HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΤο Επιμελητήριο για το 1ο Φεστιβάλ Λευκαδίτικης Γαστρονομίας

Το Επιμελητήριο για το 1ο Φεστιβάλ Λευκαδίτικης Γαστρονομίας

1o Φεστιβάλ Λευκαδίτικης Γαστρονομίας

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 1Ο Φεστιβάλ Λευκαδίτικης Γαστρονομίας, που έλαβε χώρα στην Πλατεία Μαρκά την Παρασκευή και το Σάββατο 11 και 12 Ιουλίου. Η δράση έλαβε χώρα στα πλαίσια του προγράμματος ΤΟΠΣΑ και η διοργάνωσή του έγινε με τη συνεργασία της Εταιρείας Ανάπτυξης του Επιμελητηρίου Λευκάδας, της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Λευκάδας και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ιονίων Νήσων.

Το Φεστιβάλ ήταν αφιερωμένο στη μνήμη της Λευκαδίτισσας μαγείρισσας και συγγραφέας, Εύης Βουτσινά και αποσκοπούσε στην ανάδειξη της γαστρονομικής ταυτότητας της Λευκάδας και των παραδοσιακών επαγγελμάτων που σχετίζονται με αυτή.

Τη πρώτη ημέρα του Φεστιβάλ εκτός από την έκθεση των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων και το εργαστήρι μαγειρικής, στο οποίο εστιατόρια, σεφ και φοιτητές μαγειρικής παρουσίασαν τις δικές τους προτάσεις για τη λευκαδίτικη κουζίνα χρησιμοποιώντας τοπικά προϊόντα, στον κήπο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λευκάδας αξιόλογοι ομιλητές πήραν το λόγο, για να αναδείξουν την αξία της τοπικής παραγωγής.

Πρώτος εισηγητής ήταν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λευκάδας, Σωτήρης Σκιαδαρέσης, ο οποίος με την ιδιότητα του εκπροσώπου του επιχειρηματικού κόσμου του Νομού τόνισε τη στενή σχέση της τοπικής γαστρονομίας με την γενικότερη προώθηση του τουριστικού μας προϊόντος. Ο κ. Σκιαδαρέσης εξήρε την προσφορά της αείμνηστης Εύης Βουτσινά και την υποχρέωση να συνεχίσουμε το έργο της, καθώς και την σημασία της στενής συνεργασίας των φορέων του Νομού για την επίτευξη των καλύτερων δυνατών αποτελεσμάτων.

Ακολούθησαν οι εισηγήσεις της κας Χαράς Σαϊτη, η οποία μίλησε για τη σχέση των παραδοσιακών σπόρων και της διατροφής και του κου Κωνσταντίνου Μουζάκη, ο οποίος έκανε λόγο για τον Επτανησιακό και το Λευκαδίτικο Γαστρονομικό Τουρισμό μέσα από την Κουζίνα της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας.

Τη δεύτερη ημέρα της εκδήλωσης οι εισηγητές της Α΄ Συνεδρίασης Ανδρέας Βιτωράτος και Σπύρος Σκλαβενίτης αναφέρθηκαν στην Επτανησιακή Διατροφή ως παράγοντα οικονομικής ανάπτυξης των Ιονίων Νήσων και στο Λευκαδίτικο μαχαίρι αντίστοιχα, ενώ στην Β΄ Συνεδρίαση το Περιοδικό Γαστρονόμος έκανε λόγο για το έργο της Εύης Βουτσινά, ενώ η κα Ελένη Βουτσινά μίλησε για την Εύη της Λευκάδας. Τη δεύτερη ημέρα πραγματοποιήθηκε και η ομιλία της κας Τούλας Σκληρού, που αναφέρθηκε στην τοπική παράδοση και τη γαστρονομία της Λευκάδας.

Εκτός από τα παραπάνω το Σάββατο 12/7 ο σύλλογος «Ορφέας Λευκάδας» παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς στο χώρο της εκδήλωσης και αργότερα έλαβε χώρα συναυλία κρουστών από το μουσικό σχήμα «Κανάχης και 5 φίλοι», ενώ και τις δυο ημέρες του Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε έκθεση βιβλίου για την τοπική γαστρονομία και έκθεση λευκαδίτικων μαχαιριών από νέους τεχνίτες.

Το Επιμελητήριο Λευκάδας αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει:

Α) Όλους τους παραγωγούς που εξέθεσαν τα προϊόντα τους

Β) Όλους τους εθελοντές που και τις δύο μέρες βρίσκονταν στο χώρο της εκδήλωσης και βοήθησαν ποικιλοτρόπως.

Γ) Την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Λευκάδας και την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ιονίων Νήσων για την άψογη συνεργασία.

Δ) Την Δημόσια Βιβλιοθήκη Λευκάδας για την Έκθεση Φωτογραφίας για την Λευκαδίτικη Γαστρονομία και τα Παραδοσιακά Επαγγέλματα και το άνοιγμα στο κοινό της Συλλογής Μεταβυζαντινών Κειμηλίων

Ε) Το παρουσιαστή κο Παναγιώτη Κουνιάκη και τους ραδιοφωνικούς σταθμούς Prisma 95,1 FM καθώς και το Δημοτικό Ραδιοφωνικό Σταθμό Καρυάς 96,7 FM.

Για τη Διοικητική Επιτροπή
Ο Πρόεδρος
Σωτήρης Σκιαδαρέσης

Προηγουμενο αρθρο
Τραυματισμός επβάτη Ε/Γ-Τ/Ρ σκάφους στο Νυδρί
Επομενο αρθρο
Κυκλοφόρησε το νέο 138ο φύλλο της εφημερίδας «Αγιοπετρίτικα»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.