HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΤο Δημοτικό Συμβούλιο αλλιώς

Το Δημοτικό Συμβούλιο αλλιώς

Από την αρχή της θητείας της νέας Δημοτικής αρχής την 1η Σεπτεμβρίου έχουν πραγματοποιηθεί, αν δεν κάνω λάθος, έξι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Τις έχω παρακολουθήσει σχεδόν όλες, αν όχι μέχρι το τέλος, αλλά στο μεγαλύτερο μέρος τους. Τα ωράρια λειτουργίας του Δ.Σ. είναι «σκληρά», έτσι, όταν η συνεδρίαση ξεκινά στις 5:00 το απόγευμα, μετά τις 12:00 μου είναι δύσκολο να παρακολουθήσω τη συνέχεια.

Θα προσπαθήσω παρακάτω, να παραθέσω από την μέχρι σήμερα πορεία του Δ.Σ. τις προσωπικές μου παρατηρήσεις στα πρόσωπα και στο χώρο.

Ο χώρος

Οι συνεδριάσεις γίνονται στη «καινούργια» αίθουσα που δημιούργησε η Περιφέρεια το περασμένο καλοκαίρι. Η αίθουσα με δυνατή βροχή μπάζει νερά, όπως και όλο το κτίριο που στεγάζει το Διοικητήριο. Ο φωτισμός είναι ελλιπέστατος. Μπαίνοντας κάποιος απέξω, μέρα μεσημέρι, έχει την αίσθηση ότι μπήκε σε … μπαρ με ημίφως. Υπάρχει διαβεβαίωση από την Περιφέρεια ότι και τα δυο θέματα θα αντιμετωπιστούν. Τα μικρόφωνα στα οποία καταγράφονται τα πρακτικά για την απομαγνητοφώνηση, πέντε στις δέκα φορές μπλοκάρουν.

Η διάταξη των δημοτικών συμβούλων είναι σε σχήμα «Π». Στην κορυφή στου σχήματος και σε υπερυψωμένο βάθρο κάθονται: ο πρόεδρος και οι δυο αντιπρόεδροι του Δ.Σ., ο δήμαρχος και τέσσερις αντιδήμαρχοι. Δεξιά όπως βλέπουμε το σχήμα κάθονται οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας και αριστερά ξεκινώντας από την κορυφή, οι σύμβουλοι του κ. Μαργέλη, του κ. Αραβανή, ο Κώστας Γλήγορης και στο τέλος οι δυο σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Στα Δ.Σ. παραβρίσκονται συνήθως σύμβουλοι τοπικών και δημοτικών ενοτήτων, πολίτες και τα Μέσα ενημέρωσης. Η ίδια χρησιμοποιώ ένα κασετόφωνο που καταγράφει τις ομιλίες και έτσι έχω τη δυνατότητα να παρατηρώ όλους του παριστάμενους.

ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

Δεν γνωρίζω αν είναι αρκετό το διάστημα να σχηματίσω γνώμη για την ποιότητα των Δημοτικών συμβούλων πάντως υπάρχουν αντιπροσωπευτικά δείγματα χαρακτήρων που συναντάμε και στην κοινωνία. Κάποιοι έρχονται προετοιμασμένοι για τα προς συζήτηση θέματα, κάποιοι όχι, κάποιοι απλώς παρίστανται, κάποιοι είναι λαϊκιστές, κάποιοι χρησιμοποιούν τον κοινό νου, κάποιοι όχι, κάποιοι δεν έχουν μιλήσει μέχρι στιγμής…

Θα παρουσιάσω στη συνέχεια κάποιες παρουσίες, ελάχιστες δυστυχώς, που για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, έχουν τραβήξει την προσοχή μου.

DSCN2754

Υπάρχουν δυο ξεχωριστές και ποιοτικές παρουσίες που παραβρίσκονται σε όλα τα μέχρι τώρα συμβούλια, οι οποίοι απ’ ότι μαθαίνω είναι εργατικοί και δημιουργικοί και στα χωριά τους. Ο κ. Ποσειδώνας Γαζής της δημοτικής ενότητας Νυδριού και ο κ. Σπύρος Νίκας της τοπικής κοινότητας Αλεξάνδρου.

DSCN9813-horz

Ως χαρακτηριστικά παραδείγματα σωματικής και πνευματικής αντοχής στα συμβούλια θα χαρακτήριζα το Δήμαρχο και τον κ. Μαργέλη. Ο μεν πρώτος όσο αργά και να πάει δεν δείχνει κουρασμένος, σηκώνεται από τη θέση του λίγες φορές για τσιγάρο. Καπνίζει, με το αυτί του “στραμμένο” προς την αίθουσα. Ο δεύτερος επειδή δεν καπνίζει, σηκώνεται ελάχιστες φορές από τη θέση του και είναι από την αρχή μέχρι το τέλος της συνεδρίασης, σε εγρήγορση και ζωντάνια. Διαβάζει δε, απ’ ότι πρόσεξα, ακόμα, χωρίς γυαλιά.

DSCN2733-horz
Κώστας Σέρβος: Ο αντιδήμαρχος ήταν για μένα μια έκπληξη. Σαν παρουσία περνά, μπορεί να πεις κάποιος, απαρατήρητος. Περπατάει νομίζω και λίγο σκυφτός και μιλάει σιγανά. Η συμμετοχή του όμως στα συμβούλια δείχνει άνθρωπο μελετημένο και συγκροτημένο για τα θέματα που εισηγείται. Δεν υψώνει τον τόνο τις φωνής του και δεν πολιτικολογεί χωρίς λογό. Οι εισηγήσεις του τηρουμένων των αναλογιών είναι πλήρεις και κάνει χρήση της κοινής λογικής και των μαθηματικών.

Μαριάννα Καρφάκη: Η κ. Καρφακη είναι καινούργια στο Δ.Σ.. Μόλις τελευταία άρχισε να παίρνει το λόγο. Όχι μόνο στα τεχνικά θέματα που είναι γνώστης, αλλά και σε άλλα θέματα οι απόψεις της είναι συγκροτημένες, τεκμηριωμένες, χρησιμοποιεί χαμηλούς τόνους και την κοινή λογική. Είναι εξίσου καλή και όταν κάπως ανεβαίνει ο τόνος της φωνής της.

Κώστας Γληγόρης (Φλούδας): Το πρώτο προσόν που πρόσεξα στο νεαρό με την αλογοουρά, είναι ότι κοκκινίζει -σπάνιο φαινόμενο σήμερα. Έρχεται πάντα μελετημένος στα συμβούλια για όλα τα θέματα, συμμετέχει σε ένα σωρό επιτροπές, κάνει σωστές και εύστοχες παρεμβάσεις -όχι μόνο σε τεχνικά θέματα- πάντα με ευγένεια και ήθος. Χρησιμοποιεί πάντα την κοινή λογική. Από τις τοποθετήσεις του, δείχνει οικολογικές ευαισθησίες, είναι υπέρμαχος της χρήσης των νέων τεχνολογιών π.χ. ηλεκτρονικές διαβουλεύσεις και δείχνει ασυμβίβαστος. Δεν έχουμε μέχρι σήμερα ακούσει τις πολιτικές του πεποιθήσεις -με βάση τα στερεότυπα που έχουμε στο μυαλό μας. Δείχνει ένας τεχνοκράτης με ευαισθησίες, καλλιέργεια και κουλτούρα.

Βιολέττα Σάντα

Υ.Σ. Ανέφερα τη «χρήση της κοινής λογικής» σαν προσόν. Για όσους ενδεχομένως παραξενευτούν, σπεύδω να εξηγήσω ότι κατά την ταπεινή μου γνώμη, υπάρχει τεράστια έλλειψη στο… είδος! Στις μέρες μας είναι το μεγάλο ζητούμενο.

Προηγουμενο αρθρο
Πότε τελειώνει ο «Γολγοθάς» στην Κορίνθου-Πατρών
Επομενο αρθρο
Σύλληψη παράνομων μεταναστών και των διακινητών τους στη γέφυρα της Λευκάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.