HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΣτη γειτονιά του Άη Νικόλα στην Καρυά

Στη γειτονιά του Άη Νικόλα στην Καρυά

Το μοναδικό κατηφορικό πλακόστρωτο δρομάκι παραπλεύρως της κεντρικής πλατείας διασταυρώνεται στα δεξιά με αντίστοιχο ανηφορικό και οδηγεί σε ένα από τα πιο γραφικά σημεία του χωριού, εκεί όπου βρίσκεται ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου, το ιστορικό κτήριο του Μουσικοφιλολογικού Ομίλου Καρυάς “Ο Απόλλων” και μερικές εκ των παλαιοτέρων οικιών του χωριού, που μέχρι σήμερα διατηρούν την πρωτότυπη παραδοσιακή τους μορφή.

Τα διάσπαρτα πλακόστρωτα δρομάκια σε συνδυασμό με το επιβλητικό, παρά τις τεράστιες φθορές που έχει υποστεί, κτήριο του Απόλλωνα, τον Ναό του Αγίου Νικολάου και της οικίας Θερμού καθιστούν την εν λόγω περιοχή ως μια από τις γραφικότερες του χωριού.

1112

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου είναι ένας από τους παλιότερους Ναούς της Καρυάς, καθώς χτίστηκε στις αρχές του 18ου αιώνα, στο εσωτερικό το οποίου διασώζονται μέχρι σήμερα λιγοστές τοιχογραφίες, ενώ το επιβλητικό ξυλόγλυπτο τέμπλο χρονολογείται περί τις του 19ου αιώνα. Ως δημιουργός των εικόνων του τέμπλου αναφέρεται ο Α. Μπέζος που χρονολογούνται στις αρχές του 1800.

13

Στο παρελθόν ο Ναός είχε υποστεί σοβαρές ζημιές στην τοιχοποιία και κατ΄ επέκταση στις τοιχογραφίες, εξ αιτίας της έντονης σεισμικής δραστηριότητας της περιοχής, γεγονός που οδήγησε τα τελευταία χρόνια στην πλήρη ανακαίνισή του.

1415

Ο Άγιος Νικόλας αποτελεί ενορία των οικογενειών με το επίθετο Σταύρακας καθώς επίσης και μερικών οικογενειών με το επίθετο Βλάχος και εορτάζει στις 6 Δεκεμβρίου κάθε έτους.

16

Πηγή: karyalefkadas.blogspot.gr

Προηγουμενο αρθρο
Περί αριστερού ανθρωπισμού
Επομενο αρθρο
Το «παζάρι» της Λευκάδας στο πέρασμα του χρόνου

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.