HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΣτη Λευκάδα και πάλι ο Fritz Berger

Στη Λευκάδα και πάλι ο Fritz Berger

Κάθε χρόνο έρχεται και ξανάρχεται στο νησί μας ο Fritz Berger. Ένα ταξίδι που χρονολογείται πολλά χρόνια πίσω, από το 1972, όταν τελείωσε η δεκάχρονη εθελοντική αποστολή του στη Λευκάδα.

Ο Φρίτς Μπέργκερ, Ρίκος για τους Λευκαδίτες είναι το τρίτο από τα οχτώ παιδιά των γονιών του, γεννήθηκε σε ένα αγρόκτημα νότια της Βέρνης, στην Ελβετία το 1938. Μετά το δημοτικό μαθήτευσε ως φυτοκόμος και σε ηλικία 24 ετών ξεκίνησε την καριέρα του ως σύμβουλος αναπτυξιακής βοήθειας, πρώτα στη Λευκάδα και στη συνέχεια στο Νεπάλ και το Πακιστάν. Έζησε στη Λευκάδα -κυρίως στο Νικολή- από το 1962 έως το 1972 με τη σύζυγό του Ντόρα και τα τρία τους παιδιά και εργάστηκε ως εθελοντής αναπτυξιακής βοήθειας

Σεμνός και αθόρυβος, ο φωτογράφος των αναμνήσεων της Λευκάδας, είναι από τους λίγους που έζησε αυτό το νησί από την εποχή της φτώχειας μέχρι την εποχή της ευμάρειας. Το είδε να πασχίζει να επιβιώσει. Είδε τους γονιούς μας με μπαλωμένα παντελόνια να δουλεύουν χτίζοντας λιθιές για να δημιουργήσουν λίγη καλλιεργήσιμη γη, για να αναστήσουν τις οικογένειές τους. Παρατήρησε με διεισδυτικό βλέμμα, με καθαρό μυαλό τα πρώτα βήματα του νησιού στον τουρισμό.

Κατέγραψε με την ματιά του -γεμάτη αγάπη για τούτο το νησί- και με την φωτογραφική μηχανή του, όλες τις αλλαγές που συντελέστηκαν από το 1962 μέχρι τις μέρες μας.

Κάθε χρόνο είναι εδώ. Διασχίζει όλο το νησί. Και τα πίσω χωριά που έζησε και αφιέρωσε μια δεκαετία της δημιουργικής του ζωής αλλά και όλη την υπόλοιπη Λευκάδα.

Χαίρεται και πληγώνεται. Σαν αλλοδαπός έχει άλλες προσλαμβάνουσες, έχει άλλη κουλτούρα και κυρίως άλλα παραδείγματα ανάπτυξης.

Τον πληγώνουν αυτά που καταστρέψαμε αυτά που εγκαταλείψαμε -κυρίως η γη μας- που ύμνησε, που έσκυψε πολλές φορές κοντά της, που γονάτισε για να την αποτυπώσει στις φωτογραφίες του.

Γήινες, απέριττες και δωρικές είναι οι ανθρώπινες φιγούρες που απαθανάτισε με το φακό του ο Fritz Berger, υμνώντας τους άσημους ήρωες της βιοπάλης, τους εργάτες της γης. Η ματιά του καθαρή και ειλικρινής.

Το χτες και το σήμερα μέσα από την διεισδυτική ματιά του Fritz Berger έρχεται και ξανάρχεται μέσα από τις εικόνες του σαν πρόκληση αυτογνωσίας και γιατί όχι σαν τη συνείδησή μας -που αν δεν την έχουμε χάσει- εξακολουθεί να μας ελέγχει.

Είναι σε θέση να απαριθμήσει όλες της «πληγές» που ανοίξαμε στο σώμα της μικρής πατρίδας στο όνομα της ανάπτυξης. Μιας ανάπτυξης παρασιτικής που ο καθένας την ορίζει κατά το δοκούν αφού δεν υπάρχουν κανόνες.

Είναι ήρεμος συζητητής, μιλάει καλά τη γλώσσα μας και την καταλαβαίνει ακόμα καλύτερα. Η φιγούρα του είναι συμπαθητική. Κάνει δημιουργικές σκέψεις για το καλό αυτού του νησιού. Η συζήτηση μαζί του είναι κέρδος. Όχι τόσο για την ηρεμία που αποπνέει αλλά κυρίως γιατί έρχεται από εκείνη τη Λευκάδα του μόχθου, της προκοπής και της δημιουργίας που μας κάνει περήφανους.

Ο Fritz Berger είναι σαν να μην έφυγε ποτέ από την Λευκάδα. Πηγαινοέρχεται, είναι ένας από μας. Στις ψυχές όλων μας είναι ένας πολίτης αυτού του νησιού έστω κι αν οι επίσημες Αρχές δεν τον έχουν αναγορεύσει σε επίτιμο δημότη. Η φωτογραφική του μάτια συνεχίζει να ακουμπά με αγάπη τη Λευκάδα.

Το 2016 είχε γίνει η πρόταση να ανακηρυχτεί επίτιμος δημότης της Λευκάδας. Μια πρόταση που θα ήταν από τις ελάχιστες περιπτώσεις, που θα συσπείρωνε όλους τους Λευκαδίτες. Η δημοτική Αρχή συναίνεσε τότε. Στην συνέχεια μάλλον άλλαξε προτεραιότητες και ο Fritz Berger ξεχάστηκε. Ήταν αναμενόμενο…

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Από αυτή την ιστοσελίδα έχουν γίνει άπειρες αναφορές στο έργο του Fritz Berger και έχει δημοσιευτεί πλήθος φωτογραφιών του. Αρκεί μια αναζήτηση με το όνομά του για να πληροφορηθεί ο αναγνώστης περισσότερα για τον Fritz Berger.

Προηγουμενο αρθρο
Κάλεσμα Θανάση Καββαδά σε αξιωματούχους του Κουβέιτ για επενδύσεις στη Λευκάδα
Επομενο αρθρο
Βρήκαν τους 4 που έχουν ρημάξει αυτοκίνητα σε Αιτωλοακαρνανία, Άρτα και Λευκάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.