HomeΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑΤα κόκκινα πανό της Κεντρικής Πλατείας

Τα κόκκινα πανό της Κεντρικής Πλατείας

Κάθε Μεγάλο Σάββατο, συνήθως, η κεντρική αγορά της Λευκάδας βρίσκεται στις δόξες της. Είναι γεμάτη κόσμο και έχει γιορτινή ατμόσφαιρα. Είναι ευκαιρία για τους ξένους επισκέπτες να περιηγηθούν και να γνωρίσουν την πόλη μας, αλλά και για μας τους ντόπιους να συναντήσουμε φίλους και γνωστούς και να ανταλλάξουμε ευχές.

Φέτος ευτυχώς, είχαν από νωρίς αφαιρεθεί οι μωβ κορδέλες που τοποθετούνται την Μ. Παρασκευή σε ένδειξη πένθους. Έτσι, όταν η Φιλαρμονική έπαιζε το Εωθινό δεν υπήρχε το περσινό ή προπέρσινο, άσχημο θέαμα, να γιορτάζουμε την πρώτη Ανάσταση με μωβ κορδέλες στους στύλους φωτισμού του δρόμου.

Με την ευκαιρία και δεν είμαστε εκτός θέματος, να αναφέρουμε ότι αυτό που βλέπουμε κάθε μεγάλο Σάββατο να γίνεται στην κεντρική αγορά, τη στιγμή που διέρχεται η Φιλαρμονική με τους καταστηματάρχες να πετούν το μικρό πήλινο που έχει από νωρίτερα μοιράσει ο Δήμος, δεν έχει σχέση με το έθιμο «το κομμάτι».

Το κομμάτι, πολλά χρόνια πίσω, ριχνόταν νωρίς το πρωί από τις νοικοκυρές, χωρίς τη συνοδεία της Φιλαρμονικής. Αργότερα η Φιλαρμονική πλαισίωσε το έθιμο κάνοντας την εμφάνιση της στις 7:00 το πρωί. Σήμερα βγαίνει σχεδόν μεσημέρι.

Μπορεί όμως η σημερινή «αναβίωση του κομματιού» να μην έχει μεγάλη σχέση με ο,τι γινόταν παλιότερα, μπορεί να είναι μια τουριστική ατραξιόν, αλλά αυτό δεν μειώνει την αξία του. Δεν παύει να είναι μια όμορφη, έστω τουριστική ατραξιόν, που αρέσει σε μας και στους ξένους μας. Φτάνει να ξέρουμε τι είναι, και για ποιο σκοπό γίνεται.

DSCN8611

DSCN8612

DSCN8613

Φέτος για πρώτη φορά το πρωί του Μ. Σαββάτου είδαμε στους δυο στύλους φωτισμού μπροστά από τον Άγιο Σπυρίδωνα, καθώς και σε μερικά κτίρια της Πλατείας, κρεμασμένα κόκκινα πανό. Σαν σκέψη μου φάνηκε ενδιαφέρουσα. Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να ήταν αισθητικά καλύτερο, αν είχαν προσεχτεί κάποια βασικά στοιχεία.

Δεν είμαι και η πιο ειδική, φοβάμαι όμως, πως τα κόκκινα πανό δεν έχουν σχέση με την παράδοση της Λευκάδας. Κάποιοι μάλιστα μπορεί να ισχυριστούν -και όχι άδικα- ότι αντιγράφουμε την Κέρκυρα. (Γίνεται και στην Κεφαλονιά). Τίποτα από τα δυο δεν είναι μεμπτό.

Κέρκυρα
Κέρκυρα

Μακάρι και σε άλλα και πιο σημαντικά θέματα, να βλέπαμε παραέξω. Το άσχημο είναι πως μάλλον τα πανό έγιναν στο «πόδι», την τελευταία στιγμή ως συνήθως, και το αποτέλεσμα έδειχνε προχειρότητα και βιασύνη.

Το κόκκινο χρώμα ήταν σε πολύ έντονη απόχρωση. Θα ήταν προτιμότερο να είναι σε βαθειά –σκούρα απόχρωση κόκκινου. Θύμιζε κουΐντα θεάτρου, κάτι που είμαι σίγουρη, δεν ήταν στις προθέσεις αυτών που το σχεδίασαν. Επίσης σε τέτοιου είδους κατασκευές, που βρίσκονται εκτεθειμένες σε καιρικά φαινόμενα, τοποθετούνται συνήθως πηχάκια στο πάνω και στο κάτω μέρος του υφάσματος, ώστε να στέκι τεντωμένο. Τα δικά μας είχαν μετακινηθεί από τον αέρα και κάποια είχαν γίνει «πλισέ»!

Προσωπικά επικροτώ τη καινοτομία, φτάνει του χρόνου να δοθεί μεγαλύτερη σημασία στις λεπτομέρειες -που συνήθως κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα. Δεν είναι κακό να δανειζόμαστε ιδέες. Το ιδανικό βέβαια θα ήταν να μπορούσαμε να αναβιώσουμε και να εμπλουτίσουμε δικά μας έθιμα και τελετουργίες. Πράγμα δύσκολο, αφού χρειάζεται μελέτη, ψάξιμο και κόπο, που είναι ζητούμενα στις μέρες μας.

Βιολέττα Σάντα

Προηγουμενο αρθρο
Από την Λευκάδα στο Πλοέστι!
Επομενο αρθρο
Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Λευκάδας σας εύχεται χρόνια πολλά...

2 Σχόλια

  1. Παϊσιος
    12 Απριλίου 2015 at 10:12 — Απάντηση

    Ντόρος να γίνεται. Αρκεί να μας δείχνουν οι τηλεοράσεις, και να έρχονται τουρίστες. Νυν υπέρ πάντων ο τουρισμός. Ποια παράδοση. Λεπτά γράμματα. Αφού έπιασε στην Κέρκυρα γιατί να μην το δοκιμάσουμε και στη Λευκάδα. Άλλως τε (σχετικά) κοντά είμαστε. Μπορούμε να επωφεληθούμε και μεις από τη δίψα των πιστών(?) και μη, για φολκλόρ και ντόρο. Αρκεί τα ευρώ να πέφτουνε.

    • Αμβροσιος
      13 Απριλίου 2015 at 12:04 — Απάντηση

      Σωστα τα λες ρε Παισιε. Αλλα κατσε και σκεψου οτι πριν δεν γινοταν ουτε αυτο. Αρα κατι αλλαξε προς τη θετικη πλευρα. Σαν εικονα ειναι ομορφη. Αν τωρα θελεις να την κρινεις για την προχειροτητα της ισως να εχεις δικιο. Ο Λακης Γαβαλας δεν ηταν διαθεσιμος για το styling γιατι ετρεχε στη Μυκονο κι εδω οι τοπικες κοπτοραπτουδες υπερεβαλλαν εαυτον….Δειξε λιγο οικτο κι αποδεξου την αλλαγη, γιατι καθε αλλαγη ειναι βιταμινουχος…….

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.