γέφυρες Δημιουργία Ξανά
Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα
Λευκό
Δημοσθένης Βεργής Έλληνες Οικολόγοι
Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο
ΟΑΚΚΕ
Ελευθερία
Δημοκρατική Αριστερά – Προοδευτική Συνεργασία
Εθνικό Μέτωπο
Ελιά
Πράσινοι- Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία
ΜΛ ΚΚΕ
Νέα Δημοκρατία
Κολλάτος – Ανεξάρτητο Πολιτικό Κίνημα – Οικολογικό Ελληνικό
Ελπίδα Πολιτείας
Παναθηναϊκό Κίνημα
Δραχμή
Οικολόγοι Πράσινοι και Κόμμα Πειρατών
Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία – Ουράνιο Τόξο
Ένωση για την Πατρίδα και το Λαό
Σχέδιο Β΄
Σοσιαλιστικό Κόμμα
Έλληνες Ευρωπαίοι Πολίτες
ΣΥΡΙΖΑ
Κοινωνία Αξιών
Αγροτικό Κτηνοτροφικό Κόμμα Ελλάδας
Πατριωτική ΄Ενωση – Ελληνική Λαϊκή Συσπείρωση
Ανεξάρτητοι Έλληνες, Ευρωπαϊκό Αντιμνημονιακό Μέτωπο, Πανελλήνιο ‘Αρμα Πολιτών, Πυρίκαυστος Ελλάδα, Ελληνικό Κίνημα ‘Αμεσης Δημοκρατίας

Όσον αφορά στις Δημοτικές Εκλογές, στους δήμους που η εκλογή γίνεται στο δεύτερο γύρο, οι ψηφοφόροι θα πρέπει να επιλέξουν μεταξύ των δύο υποψηφίων συνδυασμών χωρίς να δηλώσουν σταυρό προτίμησης.

Το ίδιο συμβαίνει και στις 12 από τις 13 περιφέρειες της χώρας, που η εκλογή θα κριθεί αυτήν την Κυριακή. Εξαίρεση αποτελεί η Περιφέρεια Ηπείρου, που εξέλεξε περιφερειάρχη τον κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη από την πρώτη Κυριακή.

Πηγή: gazzetta.gr

Προηγουμενο αρθρο
Η... βαριά βιομηχανία του τουρισμού: εισπράξεις 489,1 εκατ. ευρώ, πλεόνασμα 73 εκατ. ευρώ
Επομενο αρθρο
Οι πρώτοι κολυμβητές έκαναν δειλά την εμφάνιση τους στην παραλία στο Κάστρο, εν μέσω άμμου

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.