HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΣούπερ Σελήνη… απόψε η μεγαλύτερη πανσέληνος του 2017

Σούπερ Σελήνη… απόψε η μεγαλύτερη πανσέληνος του 2017

Πώς και γιατί «μεγαλώνει» ο φυσικός δορυφόρος της Γης – H NASA παρουσιάζει με σούπερ βίντεο το σπάνιο όσο και άκρως θεαματικό φαινόμενο – Οι πρώτες εικόνες από τον κόσμο

Ένα σπάνιο, όσο και εντυπωσιακό φαινόμενο έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν απόψε οι κάτοικοι του πλανήτη, καθώς εμφανίζεται η μεγαλύτερη πανσέληνος του 2017, την οποία οι επιστήμονες ονομάζουν «Σούπερ Σελήνη».

Ποια είναι η διαφορά της αποψινής πανσελήνου από τις προηγούμενες; Ο φυσικός δορυφόρος πλησιάζει στη Γη πάρα πολύ, σε απόσταση σχεδόν 358.400 χιλιομέτρων και έτσι το φεγγάρι θα φαίνεται 7% μεγαλύτερο και 16% φωτεινότερο απ’ όσο μια συνηθισμένη πανσέληνος.

Η Σελήνη ακολουθεί μια ελλειπτική τροχιά και η απόστασή της από τον πλανήτη μας δεν είναι σταθερή. Έτσι, τόσο το κοντινότερο σημείο της (περίγειο), όσο και το πιο μακρινό (απόγειο), εμφανίζουν αυξομειώσεις από μήνα σε μήνα. Η μέση απόσταση Γης-Σελήνης (382.900 χιλιόμετρα) αυξάνεται κατά 5% περίπου στο απόγειο και μειώνεται κατά 5% στο περίγειο.

Ο όρος υπερ-Σελήνη ή σούπερ-Σελήνη, που σημαίνει ότι η πανσέληνος συμπίπτει με το περίγειο, δεν είναι επιστημονικός, αλλά δημιουργήθηκε το 1979 από τον αστρολόγο Ρίτσαρντ Νόλε. Έχει υιοθετηθεί επίσης από μερικούς ο όρος μικρο-Σελήνη ή μίνι-Σελήνη, όταν η πανσέληνος συμπίπτει με το απόγειο. Για να υπάρχει σούπερ-Σελήνη, το φεγγάρι πρέπει να απέχει λιγότερα από 360.000 χιλιόμετρα από το κέντρο της Γης.

Τον φετινό Δεκέμβριο η πανσέληνος και το περίγειο διαφέρουν κατά λιγότερο από μια μέρα. Η σούπερ-πανσέληνος θα υπάρξει στις 17:47 ώρα Ελλάδος της Κυριακής 3 Δεκεμβρίου, ενώ το περίγειο της Σελήνης (δηλαδή το κοντινότερο πλησίασμά της στη Γη) θα συμβεί τη Δευτέρα το πρωί στις 10:42 ώρα Ελλάδας.

Στο περίγειο η Σελήνη θα απέχει από τη Γη 357.492 χιλιόμετρα, ενώ τη στιγμή της πανσελήνου λίγο παραπάνω (357.987 χλμ). Η πιο μικρή και σε μεγαλύτερη απόσταση από τη Γη (406.268 χλμ.) πανσέληνος του 2017 είχε συμβεί στις 9 Ιουνίου, κοντά στο απόγειό της.

Δείτε πώς παρουσιάζει η NASA την αποψινή συγκυρία, με μία εξαιρετική εικόνα για τις διαφορές της αποψινής πανσελήνου από τις προηγούμενες, καθώς και με ένα βίντεο, το οποίο ονομάζει… «η τρολογία της σούπερ σελήνης».

Προηγουμενο αρθρο
Η εκδρομή της Γ' τάξεως του Γυμνασίου Νυδριού στην Αθήνα
Επομενο αρθρο
Βέβαιη η νίκη του συνδυασμού του Σωτήρη Σκιαδαρέση στο Επιμελητήριο

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.