HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΤιμόθεος Κοψιδάς 1937- 2017 – Αντίο θείε μου…

Τιμόθεος Κοψιδάς 1937- 2017 – Αντίο θείε μου…

Της Πηνελόπης Κοψιδά

Σήμερα το πρωί έφυγε από την ζωή σε ηλικία 80 ετών ο αδερφός του πατέρα μου, ο θείος μου ο Τιμόθεος.

Γεννήθηκε στην Καρυά το 1937 και ήταν γιος του Στάθη Κοψιδά και της Δημήτρως το γένος Δίζελου από την Περατιά Αιτωλοακαρνανίας.

Ο παππούς μου Στάθης, πριν κατεβεί να εγκατασταθεί στη χώρα, ήταν μυλωνάς. Όμως εγκατέλειψε το μύλο του στην Καρυά και αποφάσισε να αναζητήσει στην πόλη μια καλύτερη ζωή γι΄αυτόν και την οικογένειά του. Στη Χώρα άνοιξε κατάστημα,γαλακτοπωλείο,δίπλα από την εκκλησία του Αγίου Μηνά. Το κατάστημά του σύντομα έγινε σημείο αναφοράς και συνάντησης των κατοίκων της πόλης, αλλά και των ορεινών χωριών. Ανοίγοντας πάντα νωρίς το πρωί, δέχονταν στα μαρμάρινα τραπεζάκια του τους αγουροξυπνημένους λευκαδίτες που ήθελαν να πιουν ένα ποτήρι φρέσκο γάλα, που μόλις είχε έρθει από τις στάνες της γειτονικής Αιτωλοακαρνανίας. Τα γιαούρτια και τα ρυζόγαλα που έφτιαχνε,έγιναν τα πιο φημισμένα της πόλης.

Ο θείος μου Τιμόθεος ήταν ο μικρότερος από τα τρία αδέρφια και αυτός που τον διαδέχτηκε στο κατάστημα. Συνέχισε την παράδοση και λειτουργία του καταστήματος. Με τον δυναμικό, αλλά πάντα φιλόξενο χαρακτήρα του, προόδευσε και έγινε γνωστός και πολύ αγαπητός στην πόλη. Αγαπητός ήταν και σε όλους εμάς τους συγγενείς, αδέρφια, ξαδέρφια και ανήψια, καθώς το μαγαζί του αλλά και το σπίτι του ήταν πάντα ανοιχτό σε όλους μας.

Τα πρώτα καλοκαίρια της ζωής μου τα συνοδεύει η δική του ανάμνηση. Θυμάμαι που όλα τα ξαδέρφια μαζευόμαστε στο γαλακτοπωλείο του Αη- Μηνά και περιμέναμε πότε θα τελειώσει τις δουλειές του για να μας πάει για μπάνιο στο Κάστρο ή στη Γύρα. Και ανεβαίναμε όλοι στο ανοιχτό φορτηγάκι που είχε, κρατιόμαστε καλά από τα κάγκελα, όπως μας έλεγε, και καθώς ο αέρας μας χτυπούσε στο πρόσωπο, κάθε τόσο του χτυπούσαμε κι εμείς το τζάμι να σταματήσει, γιατί ο αέρας μας έπαιρνε τα καπέλα μας… κι αυτό γινόταν πολλές φορές μέχρι να φτάσουμε…

Ο θείος μου ήταν το τελευταίο από τα τρία αδέρφια. Ο Γιώργος, ο πατέρας μου, έφυγε πολύ νωρίς (1931 – 1988). Η θεία μου η Ελένη, το δεύτερο παιδί, σύζυγος του Παπά Γιάννη Παρούση, έφυγε πριν δυο χρόνια (1934 – 2015). Και σήμερα έφυγε και ο θείος μου για να τους συναντήσει. Έτσι τα τρία αδέρφια Κοψιδά που ήρθαν από την Καρυά με τους γονείς τους για να αναζητήσουν στην Χώρα μια καλύτερη τύχη, έκλεισαν σήμερα τον κύκλο τους, το ταξίδι της ζωής. Άφησαν πίσω τους τους κόπους τους, τις όμορφες οικογένειές τους και μια ανάμνηση που συνοδεύεται από αγάπη, εκτίμηση και σεβασμό.

Αντίο θείε μου…
Αύριο θα είμαστε όλοι εκεί να σε ξεπροβοδίσουμε στο τελευταίο σου ταξίδι…

(Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί αύριο Δευτέρα στην εκκλησία του Αγίου Μηνά, στις 6 μ.μ.)

Προηγουμενο αρθρο
Το ηλιοβασίλεμα στη Λευκάδα
Επομενο αρθρο
Ο Βασίλης Σπανούλης στο Κάθισμα Λευκάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.