HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΣεισμόπληκτοι Νοτιοδυτικής Λευκάδας: Ζητείται Υπεύθυνος

Σεισμόπληκτοι Νοτιοδυτικής Λευκάδας: Ζητείται Υπεύθυνος

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ

Την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου ο Δήμαρχος Λευκάδας έδωσε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό σκάι Πάτρας, στον Δημοσιογράφο Ανδρέα Κατωπόδη. Εμείς οι σεισμόπληκτοι της Νοτιοδυτικής Λευκάδας περιμέναμε να ακούσουμε κάτι καινούριο, να πάρουμε κάποιες απαντήσεις στα πολλά ερωτήματα που του έχουμε θέσει, και η αλήθεια είναι πως πραγματικά η συνέντευξη έδωσε πολλά νέα στοιχεία.

Το πρώτο στοιχείο είναι το γεγονός της παραδοχής του Δημάρχου για το δίκαιο του αγώνα μας. Το δεύτερο, πως και οι άνθρωποι που έχουν σήμερα στα χέρια τους τις τύχες του Δήμου Λευκάδας δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι που ακόμα το νησί δεν έχει κηρυχθεί σεισμόπληκτο. Ένα ακόμη στοιχείο είναι πως ο Δήμος διαχωρίζει πια τη θέση του από την Περιφέρεια, και πως ποτέ ο Δήμαρχος δεν είπε πως η προηγούμενη εμπειρία από τον σεισμό της Κεφαλονιάς θα βοηθήσει προκειμένου να κινηθούν πιο γρήγορα οι διαδικασίες. Η Περιφέρεια σημειωτέον έχει εισπραξει περί τα 15εκ € ήδη. Τώρα για το πως θα διαθέσει τα χρήματα είναι ενα θέμα που θα μας απασχολήσει άμεσα.

Ενα από τα σημαντικότερα που αναφέρθηκαν στη συνέντευξη είναι πως ο Δήμος Λευκάδας αιτήθηκε στο αρμόδιο υπουργείο το ποσό των 21εκ € προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές από το σεισμό της 17ης Νοεμβρίου. Δυστυχώς όμως όπως ο Δήμαρχος ισχυρίστηκε, ακόμα δεν έχει έρθει από το υπουργείο καμία απάντηση μέχρι αυτή τη στιγμή. Επίσης ανέφερε πως αν δεν υπάρξει χρηματοδότηση από το υπουργείο, ο Δήμος δεν μπορεί να ξεκινήσει κάποιο έργο γιατί χρήματα δεν υπάρχουν.

Για την υλοποίηση των έργων ο Δήμαρχος είπε πως ο Δήμος ζήτησε από το αρμόδιο υπουργείο να αναλάβει την πλήρη υλοποίηση των έργων, τα οποία θα ανατεθούν σε μεγάλες εταιρίες που θα μπορούν να φέρουν εις πέρας την ολοκλήρωση τους χωρίς να εμπλέκεται πουθενά ο Δήμος, καθώς η ευθύνη της υλοποίησης των έργων θα βαρύνει εξ ολοκλήρου το υπουργείο. Κατά τα λεγόμενα του Δημάρχου, το υπουργείο δέχθηκε τα παραπάνω και μάλιστα οι διαδικασίες βρίσκονται στο στάδιο των μελετών…

Για να συνοψίσουμε εδώ.. Γιατί για τα πάντα κάποτε φτάνει η ώρα του απολογισμού.

• Ο Δήμος δεν είναι ικανοποιημένος που το νησί δεν έχει κηρυχθεί ακόμα σεισμόπληκτο λες και ευθύνεται κάποιος άλλος για αυτό.
• Έχει αιτηθεί στο αρμόδιο υπουργείο το ποσό των 21εκ. € για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από το σεισμό της 17ης Νοεμβρίου, χωρίς ποτέ να πάρει κάποια απάντηση.
• Εξ ιδίας πρωτοβουλίας αποκλείει κάθε πιθανότητα πραγματοποίησης κάποιου έργου λόγω έλλειψης χρημάτων.
• Και το σημαντικότερο, ο Δήμος δηλώνει πως για τα έργα, όποτε αυτά γίνουν, δεν θα φέρει καμία ευθύνη γιατί η υλοποίηση τους θα βαρύνει εξ ολοκλήρου το υπουργείο.

Θεωρούμε πως δύο μήνες και 7 μέρες μετά το σεισμό αξίζουμε ποιο υπεύθυνες απαντήσεις..

ΥΓ. Για την συνέντευξη του κ. Φίλιππα στον ραδιοφωνικό σταθμό πρίσμα αναφέρουμε πως αν την ακούσεις προσεκτικά αναιρεί μόνος τα λεγόμενά του. Όποτε… Επίσης μας έκανε εντύπωση η ατυχή δήλωσή του πως οι σεισμόπληκτοι ήθελαν να κλέψουν τις εντυπώσεις στο τελευταίο Δ.Σ.

Υ.Γ.1 Ανθρώπινα, καταλαβαίνουμε την δήλωση του κ. Περδικάρη πως η ανακοίνωση των σεισμοπλήκτων ήταν η χειρότερη στιγμή του στο Δημοτικό Συμβούλιο. Διερωτώμαστε όμως γιατί δεν συντάσσεται με το πρώτο σκέλος της προτάσεως μας πως «Σε αυτό σας θέλουμε στο πλάι μας» και συντάσσεται με το δεύτερο σκέλος της πρότασης «και όχι εχθρούς μας»

Υ.Γ2 Ακόμα προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε την προτροπή του Δημάρχου για την σύνταξη ενός υπομνήματος από εμάς τους σεισμόπληκτους, προκειμένου να αποσταλεί στα αρμόδια υπουργεία.

Υ.Γ.3 Το πρόγραμμα «Η Λευκάδα αλλάζει» ανέφερε: Οι αρχές μας, τι θέλουμε τι διεκδικούμε: Η Αυτοδιοίκηση ως δημόσιος και κοινωνικός χώρος οφείλει να υποστηρίζει και να αναδεικνύει και την κοινωνική συλλογικότητα. Γιατί ο πολίτης πρέπει να είναι ο πρωταγωνιστής σε μια αυτοδιοίκηση που σέβεται την παρουσία του, υπολογίζει την άποψή του, επιζητεί τη συμμετοχή του.

24/1/2016
Οι Σεισμόπληκτοι της Νοτιοδυτικής Λευκάδας

Ακούστε τη συνέντευξη του Δημάρχου [εδώ]

Προηγουμενο αρθρο
Στο «Χάραμα» έκοψε την πίτα του ο Ορφέας
Επομενο αρθρο
Του Γενάρη το Φεγγάρι ήλιος της ημέρας μοιάζει!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.