HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΤι απέγιναν οι Πρόσκοποι της Λευκάδας;

Τι απέγιναν οι Πρόσκοποι της Λευκάδας;

Με πολύ δημοσιότητα και αρκετές τυμπανοκρουσίες, τη χρονιά που μας πέρασε, παρουσιάστηκε η ίδρυση σώματος Προσκόπων στο νησί μας. Ωραίες οι στολές, πανέμορφα τα φουλάρια, καλές οι πόζες για τις φωτογραφίες, μέχρι που οι Πρόσκοποι πριν καλά – καλά οργανωθούν, εξαφανίστηκαν.

Στις τάξεις τους συγκέντρωσαν και αρκετά παιδιά. Πόσα από αυτά δεν πίστεψαν ότι μέσα από τις τάξεις του Προσκοπισμού θα μπορούσαν αν ασχοληθούν και να προσφέρουν στην κοινωνία, τον πολιτισμό, το περιβάλλον. Πόσοι ακόμα γονείς δεν χάρηκαν πιστεύοντας πως τα παιδιά τους θα μπορούσαν να έχουν μια ευχάριστη και χρήσιμη στην κοινωνία απασχόληση.

Να θυμίσουμε εδώ ότι στο νησί μας ο Προσκοπισμός έχει γράψει λαμπρές σελίδες στο παρελθόν. Η Λευκάδα ήταν από τους πρώτους νομούς της χώρας που δημιούργησε και διατήρησε, ενεργά και πολυπληθή τμήματα Προσκόπων.

Κι όμως το 2014 ο προσκοπισμός και οι ιδέες του δεν κατάφεραν να βρουν γόνιμο έδαφος στη Λευκάδα. Όπως μας πληροφόρησε η υπεύθυνη του Πνευματικού Κέντρου –με πρωτοβουλία του οποίου είχε συσταθεί το τμήμα- κυρία Ιωάννα Φίλιππα, οι πρόσκοποι δεν μπόρεσαν να λειτουργήσουν λόγω έλλειψης ενηλίκων που θα στελέχωναν τα τμήματα και θα συμπλήρωναν την ιεραρχία, απαραίτητη για τη λειτουργία του Προσκοπισμού.

Τι να πει κανείς για την κοινωνία μας; Αντιγράφω παρακάτω, το σκοπό και την αποστολή του Προσκοπισμού, από το ειδικό φυλλάδιο που διένειμε πέρυσι το Πνευματικό κέντρο. Όλα όσα αναφέρονται μας άφησαν παγερά αδιάφορους…

Ο Προσκοπισμός είναι εθελοντική, μη κομματική, παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοιχτή σε όλους χωρίς διάκριση καταγωγής, φυλής ή πίστης…
Είναι μια Κίνηση που αποβλέπει στην ανάπτυξη υπεύθυνων και ενεργών πολιτών. Για το λόγο αυτό ασχολείται με θέματα που αφορούν στην κοινωνία, τον πολιτισμό και το περιβάλλον και προωθεί τη συνεργασία και την αλληλεγγύη μεταξύ όλων των ανθρώπων.
Αποστολή του Προσκοπισμού είναι να συμβάλει στη διαπαιδαγώγηση των νέων, μέσω ενός συστήματος Αξιών που βασίζεται στην Προσκοπική Υπόσχεση και στο Νόμο, να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται ως άτομα και διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία…

Προηγουμενο αρθρο
Ημερίδα με θέμα «Διαχείριση οικιακών απορριμάτων»
Επομενο αρθρο
Ανοιξιάτικη σχολή Ιστιοπλοΐας Ανοιχτής Θάλασσας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.