HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣυνεχίζεται σήμερα η διημερίδα: «Ο Πολιτισμός ως μοχλός Ανάπτυξης»

Συνεχίζεται σήμερα η διημερίδα: «Ο Πολιτισμός ως μοχλός Ανάπτυξης»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της πρώτης ημέρας της διημερίδας με θέμα: «Ο Πολιτισμός ως μοχλός Ανάπτυξης. Οι δυνατότητες της Λευκάδας και η ‘πρόκληση’ του αρχαίου θεάτρου.» που πραγματοποιείται στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου, στο πλαίσιο του πολιτιστικού θεσμού: «Γιορτές Λόγου και Τέχνης.»

Την πρώτη ημέρα ομιλητές ήταν οι Αλ. Χαρίτσης, Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Θ. Γαλιατσάτος, Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Στ. Μπένος, Πρόεδρος στο «Διάζωμα» και Γ. Ζηρίνης, εμπειρογνώμονας του σωματείου.

DSC_0886

Οι εργασίες ολοκληρώνονται σήμερα, σε δύο μέρη.

Α’ μέρος: Τα μνημεία της Λευκάδας, προστασία και ανάδειξής τους (18:25- 19:50). Ομιλήτριες: Ολυμπία Βικάτου, Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτ/νίας κ’ Λευκάδας, Έλενα Κατσούλη, πολιτικός μηχανικός (Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτ/νίας κ’ Λευκάδας), Ιωάννα Καράνη, Προϊσταμένη του τμήματος Έργων της Δ/νσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Β’ Μέρος: Σύγχρονη δημιουργία, τεχνολογία και διαδραστικότητα, ώρα 19:50- 21:15. Ομιλητές: Λουκία Κατωπόδη, Περιφερειακή Σύμβουλος, Σκηνοθέτης, Υπεύθυνη θεατρικού εργαστηρίου Πνευματικού Κέντρου Δ. Λευκάδας, Μάρκος Σφέτσας, Απόφοιτος του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας Ιόνιου Παν/μιου, Δημιουργός του ντοκιμαντέρ: «Το Κάστρο της Αγίας Μαύρας από το 1300 έως και σήμερα», Δήμητρα Κονδυλάτου, Εικαστικός, Υπεύθυνη του ξενώνα Νήιον.

DSC_0888

Αναφερόμενος στην εκδήλωση, κατά τον χαιρετισμό- έναρξη των εργασιών, ο Δήμαρχος Λευκάδας, Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου, Κωνσταντίνος Δρακονταειδής επεσήμανε ότι αποτελεί «ευκαιρία να ανιχνεύσουμε τα εργαλεία με τα οποία μπορούμε να αξιοποιήσουμε στην πράξη και όχι μονάχα στη βούληση, τη σημαντική ιστορία και τα μνημεία του τόπου μας. Τα μέσα με τα οποία μπορούμε να αναδείξουμε τον πολιτιστικό μας πλούτο που παραμένει εν πολλοίς η κρυφή μας γοητεία.»

Επεξηγώντας τον υπότιτλο της εκδήλωσης τόνισε ότι: «Το Αρχαίο Θέατρο παραμένει μια μεγάλη πρόκληση για το μέλλον. Περισσότερο ίσως και από την ανασκαφή, έπειτα από τον επιτυχή εντοπισμό του, η πρόκληση έγκειται στην ανάδειξη, την προβολή και την καλώς εννοούμενη αξιοποίηση του σπουδαίου αυτού μνημείου.»

Εξάλλου για τις σημερινές θεματικές σημείωσε: «Για να προχωρήσουμε ωστόσο στην αξιοποίηση οφείλουμε να γνωρίσουμε την ιστορία και τα μνημεία μας. Να γνωρίσουμε το έργο της Εφορείας Αρχαιοτήτων και να συμβουλευτούμε τους ειδικούς του Υπουργείου Πολιτισμού για την καλύτερη προστασία τους.

DSC_0896

Τέλος, για να ανιχνεύσουμε το μέλλον οφείλουμε και να το ακούσουμε. Έτσι η διημερίδα μας ολοκληρώνεται με τρεις εισηγήσεις νέων ανθρώπων που ζουν και δημιουργούν στον τόπο μας και που θα καταθέσουν την ιδιαίτερη οπτική της σύγχρονης δημιουργίας που τόσα περισσότερα πρέπει να κάνουμε για να στηρίξουμε έμπρακτα.»

Οι σημερινές εργασίες «ανοίγουν» με τον χαιρετισμό του Αντιπροέδρου του Πνευματικού Κέντρου, Σπ. Αρβανίτη, στις 18:15.

ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Ομιλία Δημάρχου Λευκάδας, Προέδρου του Πνευματικού Κέντρου Δ. Λευκάδας, Κων/νου Δρακονταειδή, στην εκδήλωση:
«Ο Πολιτισμός ως μοχλός Ανάπτυξης.
Οι δυνατότητες της Λευκάδας και η πρόκληση του Αρχαίου Θεάτρου»
– έναρξη των Γιορτών Λόγου & Τέχνης 2016

Σας καλωσορίζουμε στην έναρξη των Γιορτών Λόγου και Τέχνης, σε ένα θεσμό που 61 χρόνια τώρα συνοδεύει το λευκαδίτικο καλοκαίρι ως μια γιορτή του πολιτισμού και της πνευματικής δημιουργίας.

Έναν θεσμό που μαζί και με το Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ έχουν καταστήσει τη Λευκάδα ένα νησί με ανοιχτούς ορίζοντες, έναν τόπο φιλόξενο στην τέχνη σε κάθε της μορφή και στους ανθρώπους της από κάθε γωνιά του κόσμου. Αυτόν ακριβώς τον τόπο που θέλουμε να διαφυλάξουμε και να αναδείξουμε ακόμη περισσότερο στη σημερινή εποχή της μετάβασης, όπου τόσο τοπικά όσο και συνολικά ως χώρα αναζητούμε τη νέα μας ταυτότητα και τον νέο μας προσανατολισμό.

Όταν οι ΓΛΤ άνοιξαν την αυλαία τους για πρώτη φορά, από ανθρώπους της έμπνευσης αλλά και της δράσης, με πρωτοπόρο τον Αντώνη Τζεβελέκη, η Λευκάδα ήταν πολύ διαφορετική από σήμερα. Η τουριστική ανάπτυξη δεν είχε ακόμη αρχίσει να επιβάλλεται στην οικονομία του νησιού, το οποίο παρέμενε παρθένο, όπως σε μεγάλο βαθμό και οι ψυχές των κατοίκων του.

Οι Γιορτές ξεκίνησαν ένα ή ακριβέστερα πολλά βήματα μπροστά από την εποχή τους και ήδη από τις πρώτες διοργανώσεις αποτέλεσαν μια πολιτιστική δόνηση για τη λευκαδίτικη κοινωνία. Μέσα από τα ασφαλή μονοπάτια του πολιτισμού, μετέφεραν και απέστειλαν οικουμενικά μηνύματα ειρήνης και αδελφοσύνης των λαών.

Σήμερα, 61 χρόνια μετά, πολλά προφανώς έχουν αλλάξει. Η ραγδαία ανάπτυξη έφερε βεβαίως πολύ σημαντική άνοδο στο βιοτικό επίπεδο των Λευκαδιτών, που τότε με πολύ μεγάλο ζόρι τα έβγαζαν πέρα, όσοι δεν αναζητούσαν διέξοδο στη μετανάστευση. Παρά τις αναμφισβήτητες θετικές της προεκτάσεις, η ραγδαία ανάπτυξη που γνώρισε το νησί δεν απέκτησε με την ίδια ταχύτητα σαφή κατεύθυνση και χαρακτήρα. Η μοναδική φυσική ομορφιά του νησιού μας με τα τιρκουάζ νερά, τις απέραντες παραλίες και το καταπράσινο τοπίο γρήγορα μετέτρεψαν τη Λευκάδα σε έναν παγκόσμιο προορισμό προσελκύοντας ταξιδιώτες από κάθε γωνιά. Εμείς ωστόσο, ως συλλογικότητα, ως κοινωνία δεν πετύχαμε στον επιθυμητό βαθμό να οργανωθούμε και να μάθουμε να εργαζόμαστε από κοινού για το κοινό μας καλό, το συμφέρον του τόπου μας.

Έχει έρθει όμως η ώρα να συντονίσουμε και να εντείνουμε τις ενέργειές μας ώστε αυτή η ανάπτυξη να αποκτήσει χαρακτήρα και προσανατολισμό.

Στην πάροδο όλων αυτών των δεκαετιών και των μεταμορφώσεων τόσο του τοπίου όσο και της κοινωνίας, οι Γιορτές παρέμειναν ως ένα ορόσημο, μια φλόγα άσβεστη που φώτιζε οικουμενικές αξίες και αρχές που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά ενός τόπου που θέλει να προοδεύσει. Όπως 61 χρόνια πριν, έτσι και σήμερα, εκτιμώ πως η δόνηση που έχουμε ανάγκη δεν μπορεί να επιτευχθεί παρά μέσα από τους δρόμους που χαράσσει ο Πολιτισμός.

Με αυτές τις σκέψεις κατά νου αποφασίσαμε να αφιερώσουμε φέτος τις Γιορτές Λόγου και Τέχνης στην πολιτιστική ανάπτυξη και, όπως αναφέρει ο τίτλος, στον Πολιτισμό ως μοχλό ανάπτυξης.

Ως μια ευκαιρία να ανιχνεύσουμε τα εργαλεία με τα οποία μπορούμε να αξιοποιήσουμε στην πράξη και όχι μονάχα στη βούληση, τη σημαντική ιστορία και τα μνημεία του τόπου μας. Τα μέσα με τα οποία μπορούμε να αναδείξουμε τον πολιτιστικό μας πλούτο που παραμένει εν πολλοίς η κρυφή μας γοητεία.

Εξάλλου, μέσα σε μια ακόμη χρονιά γεμάτη δυσκολίες, με πρώτη και κύρια το φονικό σεισμό της 17ης Νοεμβρίου, συνέβη κάτι που δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς ότι έκανε τα ρολόγια, τον χρόνο να σταματήσουν.

Έναν αιώνα περίπου μετά τις πρώτες ανασκαφές του σπουδαίου Γερμανού αρχαιολόγου W. Dorpfeld (γουλιέλμου ντέρπφελντ) και των συνεργατών του, οι δοκιμαστικές τομές που πραγματοποίησε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτ/νίας και Λευκάδας, σε χρηματοδότηση από τον Δήμο μας, εντόπισαν το αρχαίο θέατρο Λευκάδας.
Μια σπουδαία στιγμή που διαρκεί και μας γεμίζει ευθύνες.

Μετατρέπεται έτσι το Αρχαίο Θέατρο Λευκάδας -που τόσο καθυστερήσαμε να αναζητήσουμε- σε μια μεγάλη πρόκληση.
Μια πρόκληση συνεργασίας μεταξύ διαφορετικών φορέων.

Ο Δήμος Λευκάδας και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, με τα πενιχρά οικονομικά μέσα της σημερινής περιόδου, αποφάσισαν να χρηματοδοτήσουν την ανασκαφή του. Το Υπουργείο Πολιτισμού και οι άνθρωποι της Εφορείας Αρχαιοτήτων με το μεράκι που τους χαρακτηρίζει υποδέχτηκαν με μεγάλη χαρά την πρόκληση αυτής της ανασκαφής.

Μια σειρά από δυσκολίες και εμπόδια, γραφειοκρατικής, οικονομικής και όχι μόνο φύσης, ξεπερνιούνται βήμα το βήμα και σύντομα ελπίζω οι εργασίες των αρχαιολόγων και των εργατών να ξεκινήσουν.
Το Αρχαίο Θέατρο παραμένει μια μεγάλη πρόκληση για το μέλλον. Περισσότερο ίσως και από την ανασκαφή, έπειτα από τον επιτυχή εντοπισμό του, η πρόκληση έγκειται στην ανάδειξη, την προβολή και την καλώς εννοούμενη αξιοποίηση του σπουδαίου αυτού μνημείου.

Σε ένα τέτοιο στοίχημα η πρόθυμη βοήθεια από ανθρώπους με γνώση και εμπειρία μετατρέπεται σε προϋπόθεση για την επιτυχία.
Και περισσότερο από κάθε τι είναι μια πρόκληση για εμάς, για την λευκαδίτικη κοινωνία να το αγκαλιάσει και να το δει σαν αυτό που είναι: φυγή προς τα εμπρός, σε ένα μέλλον που αν συνδυάσει τη φυσική ομορφιά, την ιστορία, τον πολιτισμό, αλλά και τον σεβασμό μας δεν γνωρίζει από όρια.

Επιτρέψτε μου σε αυτό το σημείο να εκφράσω κάποιες απαραίτητες και ειλικρινείς ευχαριστίες.
Θα ξεκινήσω από την κ. Ολ. Βικάτου και όλους τους ανθρώπους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτ/νίας κ Λευκάδας για την αγαστή συνεργασία και για τη φροντίδα που επιδεικνύουν στα μνημεία του τόπου μας, για τα οποία και θα αναφερθεί η ίδια αναλυτικά στην αυριανή της εισήγηση.
Στην κ. Βαρβάρα Γκιζά και όλους τους ανθρώπους που εργάστηκαν για να πραγματοποιηθούν με επιτυχία οι δοκιμαστικές τομές του Αρχαίου Θεάτρου.

Στον κ. Σταύρο Μπένο που βρέθηκε δίπλα μας, αρωγός στην μεγάλη αυτή προσπάθεια, ως γνώστης τόσο της αυτοδιοίκησης, όσο και της αξιοποίησης των μνημείων, που βρίσκεται επίσης μαζί μας και θα λάβει το λόγο απόψε.
Να ευχαριστήσω όλους και όλες τους συμμετέχοντες σε μια διημερίδα που επιχειρήσαμε να αγγίξει όσο γίνεται μεγαλύτερο εύρος και διαφορετικές οπτικές της πολιτιστικής ανάπτυξης.

Να γνωρίσουμε, όπως προανέφερα, τα εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας -αν το επιδιώξουμε- για μια στροφή προς αξιοβίωτη Ανάπτυξη. Σε αυτό το πλαίσιο η ομιλία του υφυπουργού, κ. Χαρίτση που παρά το βεβαρημένο του πρόγραμμα αποδέχτηκε την πρόσκλησή μας έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Με αντίστοιχο ενδιαφέρον και περισσότερο εξειδικευμένη στις δυνατότητες των Ιονίων, αναμένουμε την ομιλία του Περιφερειάρχη, κ. Γαλιατσάτου. Ενώ ο κ. Ζηρίνης ως εμπειρογνώμονας από το σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ θα αναφερθεί στην καρδιά της πρόκλησης που ανοίγεται μπροστά μας να συνδέσουμε τον τουρισμό με τον πολιτισμό.,

Για να προχωρήσουμε ωστόσο στην αξιοποίηση οφείλουμε να γνωρίσουμε την ιστορία και τα μνημεία μας. Να γνωρίσουμε το έργο της Εφορείας Αρχαιοτήτων και να συμβουλευτούμε τους ειδικούς του Υπουργείου Πολιτισμού για την καλύτερη προστασία τους.

Τέλος, για να ανιχνεύσουμε το μέλλον οφείλουμε και να το ακούσουμε. Έτσι η διημερίδα μας ολοκληρώνεται με τρεις εισηγήσεις νέων ανθρώπων που ζουν και δημιουργούν στον τόπο μας και που θα καταθέσουν την ιδιαίτερη οπτική της σύγχρονης δημιουργίας που τόσα περισσότερα πρέπει να κάνουμε για να στηρίξουμε έμπρακτα.
Εκτιμώντας βαθύτατα ότι το Αρχαίο Θέατρο μπορεί να συμβολοποιήσει ένα νέο συλλογικό όραμα για τη Λευκάδα, είμαι βέβαιος ότι η διημερίδα θα είναι ένας μικρός αλλά πολύ κρίσιμος σταθμός που θα μας εφοδιάσει με τα κατάλληλα εργαλεία ώστε την επομένη να προχωρήσουμε πιο αποφασιστικά.

Σας ευχαριστώ θερμά και καλή επιτυχία στις εργασίες μας.

Προηγουμενο αρθρο
Υποκλινόμαστε στα συνεχή «εκθέματα»!
Επομενο αρθρο
Οικογένεια και φακές στο Νήιον

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.