HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΣύνταγμα, 3 Ιουλίου 2015

Σύνταγμα, 3 Ιουλίου 2015

Tρία χρόνια μετά τη μεγάλη συγκέντρωση υπέρ του «Οχι» μπορούμε πλέον να ρωτήσουμε τους συμμετέχοντες τι ακριβώς περίμεναν ότι θα συμβεί. Αλλά και να σταθούμε με δέος μπροστά στη σαγήνη του λαϊκισμού

Κώστας Γιαννακίδης

Αν έβαζες δύο γαλόνια στο κοστούμι, θα θύμιζε στολή. Θα της άρεσε. Η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων βγήκε στο προαύλιο, πάνω από τον Αγνωστο Στρατιώτη, σήκωσε την αριστερή γροθιά και κάτι φώναξε. Δεν ξέρουμε τι βγήκε από το στόμα της, ο αντίλαλος, όμως, αντηχούσε παντού. Ήταν 3 Ιουλίου του 2015 και μία χώρα βρισκόταν σε παράκρουση. Ευτυχώς, όχι ολόκληρη.

Κάτω από την Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, η πλατεία ήταν γεμάτη. Μόνο που ο Σαββόπουλος δεν θα τους έκανε ποτέ τη χάρη να το τραγουδήσει εκεί. Ήταν άλλοι. Ο Βασίλης, ο Σωκράτης, ο Αλκίνοος, ο Θάνος. Και έψαλαν τα λόγια του ποιητή, πάνω στις νότες του Μίκη. «Της Δικαιοσύνης, ήλιε νοητέ». Το πλήθος ρίγησε και τραγούδησε. Αν το δεις σήμερα, το πιθανότερο είναι να βάλεις τα γέλια. Ειδικά όταν η φωνή που σηκώνεται πιο ψηλά από όλες τραγουδάει με τιμολόγια Βουλγαρίας. Να, δείτε το.

Α, ναι, η συγκέντρωση υπέρ του «Οχι» ήταν στα αλήθεια μεγαλειώδης και φορτισμένη συγκινησιακά. «Όλη η Ευρώπη έχει στραμμένα τα μάτια της σε σας, τώρα που παίρνουμε τις τύχες της πατρίδας μας στα χέρια μας» είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Κατά τη δική του εκδοχή, εκείνη τη στιγμή ήταν θύμα αυταπάτης. Η άλλη εκδοχή λέει ότι, απλώς, κορόιδευε τον κόσμο. Θυμηθείτε τον.

Τώρα που έχουν περάσει τρία χρόνια η συζήτηση μπορεί να γίνει με νηφαλιότητα. Όμως το ερώτημα παραμένει το ίδιο μεγάλο, όσο ήταν και τότε: τι πίστευαν όλοι αυτοί κάτω από την εξέδρα; Πίστευαν, αλήθεια, ότι η Μέρκελ και ο Σόιμπλε θα κάνουν πίσω, χρηματοδοτώντας με γερμανικά ευρώ το σχέδιο του Γιάνη και του Αλέξη για μία ριζοσπαστική αλλαγή στην Ευρώπη; Ειλικρινά, δεν μιλάμε για μία θεωρητική άσκηση πολιτικού ρεαλισμού, αλλά για ένα στοιχειώδες τεστ νοημοσύνης. Kαι δυστυχώς η επίδοση δεν ήταν σπουδαία.

Εκείνο το βράδυ, ο κάθε ένας από τους συγκεντρωμένους είχε το δικαίωμα να πιστεύει αυτό που γουστάρει. Χαμένοι σε μία επαναστατική ευφορία, με κλειστές τράπεζες και ελεύθερα μέσα μεταφοράς, οι πολίτες, τόλμησαν να βάλουν δίπλα στη πραγματικότητα τα πάντα: επαναστατικές φαντασιώσεις, ανοησίες του καφενείου, φρούδες ελπίδες και ανεδαφικές προσδοκίες. Αυτό ήταν λογικό, όσο και αν επρόκειτο για προϊόν παραλογισμού. Όταν είδαν τις μπαρούφες της πλατείας και τα τερατώδη ψέματα που φύτρωναν στου Παπαδάκη να γίνονται επίσημος, κυβερνητικός λόγος, σκέφτηκαν ότι, ναι ρε γαμώτο, ένα δημοψήφισμα και μία συγκέντρωση αξιοπρέπειας μπορούν να αλλάξουν τα πάντα. Σήμερα, φυσικά, οι ίδιοι άνθρωποι θα σου πουν εντελώς διαφορετικά πράγματα. Δεν είναι μόνο η ανίκητη πραγματικότητα. Είναι και που δεν ακούγονται τα τερατώδη εκείνων των καιρών.

Όμως βλέποντας το πλήθος και ανατρέχοντας στο κλίμα των ημερών, στέκεσαι με δέος μπροστά στην προκλητική σαγήνη του λαϊκισμού. Και τρομάζεις όταν λογίζεσαι πόσο εύκολο είναι να γητεύσεις ένα λαό, να φυτέψεις παράλογα πράγματα στα μυαλά λογικών ανθρώπων. Άλλωστε η εξαπάτηση κάθεται στην ίδια καρέκλα με την πειθώ.

Αυτό το πλήθος, λοιπόν, μαζί με το 62% του εκλογικού σώματος, ουσιαστικά εξουσιοδότησε τον Αλέξη Τσίπρα να πάρει τη χώρα από την Ευρώπη. Τι θα είχε συμβεί, άραγε, τη Δευτέρα που ξημέρωσε μετά το δημοψήφισμα, αν ο Πρωθυπουργός έλεγε ότι θα σεβαστεί τη βούληση του ελληνικού λαού, απορρίπτοντας τα σχέδια των δανειστών; Ο καημένος ο Τσίπρας δεν μπορεί ούτε για την υστεροφημία του να επικαλεστεί τη σύνεση και τον φόβο της τελευταίας στιγμής.

Μπορούσε, βέβαια, να επικαλεστεί τη λαϊκή βούληση ή τις νεανικές του φαντασιώσεις. Πιθανότατα ο Καμμένος θα εξασφάλιζε, όπως είχε εγγυηθεί, την εσωτερική ασφάλεια, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης θα έμπαινε στο Νομισματοκοπείο και, ναι, η Ζωή Κωνσταντοπούλου θα έραβε γαλόνια στο κοστούμι της. Kαι κάθε 5η Ιουλίου η Μπέτυ θα έκλαιγε μόνο από υπερηφάνεια.

Πηγή: Protagon.gr

Προηγουμενο αρθρο
Η γοργόνα η αδελφή του Μέγα Αλέξανδρου στο... Κάστρο της Λευκάδας!!
Επομενο αρθρο
Φωτορεπορτάζ από την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λευκάδα

12 Σχόλια

  1. αλλέγρος
    11 Ιουλίου 2018 at 13:00 — Απάντηση

    Ο εθνο-λαϊκισμός των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ξεγυμνώθηκε! Ευτυχώς! Αλλά το πληρώσαμε πανάκριβα αυτό το στρηπ τηζ και τους Συριζο-Μιχάληδες που λέει και ο παραπάνω σχολιαστής !!!

  2. Anwnimos
    8 Ιουλίου 2018 at 11:08 — Απάντηση

    Αχ ρε Μιχάλη που κατάντησες. Από ριζοσπαστης αριστερός που θα άλλαζες την Ευρώπη να καμαρώνεις που έφερες και εφαρμοσες πλήρως το τρίτο μνημονιο και έγινες το καλό παιδί για τις δουλειές της Μερκελ. Οι εκλάμψεις πάντως ρεαλισμού και λογικής που παραδέχεσαι ότι έκανες ζημιά με τη διαπραγμάτευση του 2015, ότι έφερες μνημόνια και ότι τα εφαρμόσεις δεν διορθώνουν την ιδεοληπτικη βλακεια. Ευτυχώς που δεν ήσουν και πιο πριν στην εξουσία. Θα τα είχες ξεπουλήσει όλα για την καρέκλα.

  3. ΜΙΧΑΛΗΣ
    7 Ιουλίου 2018 at 15:52 — Απάντηση

    Τελικά ρε anwnimos πόση ήταν η ζημιά της διαπραγματεύσης του 2015 γιατί έχετε μπερδέψει τα μπούτια σας εσείς οι οπαδοί της “κοινής λογικής” και του “πολιτικού ρεαλισμού”. Άλλα λέει ο Βίζερ (200 δις) ,άλλα ο Ρέντλινγκ (86 δις ευρώ) και άλλα οι Σαμαροβενιζέλοι (100 δις)!!! Χα, Χα, Χα,…!!!
    Ακούσαμε στη Βουλή τις απίστευτες παρλαπίπες του Κούλη (και των Σαμαροβενιζέλων) ότι το 2014 βγαίναμε από τα μνημόνια γιατί, άκουσον άκουσον, ανακόπηκε μια τάση ανάπτυξης της οικονομίας (και στη συνέχεια θα τρώγαμε με χρυσά κουτάλια) !!!
    Έ ρε γλέντια!!! Δεν ολοκλήρωσαν κανένα από τα δυο μνημόνια που έφεραν τα καθίκια, κατέστρεψαν την οικονομία και έχουν το απύθμενο θράσος να εγκαλούν τον ΣΥΡΙΖΑ για το ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΟ τρίτο!!!

    • ΑΛΑΝΑΚΙ
      8 Ιουλίου 2018 at 10:21 — Απάντηση

      Ώπα! Μάικαελ, παράγγειλέ μου και μένα ένα χασαποσέρβικο για το “ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΟ τρίτο”. Και να μου δείξεις πως το χορεύουν οι λεβέντες οι αντιμνημονιακοί!!! Που το χορεύουν πολύ πιο λεβέντικα από τους Γερμανοτσολιάδες!!! Ή να απευθυνθώ στη Δούρου, που είναι πιο ειδική και ξέρει ακόμα και πως μαζεύουν τα σκουπίδια οι αντιμνημονιακοί και πως οι μνημονιακοί! Ουάουα, γιούπι, ζήτω! Πολύ γουστάρω τα κατεβασμένα αυτιά και την ουρά στα σκέλια!!!

  4. anwnimos
    7 Ιουλίου 2018 at 11:10 — Απάντηση

    Απάντηση:
    1) Ο μισός κυβερνητικός Σύριζα ως πρώην Πασόκ, ο συγκυβερνήτης ακροδεξιός σου και ο υπόλοιπος Σύριζα που εναντιωνόταν λυσσαλέα σε κάθε φιλελεύθερη μεταρρύθμιση
    2) Ρώτα αυτούς της πρώτης απάντησης
    Αλλά δεν έχει καμία σημασία αφού έτσι κι αλλιώς τα 2 πρώτα τα έσκισες με ένα νόμο και ένα άρθρο. Τα επόμενα δύο και τα 200 δις ζημιά σε μόλις τρία χρόνια τα κατάπιες ή ακόμα γαργάρα στο λαιμό τα κάνεις? Τουλάχιστον έκανες ένα βήμα πάνω από Αυλωνίτου και Καφαντάρη. Παραδέχτηκες ότι έφερες κι άλλα μνημόνια. Μερκελάκο …

    • ΜΙΧΑΛΗΣ
      7 Ιουλίου 2018 at 15:35 — Απάντηση

      Χα, Χα, Χα, είσαι για γέλια anwnimos !!! Έχεις παραλογίσει τελείως από απύθμενο μίσος σου για τον ΣΥΡΙΖΑ. Κυβερνούσε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, τρώγανε το καταπέτασμα, καταχρέωναν την χώρα, αλλά φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ που έβγαινε στους δρόμους και εναντιωνόνταν σε κάθε μεταρρύθμιση !!! Κλαίω από τα γέλια !!!
      Για πες μας επίσης anwnimos για το τεράστια δίδυμα ελλείμματα του 2009 μήπως ήταν στην κυβέρνηση η ΝΔ των φιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων;;;
      Η μήπως έφταιγε και για αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ;;;
      Θεέ μου έχω ξεραθεί στα γέλια!!! Να είσαι καλά ρε anwnimos. Προσφέρεις άφθονο γέλιο!!!!

    • ΑΚΤΙΒΙΣΤΗΣ
      8 Ιουλίου 2018 at 10:12 — Απάντηση

      Μπα, δεν έχεις δίκιο, φίλε μου! Ο Καμένος είναι “κεντρώος’!!!! Ίσως και κεντρο-αριστερός!!!! (Πάει οι Συριζο-Μιχάληδες σαλτάρησαν ντιπ για ντιπ βλέποντας την ομαδάρα τους “ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ” να έχει κάψει λάδια και φλάντζα!!!)

  5. ΜΙΧΑΛΗΣ
    6 Ιουλίου 2018 at 20:13 — Απάντηση

    Anwnimos για τα δυο πρώτα μνημόνια γαργάρα βλέπω… Φυσικά αφού δεν σε παίρνει!!!

    Σου θέτω ξανά τα ερωτήματα που αποφεύγεις γιατί δεν σε συμφέρει:
    1) ΠΟΙΟΣ ΜΑΣ ΕΒΑΛΕ ΣΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ; O ΣΥΡΙΖΑ;;;;
    2) ΤΙ ΕΧΕΙΣ ΝΑ ΠΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΗΜΙΑ ΤΩΝ 2 ΤΡΙΣ ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΑΝ;;;

    ΔΕΝ ΣΕ ΠΑΙΡΝΕΙ ΑΝΘΡΩΠΕ ΜΟΥ!!!
    ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ;;;

  6. Anwnimos
    6 Ιουλίου 2018 at 00:59 — Απάντηση

    Γράφει ο Μιχάλης : τα δύο πρώτα μνημόνια. Τι υποννοεις Μιχάλη ε τι? Ότι υπήρξαν και επόμενα? Και τρίτο και τέταρτο? Για πρόσεχε. Αυτά ειναι συμφωνίες δίκαιες…

  7. ΜΙΧΑΛΗΣ
    5 Ιουλίου 2018 at 16:27 — Απάντηση

    Όλοι εσείς οι οπαδοί του “πολιτικού ρεαλισμού”, της “κοινής λογικής” και άλλες τέτοιες παρλαπίπες μήπως μπορείτε να μας πείτε ποιος φταίει και μπήκαμε στα μνημόνια;;; Έτσι για να γελάσουμε λίγο!!!
    Σαν δεν ντρέπεστε που θεωρείτε “ρεαλισμό” και “κοινή λογική” την εξαθλίωση ενός λαού!!!

    ΥΓ. Τα δυο πρώτα μνημόνια του “πολιτικού ρεαλισμού”, της “κοινής λογικής” κόστισαν συνολικά στην ελληνική οικονομία ΠΑΝΩ ΑΠΟ 2 ΤΡΙΣ ΕΥΡΩ σε αξίες!!! Τέτοιος πολιτικός ρεαλισμός να μας λείπει!!!

  8. Α.Ρ.T.
    5 Ιουλίου 2018 at 08:42 — Απάντηση

    Τέτοιους παπαντζήδες δεν έχει ξαναδεί η Ελλάδα! Πραγματικά σ’ αυτό είναι “Πρώτη φορά”!!! Μάλλον όμως δεν έχει ξαναδεί και τόσους σανοφάγους!!!

    • ΜΙΧΑΛΗΣ
      5 Ιουλίου 2018 at 16:27 — Απάντηση

      Όλοι εσείς οι οπαδοί του “πολιτικού ρεαλισμού”, της “κοινής λογικής” και άλλες τέτοιες παρλαπίπες μήπως μπορείτε να μας πείτε ποιος φταίει και μπήκαμε στα μνημόνια;;; Έτσι για να γελάσουμε λίγο!!!
      Σαν δεν ντρέπεστε που θεωρείτε “ρεαλισμό” και “κοινή λογική” την εξαθλίωση ενός λαού!!!

      ΥΓ. Τα δυο πρώτα μνημόνια του “πολιτικού ρεαλισμού”, της “κοινής λογικής” κόστισαν συνολικά στην ελληνική οικονομία ΠΑΝΩ ΑΠΟ 2 ΤΡΙΣ ΕΥΡΩ σε αξίες!!! Τέτοιος πολιτικός ρεαλισμός να μας λείπει!!!

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.