HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΤ΄ Αη Χαράλαμπου η παλιά γειτονιά

Τ΄ Αη Χαράλαμπου η παλιά γειτονιά

Επιμέλεια: Πηνεπόλη Κοψιδά

Τ΄ ΑΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ Η ΠΑΛΙΑ ΓΕΙΤΟΝΙΑ

Γειτονιά μου παλιά γειτονιά μου
μαχαιριά κοφτερή στην καρδιά μου.
Γειτονιά μου με τ΄άσπρα σπιτάκια
με ξυπόλητα αθώα παιδάκια
που γιόμιζαν φωνές τον αγέρα
κι έσκεπέ τα σεμνή η Πλατυτέρα.

Γειτονιά με τα βρώμικα αυλάκια
που στο γέρμα του ήλιου τα βραδάκια
του πελάγου η πνοή δρόσιζέ μας
και μας βλόγαε Θεός πάνωθέ μας,
καθισμένοι πα στ΄άσπρα πεζούλια
απ΄ασβέστη ευωδιά και ζουμπούλια.

Στις καρδιές μας βαθειά περιστέρι
κι ένας του άλλου εκράτα το χέρι
όντας φτώχεια και μοίρα μας δέρναν,
τις μικρές μας χαρές σαν μας παίρναν.
Όμως κάθε που ρόδιζε η μέρα
της αυλής τα γαρύφαλλα πέρα

στη μικρή τη λατένια τη γλάστρα
την ψυχή μας τη γιόμιζαν άστρα
και Βηθλεέμ η ψυχή μας γινόταν
κι η ελπίδα μέγα άστρο στηνόταν,
γειτονιά μου, φτωχή γειτονιά μου
μαχαιριά κοφτερή στην καρδιά μου.

Γειτονιά μ΄αργατιά και ψαράδες
ταβερνάκια φτωχά και κυράδες
στα στενά, τα μικρά σου σοκάκια
τα Άη-Χαράλαμπου η γιορτή, κεράκια…
όλα τούτα πως τα ΄χω μπροστά μου
γειτονιά μου, παλιά γειτονιά μου.

ΝΙΚΟΣ Π. ΚΑΡΥΔΗΣ

Ο Νίκος Καρύδης γεννήθηκε στη γειτονιά του Άη-Χαράλαμπου στη Λευκάδα, το 1941. Σπούδασε στην Αθήνα στο Ιστορικό-Αρχαιολογικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1965 διορίζεται ως καθηγητής σε Γυμνάσιο της Καστοριάς και το 1971 τοποθετείται οργανικά στο Εξατάξιο Γυμνάσιο Αρρένων Αγίων Αναργύρων. Το 1990 αναλαμβάνει τη διεύθυνση του Λυκείου και το 1992 διορίζεται Διευθυντής του 2ου Ενιαίου Λυκείου Αγίων Αναργύρων. Έφυγε από τη ζωή το 2004, δύο χρόνια μετά την πρόωρη συνταξιοδότησή του.

Ποιήματά του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες της Καστοριάς και της Λευκάδας. Ωστόσο, μεγάλο μέρος της ποιητικής δημιουργίας του έμεινε, μέχρι πρόσφατα, ανέκδοτο. Το 2012 η Μίνα Παπανικολάου εξέδωσε την ποιητική συλλογή «Εσπερινή Συνάντηση», στην οποία η ποιήτρια, χωρίς να έχει γνωρίσει προσωπικά τον Νίκο Καρύδη, υπερβαίνοντας το χώρο και το χρόνο, προβαίνει σε ένα ποιητικό διάλογο μαζί του, που βασίζεται και ξεκινά από τα δικά του ποιήματα και συμπληρώνεται από την εμπνευσμένη συνέχεια της Μίνας Παπανικολάου.

Το 2015, η συνάδελφός του, φιλόλογος και συγγραφέας Σοφία Ν. Μπαρδάνη-Σημαντήρη, τον συμπεριλαμβάνει στο βιβλίο της «Συν-ομιλίες», ανάμεσα σε άλλους καταξιωμένους ποιητές και πεζογράφους.

Όμως, ενώ ο ίδιος κράτησε επιμελώς για χρόνια κλεισμένα στα συρτάρια του τα ποιήματά του, οι μαθητές του Λυκείου Αγίων Αναργύρων δεν ξέχασαν ποτέ τον δάσκαλό τους, τον εμπνευσμένο καθηγητή, τον πνευματικό άνθρωπο, τον αγαπημένο, ευαίσθητο και σεμνό μέντορα των εφηβικών τους χρόνο. Και με την βοήθεια της μοναχοκόρης του Κατερίνας, που άνοιξε τα συρτάρια του πατέρα της, ήρθε στο φως το σύνολο του ποιητικού του έργου. Στις 17 Μάρτη του 2018, σε μια εκδήλωση μνήμης για το Νίκο Καρύδη, στο Λύκειο των Αγίων Αναργύρων, σε κλίμα συγκίνησης, έγινε η παρουσίαση του βιβλίου «Άπασα η γραφή μου», που περιλαμβάνει το σύνολο του έργου του καθηγητή Νίκου Καρύδη.

Στον πρόλογο του βιβλίου ο μαθητής του, λογοτέχνης και δάσκαλος, Β. Παπαμιχαλόπουλος θα πει: «Δάσκαλε, αν και πέρασαν τόσα χρόνια, είσαι τόσο ζωντανός μέσα μας, που έπρεπε να βρούμε κάποιον τρόπο να σε φέρουμε πάλι κοντά μας. Κάποιο τρόπο να συνομιλούμε μαζί σου. Κι άλλον δεν βρήκαμε από το να περάσεις στην αθανασία του λόγου σου».

-Νίκος Π. Καρύδης – «Άπασα η γραφή μου»- εκδ. Αίτιον – 2017

-Μίνα Παπανικολάου- «Εσπερινή συνάντηση με τα ποιήματα του Νίκου Π. Καρύδη» – εκδ. Λεξίτυπον – 2012

Προηγουμενο αρθρο
Για την Ελλάδα ρε γαμώτο
Επομενο αρθρο
Μέσα από τούνελ θα διασχίζουμε το Φρύνι πολύ σύντομα!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.