HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥ«Τιμή 5 δραχμές μετά φόρου και Φιλαρμονικής»

«Τιμή 5 δραχμές μετά φόρου και Φιλαρμονικής»

(Για όσους θυμούνται, αυτό αναγράφονταν στα εισιτήρια των κινηματογράφων της Λευκάδας σε παλιότερες εποχές.)

Αυτή η ιστοσελίδα έχει κάνει άπειρες αναφορές  στη Φιλαρμονική,  την ιστορία, την πορεία και τη συμβολή της στο νησί.

Θα αναφέρουμε και αυτή τη φορά λίγα στοιχεία για την ιστορία της Φιλαρμονικής σαν υπενθύμιση σε όσους τα έχουν ξεχάσει και σαν γνωστοποίηση στους νεότερους.

«Η Φιλαρμονική Εταιρία Λευκάδος ιδρύθηκε το 1850 από επιφανείς προγόνους μας. Η Μπάντα εμφανίστηκε για πρώτη φορά την 11-12-1852 παραμονή του Αγίου Σπυρίδωνα. Ελάμπρυνε και τίμησε την Λευκάδα, της οποίας αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο.

Είναι το αρχαιότερο σωματείο στην περιοχή και η δεύτερη χρονολογικά ιδρυθείσα Φιλαρμονική στην Ελλάδα. Στην διάρκεια του μακρού της βίου γνώρισε μέρες δόξας και απέσπασε πολλές και σπουδαίες διακρίσεις. Το 1864 παιανίζει για την Ένωση των Επτανήσων, το 1896 συμμετέχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, το 1906 παίρνει μέρος στην Μεσολυμπιάδα (μοναδική φιλαρμονική από τα Επτάνησα) και το 1983 της απονέμεται το βραβείο Ακαδημίας Αθηνών.

Η Φιλαρμονική μας αποτελεί ένα μεγάλο κεφάλαιο για την Λευκάδα και είναι το αυθεντικότερο κομμάτι της παράδοσης μας. Πρόκειται για μουσικό οργανισμό, πυρήνα της πολιτιστικής μας δραστηριότητας, που παράλληλα καταρτίζει επαγγελματικά τους νέους και μάλιστα με εκπληκτικά αποτελέσματα.»

Η Φιλαρμονική είναι άρρηκτα δεμένη με την ιστορία αυτού του νησιού, τις χαρές και τις λύπες του. Αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της κοινωνίας μας. Φιλαρμονική είμαστε όλοι μας, εσείς και εγώ.

Με μεγάλη έκπληξη και θλίψη έγινα προχθές αυτήκοος μάρτυρας, στην κεντρική πλατεία της πόλης, μιας συζήτησης δυο μελών και φίλων της Φιλαρμονικής. Η Φιλαρμονική βρίσκεται σε μεγάλη οικονομική στενότητα, άκουσα. Ταρακουνήθηκα, και βρίσκομαι ακόμα εν βρασμώ ψυχής. Ειλικρινά μέχρι τώρα, δεν είχα αναρωτηθεί πως τα βγάζει πέρα οικονομικά η ΦΕΛ. Ντράπηκα κιόλας, δεν το κρύβω. Ένα νησί που κερδίζει τόσα χρήματα από τον τουρισμό να μην μπορεί να συντηρήσει μια Φιλαρμονική, είναι για «βούλιαγμα», σκέφτηκα.

Παραθέτω τα στοιχεία που αποκόμισα μετά από κάποιες ερωτήσεις στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Τα μηνιαία έσοδα της Φιλαρμονικής είναι: 850 ευρώ από ενοίκιο που εισπράττει για ένα κατάστημα ιδιοκτησίας της, οι συνδρομές των μελών της, και τα «δίδακτρα» που πληρώνουν οι μαθητές. Οι συνδρομές των μελών έχουν ατονήσει, ελάχιστοι πληρώνουν. Τα δίδακτρα των παιδιών, εκτός του ότι σαν ποσό είναι συμβολικό, στις εποχές που ζούμε, δεν εισπράττονται πάντα.

Η ΦΕΛ εισπράττει ακόμα ετησίως 2.800 ευρώ, από τον Δήμο -το ίδιο με τον κάθε σύλλογο που κάνει το πανηγύρι του χωριού! Κατά καιρούς αρκετοί συμπολίτες μας προσφέρουν και μάλιστα με πλήρη μυστικότητα, σεβαστά ποσά. Κι αυτή όμως η πηγή επαφίεται στον «πατριωτισμό των Λευκαδίων».

Τα πάγια έξοδα της ΦΕΛ είναι κάθε μήνα 2.700 ευρώ. Σ΄ αυτά περιλαμβάνονται οι λογαριασμοί: φως, νερό, τηλέφωνο- στη ΔΕΗ η ΦΕΛ πληρώνει 400 ευρώ το μήνα– και οι συμβολικές πληρωμές του μαέστρου και των εκπαιδευτών, αν και όποτε γίνονται. Το τεράστιο κτίριο της ΦΕΛ όλο τον περασμένο χειμώνα δεν θερμάνθηκε με καλοριφέρ, αλλά με τα κλιματιστικά! Ακόμα η ΦΕΛ έχει ένα δυσβάστακτο ετήσιο έξοδο που λέγεται ΕΝΦΙΑ. Για τα δυο κτίρια που κατέχει, πληρώνει ετησίως 3.500 ευρώ!

(Αφήνω προς το παρόν τα χρήματα που χρειάζεται το Σωματείο για να αγοράζει παρτιτούρες, μουσικά όργανα και στολές καθώς και να διοργανώνει μεγάλες παραστάσεις με γνωστούς καλλιτέχνες)

Όλοι εμείς που καμαρώνουμε το εξαιρετικής ομορφιάς και αρχιτεκτονικής κτίριο, που στεγάζει την ΦΕΛ, πρέπει να μάθουμε πως το κτίριο χρειάζεται άμεσα επισκευές. Η στέγη μπάζει νερά και τα παράθυρα έχουν τεράστια ανοίγματα.

Είναι το ίδιο κτίριο που με μεγάλη ευκολία ζητούν φορείς και σωματεία την αίθουσά του, για τις εκδηλώσεις τους και το οποίο η ΦΕΛ παραχωρεί με χαρά.

Δεν μπορεί να ζητούμε από την ΦΕΛ να είναι πανταχού παρούσα σε κάθε εκδήλωση της κοινωνίας και να αδιαφορούμε για το πως τα φέρνει βόλτα.
Δεν μπορεί να χρησιμοποιούμε εικόνες και εκδηλώσεις της ΦΕΛ σε κάθε διαφήμιση και τουριστικό οδηγό προβολής της Λευκάδας και να της γυρίζουμε την πλάτη.
– Δεν μπορούμε να σφυρίζουμε αδιάφορα όταν η ΦΕΛ εκτός από πολιτιστικό σωματείο έχει γίνει το ισχυρότερο μέσο τουριστικής προβολής του νησιού.
Είναι αδιανόητο να περιμένουμε μεγάλες παραστάσεις από την ΦΕΛ και να μην αναρωτιόμαστε πως θα πραγματοποιηθούν χωρίς χρήματα.
Δεν μπορούμε να μιλάμε για πολιτισμό σ’ αυτό το νησί και να αδιαφορούμε για την κορωνίδα του.
Δεν μπορούμε να αδιαφορούμε για τα όσια και ιερά του νησιού.

Δεν έχω έτοιμες λύσεις, ούτε και αυτός είναι ο σκοπός μου. Σκέψεις μόνο καταθέτω και περιμένω αντιδράσεις. Η υπόθεση της ΦΕΛ πρέπει να γίνει υπόθεση του καθενός μας. Το κτίριο πρέπει να επισκευαστεί με δωρεές υλικών και εργασίας. Ας αναλάβει κάποιος μηχανικός να το οργανώσει. Το Εμπορικό Επιμελητήριο, ο Εμπορικός Σύλλογος, η Ένωση Ξενοδόχων πρέπει να δραστηριοποιηθούν και να δραστηριοποιήσουν τα μέλη τους άμεσα. Όλη η κοινωνία της Λευκάδας πρέπει να αναλάβει δράση.

Πρέπει να εξεταστεί η περίπτωση μέσω της ΔΕΗ ή των λογαριασμών ύδρευσης να πληρώνουμε ένα ελάχιστο συμβολικό ποσό όλοι μας, που θα της εξασφαλίζει ένα πάγιο έσοδο. Ακόμα και στα εισιτήρια του Ανοιχτού θεάτρου θα μπορούσε να προστεθεί κάποιο ποσό. Μόνο έτσι θα μπορούσε να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του σωματείου.

Φωτισμένοι πρόγονοί μας δημιούργησαν αυτό το σωματείο. Μας άφησαν μια ανυπολόγιστης αξίας παρακαταθήκη. Θα είναι μια αποτυχία για όλη την κοινωνία του νησιού να αφήσουμε την Φιλαρμονική να φυλλοροεί.

Σημείωση: Η Κέρκυρα έχει 20 Φιλαρμονικές. Οι Κερκυραίοι καμαρώνουν και προσέχουν τις Φιλαρμονικές τους σαν κόρη οφθαλμού. Δεν είναι ντροπή εμείς να μην μπορούμε να συντηρήσουμε μια;

Προηγουμενο αρθρο
Πάσχα στη Λευκάδα!!
Επομενο αρθρο
Μεγάλη Παρασκευή στην πόλη της Λευκάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.