HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΤο βιογραφικό του Σπύρου Σκλαβενίτη που βραβεύεται από την Ένωση Επτανησίων Ελλάδας

Το βιογραφικό του Σπύρου Σκλαβενίτη που βραβεύεται από την Ένωση Επτανησίων Ελλάδας

H Ένωση Επτανησίων Ελλάδας διοργανώνει την 3η Βράβευση Διακεκριμένων Προσωπικοτήτων από τα Επτάνησα στις 13 Δεκεμβρίου 2015, ημέρα Κυριακή και ώρα 18:00 στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Μέγαρο Παλαιάς Βουλής) Σταδίου 13 – Πλατεία Κολοκοτρώνη – Αθήνα, με σκοπό να τιμήσει Επτανήσιους, οι οποίοι έχουν διακριθεί και καταξιωθεί, ο καθένας στον τομέα του.

Για το 2015 έχουν επιλεγεί με γεωγραφική σειρά από βορρά προς νότο:

Βίκυ Λέανδρος, Έκτορας Μποτρίνι: Κέρκυρα
Σπύρος Κατσίμης, Χριστόφορος Παπακαλιάτης: Παξοί
Σπύρος Σκλαβενίτης, Ηλίας Λογοθέτης: Λευκάδα
Θάνος Ασκητής, Άκης Τσελέντης: Κεφαλονιά
Ιωάννης Καρατζής, Κωνσταντίνος Ροσόλυμος: Ιθάκη
Μάυρα Βαγιωνή-Στασινοπούλου, Δήμος Φλεμοτόμος: Ζάκυνθος
Εμμανουήλ Καλοκαιρινός, Μηνάς Κορωναίος: Κύθηρα
& ο Άγγλος ευεργέτης του Φεστιβάλ Παξών: John Gough

Παρουσιάζουμε παρακάτω το βιογραφικό του Σπύρου Σκλαβενίτη και θα επανέλθουμε με άλλο άρθρο για τον Ηλία Λογοθέτη.

4Ο Σπύρος Σκλαβενίτης γεννήθηκε στη Λευκάδα, στις 21 Φεβρουαρίου του 1927. Ήταν το τρίτο – κατά σειρά γέννησης – από τα τέσσερα παιδιά (Δώρα, Γιάννης, Σπύρος και Νάσος) της οικογένειας τού Γεράσιμου Σκλαβενίτη και της Μαρίας Βερροιώτου.

Το 1936, ήλθε στην Αθήνα μαζί με την οικογένειά του, η οποία αναζητούσε μία νέα αρχή, καθώς το 1935 η εμπορική επιχείρηση του πατέρα του χρεωκόπησε. Την περίοδο της γερμανικής κατοχής, έχασε διαδοχικά τον πατέρα και τη μητέρα του και αναγκάστηκε να μπει στη βιοπάλη, μαζί με το μεγαλύτερο αδελφό του Γιάννη. Μετά την Απελευθέρωση, εργάστηκε σε εργοστάσιο σαπωνοποιίας και ως φύλακας στον Ερυθρό Σταυρό, ενώ αργότερα, ως μικροπωλητής στην οδό Αθηνάς, διέθετε μπαχαρικά και λεμόνια. Παράλληλα, συσκεύαζε μαζί με τα αδέλφια του μπαχαρικά σε καρτέλες, τα οποία διαθέτει σε παντοπωλεία, με την επωνυμία “ΜΑΚΑΟ”.

Το 1954, ίδρυσε μαζί με τον αδελφό του Γιάννη και τον συνεταίρο του Μιλτιάδη Παπαδόπουλο την εταιρεία «Σ. Σκλαβενίτης & Σία Ο.Ε.», η οποία είχε ως δραστηριότητα τη χονδρική πώληση τροφίμων σε παντοπωλεία, τη συσκευασία και τη διάθεση μπαχαρικών σε καρτέλες.

Το 1960, παντρεύτηκε τη Μαριάνθη Τρούκη, με την οποία θα αποκτήσουν 4 παιδιά: την Μαρία, τον Γεράσιμο, τον Στέλιο και την Βίκυ.

Το 1967, δημιούργησε με τους συνεταίρους του την «ΤΗΛΕΞΥΠ», την πρώτη εταιρεία τηλεφωνικών παραγγελιών στην Ελλάδα και το 1971 – το πρώτο σούπερ μάρκετ της Επιχείρησης, στο Περιστέρι. Τα επόμενα χρόνια ο Σπύρος – με την πολύτιμη βοήθεια του αδελφού του Γιάννη και του φίλου του Μιλτιάδη – οδήγησε την Επιχείρηση στην ανάπτυξη και την καταξίωση. Οι αξιοζήλευτες πωλήσεις που πέτυχαν τα Καταστήματα κατέστησαν την Επιχείρηση “μήλον της έριδος” για πολλούς ξένους πολυεθνικούς Ομίλους. Σε όλες τις προτάσεις εξαγοράς, ο Σπύρος Σκλαβενίτης απάντησε αρνητικά, πιστεύοντας ακράδαντα ότι η Επιχείρηση πρέπει να παραμείνει ελληνική για να συνεχίζει να στηρίζει τους Έλληνες παραγωγούς, τους Έλληνες βιοτέχνες και γενικότερα, την εθνική οικονομία.

Όταν έφυγε από τη ζωή, στις 9 Μαρτίου 2006, η Επιχείρηση διέθετε 36 καταστήματα και απασχολούσε 6.050 Εργαζομένους.

Η προσφορά του στο λιανεμπόριο και γενικότερα, στην ελληνική κοινωνία ήταν και είναι ανεκτίμητη.

Προηγουμενο αρθρο
Απαιτούνται 20 εκ. ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών και το κράτος δίνει 1,5 εκ.
Επομενο αρθρο
Δυο νέοι σεισμοί στη Λευκάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.