HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΣυνάντηση συλλόγου εργαζομένων Νοσοκομείου με τη Διοίκηση

Συνάντηση συλλόγου εργαζομένων Νοσοκομείου με τη Διοίκηση

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
Δελτίο τύπου για τη συνάντηση με τον Διοικητή

Το Δ.Σ του συλλόγου εργαζομένων πραγματοποίησε τη Δευτέρα 3 Δεκέμβρη συνάντηση με τη Διοίκηση στην οποία τέθηκαν μια σειρά από χρόνια προβλήματα που δυσχεραίνουν την λειτουργία του νοσοκομείου αλλά και προβληματισμοί που εκ των πραγμάτων αφορούν τη λειτουργία του νέου νοσοκομείου.

Στην συνάντηση αυτή, η Διοίκηση προσπάθησε κατά την προσφιλή της τακτική να παρουσιάσει μια ωραιοποιημένη εικόνα, αναντίστοιχη με την πραγματικότητα που βιώνουμε, ως εργαζόμενοι, όλα αυτά τα χρόνια. Αναντίστοιχη με τις εξαντλητικές βάρδιες, πολλές φορές και μονοβάρδιες, με τους λειψούς μας μισθούς με τα όλο και πιο συρρικνωμένα τα δικαιώματά μας. Αναντίστοιχη με τους κινδύνους που καθημερινά είμαστε εκτεθειμένοι και που ούτε καν γνωρίζουμε γιατί δεν καταγράφονται.

Η βασική αγωνία των εργαζόμενων αυτό το διάστημα είναι το πώς θα στελεχωθεί το νέο νοσοκομείο διότι το υπάρχον προσωπικό είναι απελπιστικά λίγο για στελεχώσει τη νέα δομή. Σε αυτόν τον ουσιαστικό προβληματισμό η Διοίκηση απέφυγε να απαντήσει με το πρόσχημα πως το νέο νοσοκομείο είναι ένα άλλο νοσοκομείο και πως αρμοδιότητα της παρούσας Διοίκησης είναι το πώς θα λειτουργήσει η υπάρχουσα δομή. Το μόνο που ανέφερε είναι ότι «θα γίνουν αόριστα προσλήψεις». Τα στοιχεία όμως του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού του 2019 που κατατέθηκε για ψήφιση στη Βουλή είναι αποκαλυπτικά. Συγκεκριμένα προβλέπεται επιπλέον μείωση κατά 65 εκ. ευρώ στην χρηματοδότηση των νοσοκομείων και ούτε ένα ευρώ για μόνιμες προσλήψεις. Και οι όποιες προσλήψεις για επικουρικό προσωπικό θέτουν επιτακτικά, ως αναγκαία προϋπόθεση την ύπαρξη επαρκούς χρηματοδότησης στον προϋπολογισμό των νοσοκομείων, που βρίσκονται όμως σε διαρκή στενότητα.

Επίσης αντιστρέφοντας κυριολεκτικά την πραγματικότητα πως το τελευταίο διάστημα με το υπάρχον νοσηλευτικό προσωπικό, που κυριολεκτικά ασφυκτιά , επιχειρεί να ανοίξει επιπλέον δύο τμήματα (Το κατ οίκων Νοσηλεία και την Καρδιολογική κλινική) μέμφεται τον σύλλογο πως κάνει στείρα αντιπολίτευση χωρίς να λαμβάνει υπόψη της το κοινωνικό έργο Διοίκησης και Υπουργείου. Επιχειρώντας να αποδείξουμε το αυτονόητο , δηλαδή πως είναι καλοδεχούμενα τα νέα τμήματα, αρκεί να συνοδεύονται με τις ανάλογες προσλήψεις προσωπικού, δεχτήκαμε κριτική ως σύλλογος πως λειτουργούμε ως κομματικός ιμάντας. Προφανώς οι Διοικήσεις ονειρεύονται σωματεία- ιμάντες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά στην Λευκάδα δεν θα τους κάνουμε την χάρη. Οι εργαζόμενοι μέσα και από την καθημερινή δράση του σωματείου έχουν αντιληφθεί τα ψέματα τους, βιώνουν στο πετσί τους την επιδείνωση των εργασιακών συνθηκών και της ζωής τους και γνωρίζουν καλά το συμφέρον τους.

Θέσαμε για μια ακόμη φορά την αναγκαιότητα για μονιμοποίηση του επικουρικού προσωπικού , χωρίς τη διαμεσολάβηση άλλων διαδικασιών από τη στιγμή που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, όταν μάλιστα προπαγανδίζουν ότι βγήκαμε από τα μνημόνια και η οικονομία αναπτύσσεται. Μόνο έτσι διασφαλίζονται και όποια άλλη διαδικασία είναι επισφαλής γι αυτούς. Περίτρανη απόδειξη αποτελεί το παράδειγμα ενός συναδέρφου επικουρικού οδηγού του οποίου η σύμβαση λήγει και μόνιμη θέση δεν πρόκειται να προκηρυχθεί διότι δεν την προβλέπει ο οργανισμός του Νοσοκομείου.

Στο ερωτήματα του συλλόγου πως το τμήμα του Τεχνητού Νεφρού κινδυνεύει να μείνει με ένα Νεφρολόγο διότι ο δεύτερος, επικουρικός, στο τέλος του μήνα απολύεται, πως το αναισθησιολογικό τμήμα θα αδυνατεί να καλύπτει όλο τον μήνα εφημεριακά μιας και ο Διευθυντής συνταξιοδοτείται και μένουν δυο αναισθησιολόγοι και πως οι δύο παιδίατροι συνεπικουρούμενοι εφημεριακά από μια τρίτη συνάδερφο δεν αρκούν να λειτουργήσουν το τμήμα, πήραμε την απάντηση πως υπήρξαν, επί προηγούμενων κυβερνήσεων και χειρότερα. Ξεχνάνε όμως πως για τους εργαζόμενους των νοσοκομείων τόσο η σημερινή κυβέρνηση όσο και οι προηγούμενες, μοιάζουν θλιβερά πανομοιότυπες στα μάτια τους διότι και οι τωρινοί όσο και οι προηγούμενοι αντιμετωπίζουν τις δομές Υγείας και τους εργαζόμενους σε αυτές ως κόστος που θέλουν να ξεφορτωθούν.

Το ότι προσπαθούν να βγάλουν από την μύγα – ξίγκι, για να μειώσουν το κόστος λειτουργίας των νοσοκομείων φαίνεται και από το γεγονός πως εδώ και κάποιους μήνες, η Διοίκηση του νοσοκομείου δεν επιτρέπει στους γιατρούς που εφημερεύουν σε ετοιμότητα να τρώνε στο νοσοκομείο, λες και έχει τύχει λίγες φορές να εφημερεύει κάποιος γιατρός σε ετοιμότητα και να είναι αναγκασμένος να ξημεροβραδιάζεται στο Νοσοκομείο. Εμείς ως σύλλογος απαιτούμε εν έτη 2018 όλοι οι γιατροί που εφημερεύουν να μπορούν να τρώνε στο νοσοκομείο καθώς επίσης και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι που έχουν μακριά μόνιμη κατοικία να έχουν δικαίωμα να γευματίζουν και να τους παραχωρηθούν αξιοπρεπή καταλύματα να διανυκτερεύουν. Δεν είναι δυνατόν ένας συνάδερφος που ξενύχτησε στην βάρδια να πάρει το αυτοκίνητό του και να πάει στο Αγρίνιο ή την Άρτα. Η κοινή λογική λέει πως κινδυνεύει.

Τέλος για την αποκατάσταση του περί δικαίου αισθήματος ξαναθέσαμε επιτακτικά να σταματήσει η ανάληψη καθηκόντων προϊσταμένων με ανάθεση διότι είναι μια πρακτική η οποία, το λέμε ξεκάθαρα, «δημιουργεί αυλές», άρα και αδικίες, διασπά τους εργαζόμενους, καλλιεργεί τον ατομικισμό και το «διαίρει και βασίλευε».

Ως σύλλογος εργαζομένων το επόμενο χρονικό διάστημα θα κλιμακώσουμε την δράση μας αναδεικνύοντας με πολύμορφο τρόπο αυτά και άλλα ζητήματα, επιδιώκοντας την μαζική συμμετοχή των εργαζομένων σε αυτή μας την προσπάθεια, έχοντας την φιλοδοξία πως οι δράσεις μας σε συντονισμό με την δράση και άλλων σωματείων που κινούνται στην ίδια κατεύθυνση θα αποδώσουν σύντομα καρπούς.

Το Δ.Σ
Δεκέμβρης 2018

Προηγουμενο αρθρο
Χορός εργαζομένων στις Κοινωνικές Δομές
Επομενο αρθρο
Θανάσης Καββαδάς: «Η ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού θέλει συγκεκριμένες παρεμβάσεις όχι ευχολόγια»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.