HomeΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑΤα Λαμπριάτικα κουλουράκια της Ντινούλας

Τα Λαμπριάτικα κουλουράκια της Ντινούλας

Πάσχα χωρίς κουλουράκια δεν γίνεται. Τα πασχαλινά κουλουράκια είναι ένα παλαιό έθιμο. Για τους περισσότερους αποτελούν τις αγαπημένες πασχαλινές αναμνήσεις. Και μόνο η μυρωδιά τους, φέρνει στη μνήμη τις Πασχαλιές των παιδικών τους χρόνων.

Ντινούλα είναι το «χαϊδευτικό» της κ. Κωνσταντίνας Λάζαρη, μητέρας της φίλης μου της Εύας. Σήμερα Μεγάλη Τρίτη, βρέθηκα στο σπίτι τους και παρακολούθησα την Ντινούλα με την Εύα, να φτιάχνουν κουλουράκια.

IMG_2035

Η συνταγή μας

TA ΛΑΜΠΡΙΑΤΙΚΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΤΗΣ ΝΤΙΝΟΥΛΑΣ

ΥΛΙΚΑ
1 kg αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλυτζ. βούτυρο
1 ½ φλυτζ. Ζάχαρη
6 κρόκοι αυγών
1 κουταλάκι του γλυκού Βανίλια
½ φλυτζ. Γάλα
2 κουταλάκια του γλυκού Αμμωνία

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μπωλ χτυπάω τη ζάχαρη μαζί με το βούτυρο μέχρι να αφρατέψουν. Στη συνέχεια ρίχνω τους κρόκους έναν-έναν και τη βανίλια. Παράλληλα, αραιώνω την αμμωνία στο γάλα και το προσθέτω στο μείγμα εναλλάξ με το αλεύρι. Πλάθω τη ζύμη σε διάφορους σχηματισμούς (πλεξίδες κ.τ.λ.) και τοποθετώ τα κουλουράκια σε ταψί πάνω σε αντικολλητικό χαρτί. Σπάω επιπλέον ένα αυγό και με ένα πινέλο αλείφω λίγο πάνω από τα κουλουράκια. Ψήνω στους 200°C για 20-30 λεπτά έως ότου ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.

Βήμα – βήμα η εκτέλεση της συνταγής με εικόνες

IMG_1999IMG_2001
IMG_2003IMG_2005
IMG_2007IMG_2010
IMG_2012IMG_2015
IMG_2020IMG_2032

Σημείωση: Σε όσους θέλουν κάτι διαφορετικό εκτός από τα παραδοσιακό, μπορούν να δοκιμάσουν κουλουράκια με σοκολάτα. Αρκεί να ρίξουν μέσα στην έτοιμη ζύμη ψιλοκομμένη σοκολάτα κουβερτούρα.

IMG_2030IMG_2031

IMG_2034

Ελεάννα Ματαράγκα

Προηγουμενο αρθρο
Συναντήσεις μελών Δ.Σ. ΕΟΑΕΝ με Υπουργεία για τα προβλήματα των νησιών
Επομενο αρθρο
Ευχαριστήρια απο τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νικιάνας «Οι Σκάροι»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.