HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΣυνάντηση πολιτιστικών φορέων Αιτωλοακαρνανίας για την δημιουργία ταινίας με την ζωή και δράση του Κατσαντώνη

Συνάντηση πολιτιστικών φορέων Αιτωλοακαρνανίας για την δημιουργία ταινίας με την ζωή και δράση του Κατσαντώνη

Σύσκεψη Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων – Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας – Δήμου Αγράφων και Αμφικτιονίας Ακαρνάνων με παρουσία του Προέδρου της Φίλιππα Ντόβα για την ιστορική κινηματογραφική παραγωγή αποκατάστασης του θρυλικού-προεπαναστατικού μας ήρωα Αντώνη Κατσαντώνη.

Με σοβαρότητα, υπευθυνότητα ,συλλογικότητα ,αντικειμενικότητα, ιστορική τεκμηρίωση , κινηματογραφική αισθητική και σεβασμό , στην ιστορία μας ,στην λαϊκή μας παράδοση και στον θρυλικό ήρωα μας , συνεχίζεται η οργάνωση της κινηματογραφικής παραγωγής. Μαζί μας,- σε πρώτη φάση-Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, Δήμος Αγράφων , Αμφικτιονία Ακαρνάνων..COSMOTE HISTORY ..και πολλοί -πολλοί εθελοντές.
Για να μην χάνεται η ιστορική αλήθεια στο βάθος του χρόνου και αλλοιώνεται η εθνική μας συνείδηση.

Αντώνης Κατσαντώνης 1775-1809

Ο Προεπαναστατικός ήρωας, ο αρχηγός της κλεφτουριάς

Το κανονικό του όνομα ήταν Αντώνης Μακρυγιάννης και έδρασε στην περιοχή Αγράφων, Βάλτου και Ξηρόμερου. Στην σύναξη του Μαγεμένου (Λευκάδα 1807) ανακυρήχθηκε από τον Ιωάννη Καποδίστρια, ως «Αρχηγός όλων των κλεφτών».

«ΕΨΗΦΙΣΜΕΝΗ ΕΚΛΟΓΗ
Ανακήρυξη

Σήµερον, ηµέραν Κυριακήν, µήνα Ιούλιο, έτος 1807 ενώπιον του γηγενούς συναθλητού. εις τον ευλογηµένον υπέρ της ελευθερίας του έθνους ηµών αγώνα, διοικητήν και αρµοστήν, των υπό της συµµάχου Ρωσίας εξαρτωµένων Ιονίων Νήσων στρατηγού κ. Εµ.Παπαδοπούλου και όσοι κατόρθωσαν να φθάσουν έως εδώ εις την Αγίαν Μαύραν πολέµαρχοι και µαχηταί της Εθνικής µας Κλεφτουριάς και αρµατολικίων, κρίναµεν, αναγνωρίζοµεν και συναποφασίζοµεν µε την δικαίαν εκλογήν τα κάτωθι.

Ανακηρύσσοµεν τον φηµισµένον πρόδροµον της Απολυτρώσεως, χιλίαρχον Αντώνην Κατσαντώνην ως Γενικόν Αρχηγόν κλεφτών και αρµατολών απάσης της Ελλάδος.»

Για την ζωή του αρχηγού της κλεφτουριάς έχουν γραφεί τα περισσότερα δημοτικά τραγούδια.

Η προσπάθεια της Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων στο να παρουσιάσει την ζωή και την δράση του Σαρακατσάνου ήρωα, λαμβάνει σάρκα και οστά. Με σταθερά βήματα το όραμα έχει φτάσει λίγα βήματα πρίν την υλοποίηση.

Στα πλαίσια αυτής της δράσης, το Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018, στην πόλη της Λαμίας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της Ομοσπονδίας (Πρόεδρος κ. Γιώργος Μουτσιάνας), της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (Αντιπεριφερειάρχης Καραϊσκος), του Δήμου Αγράφων (Δήμαρχος Θ. Μπαμπαλής) και της Αμφικτιονίας Ακαρνάνων (Πρόεδρος Φίλιππας Ντόβας).

Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν αρκετοί ιστορικοί συγγραφείς, σύλλογοι Σαρακατσαναίων, καθώς και η παραγωγός τηλεοπτικού υλικού Κα Βίκυ Νικολάου.

Προηγουμενο αρθρο
Νέες θέσεις εργασίας στη Λευκάδα από 15/10/ έως 19/10/2018
Επομενο αρθρο
ΠΑΣΟΚ: Το Κοινωνικό Κράτος δεν χαρίζεται, με αγώνα κερδίζεται

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.