HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΤο Μουσείο Σικελιανού δεν είναι μαγαζί σας!

Το Μουσείο Σικελιανού δεν είναι μαγαζί σας!

31 Μαρτίου 2017… Σημειώστε την συγκεκριμένη ημερομηνία. Σημειώστε την, μην το ξεχάσετε γιατί πρόκειται για μια ιστορικής σημασίας ημερομηνία για την Λευκάδα. Και αυτό γιατί «οι άνθρωποι της Εθνικής Τράπεζας παρέλαβαν σύμφωνα με το ρεπορτάζ το Μουσείο Σικελιανού από την κατασκευαστική εταιρεία ΙΟΚΑ η οποία είχε αναλάβει την αναστήλωση της οικείας του μεγάλου μας ποιητή και στη συνέχεια το παρέδωσαν στο Δήμο Λευκάδας.»

Είναι τόσο ιστορική η στιγμή για την Λευκάδα που ο Δήμαρχος «ξέχασε» να ενημερώσει τους Λευκαδίτες. «Ξέχασε» να ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο, «ξέχασε» να ενημερώσει τους επικεφαλής των παρατάξεων, «ξέχασε» να βγάλει Δελτίο Τύπου για αυτή την ιστορική μέρα για την Λευκάδα. Το μόνο που δεν ξέχασαν όσοι είχαν το προνόμιο να γνωρίζουν για το γεγονός, ήταν να φορέσουν τα πολιτιστικά τους και να ενημερώσουν συγκεκριμένο ΜΜΕ ώστε να καλύψει αυτό και μόνο αυτό την ιστορική μέρα για την Λευκάδα. Κάπως έτσι έγινε και μαθεύτηκε το γεγονός που έλαβε χώρα στο Μουσείο Σικελιανού.

Με την σειρά μας είπαμε να ρωτήσουμε στο Γραφείο του Δημάρχου μήπως εμείς δεν λάβαμε κάποια πρόσκληση-ενημέρωση για αυτό το γεγονός που τόσο συγκίνησε τον Δήμαρχο και τους έμμισθους παρατρεχάμενους…. Για να λάβουμε την απάντηση ότι «τυχαία» πέρασε εκείνη την ώρα το ΜΜΕ από εκεί, είδε φως και μπήκε…. Και αφού μπήκε να μην στηθούμε; Για φωτογραφίες, για πυροτεχνήματα δηλώσεων και συναισθημάτων ευτυχίας και συγκίνησης…. Ότι και να πούμε πάνω σε αυτό είναι λίγο. Ο Δήμαρχος δήλωσε ότι “Αισθάνομαι ευτυχισμένος, και δεν χρησιμοποιώ τυχαία τη λέξη, γι αυτό που βλέπω.»

Όχι δεν είναι τυχαίες οι λέξεις, ούτε οι δικές του, ούτε τα όσα θα επακολουθήσουν. Καμία αναφορά σε όσους έτρεξαν για το έργο, καμία αναφορά στους πρωτεργάτες… Κλασσικά «κόβει τις κορδέλες» για τα έργα για τα οποία άλλοι έτρεξαν, άλλοι πάλεψαν…. Και αφού ήθελε να κάνει δηλώσεις στο ΜΜΕ που «τυχαία» ήρθε, είχε υποχρέωση να σεβαστεί κάποια πράγματα.

Το λιγότερο που θα μπορούσαν να κάνουν ήταν να ενημερώσουν για την επίσκεψη ώστε όποιος πολιτιστικός παράγοντας αλλά και σύμβουλος ήθελε να μπορεί να παραστεί. Ναι μεν νεόκοποι στην εξουσία, αλλά ο Δήμαρχος και η παρέα του είναι υπόλογοι. Πρωτίστως απέναντι στο Δημοτικό Συμβούλιο και στο κόσμο που όφειλαν να είχαν ενημερώσει. Είναι υπόλογος γιατί εκθέτει ανθρώπους, είναι υπόλογος γιατί ευτελίζει θεσμούς και Αρχές. Είναι υπόλογος απέναντι στο θεσμό που έχει την τιμή να εκπροσωπεί. Ευτελίζει για προσωπική προβολή όσα κάποτε όντας στην αντιπολίτευση ο ίδιος κατήγγειλε και κατέκρινε στο πρόσωπο του προκάτοχού του. Κατέληξε να κάνει αυτά που άλλοτε κορόιδευε και κατέκρινε.

Πρόσφατο παράδειγμα και το συλλαλητήριο για τα ανεπιτήρητα ζώα όπου αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν την είσοδο του Διοικητηρίου Λευκάδας – επί αριστερής δημοτικής αρχής! – για να ανακόψουν, κυρίως ηλικιωμένους από το να μπουν στο κτήριο!!!

Πίσω στο ιστορικής φύσεως ατόπημα. Μπορεί να μιλάμε στο μουσείο και για ένα γεγονός το οποίο προέκυψε τελευταία στιγμή. Οφείλουν να μάθουν να χειρίζονται και τέτοιους είδους περιπτώσεις! Λαλίστατοι είναι στα κοινωνικά δίκτυα, προλαβαίνουν να ενημερώνουν τους πολίτες…

Και αν μιλάμε για ένα γεγονός που ήταν να γίνει κεκλισμένων των θυρών έως τα επίσημα εγκαίνια, όφειλαν πρώτοι από όλους να το σεβαστούν και να πράξουν ανάλογα οι της Δημοτικής Αρχής. Υπάρχουν κάποια όρια ανάμεσα στην πολιτική αφέλεια και τη κοροϊδία. Αυτά έχουν ξεπεραστεί. Όταν αναλαμβάνεις τα ηνία οφείλεις να είσαι προσεκτικός. Μπορεί να βρίσκεσαι σε εμβρυακό στάδιο όσον αφορά τα της Δημαρχίας, δεν γίνεται όμως από υπερασπιστής της ελευθεροτυπίας και δεοντολογίας να μεταλλάσσεσαι σε πρωτεργάτης μιας κουλτούρας την οποία όντας στην αντιπολίτευση δικαίως κατέκρινες… Τα ΜΜΕ κάνουν τη δουλειά τους. Όποια ευκαιρία τους δοθεί θα την αρπάξουν. Εκτεθειμένος είναι ο Δήμαρχος, ο οποίος δεν ανταποκρίνεται στο ρολό και στο αξίωμα του.

Το λιγότερο που μπορεί να κάνει είναι να προστατεύει το θεσμό που έχει την τιμή να εκπροσωπεί και να μην τροφοδοτεί το τέρας της διαπλοκής μεταξύ ΜΜΕ και εξουσίας. Να μην επιτρέπει να δημιουργούνται σκιές και υπόνοιες. Ναι μεν νεόκοποι στην εξουσία αλλά μέχρι ενός σημείου. Η επιλεκτική ενημέρωση είναι πλέον πάγια τακτική. Το πώς αντιλαμβάνεται η Δημοτική Αρχή την ελευθεροτυπία και την δημοκρατία για όλα αυτά έχουν δώσει δείγματα γραφής, έχουν κάνει και δηλώσεις! Αυτό που μπορούμε να πούμε εμείς είναι ότι στο σπίτι του ο κάθε ένας είναι ελεύθερος να κάνει ότι του αρέσει, να προωθεί ανθρώπους και καταστάσεις. Όταν όμως υπηρετείς ένα Δήμο οφείλεις να σέβεσαι όλους τους πολίτες και όχι μόνο όσους σε εξέλεξαν. Να μη κάνεις διακρίσεις, να είσαι Δήμαρχος όλων των πολιτών και όχι μιας ομάδας της αρέσκειάς σου. Οφείλεις να τηρείς ισορροπίες και ας μην σου αρέσει. Τις προτιμήσεις και το βόλεμα ο κάθε ένας στο σπίτι του λοιπόν!

Ενδοπαραταξιακά μπορεί να λένε παραμυθάκια ο ένας στον άλλον για να μπορούν να κοιμούνται τις νύχτες κιόλας…. Το παραμυθάκι όμως περί τυχαίας συνάντησης προσβάλλει πρωτίστως τους ίδιους και τους ομογάλακτούς τους…. Δεν θα πούμε τι όφειλε να κάνει η Δημοτική Αρχή, ας το γκουγκλάρει ή ας διαβάσει το εγχειρίδιο « Για πρώτη φορά Δήμαρχος, τι να κάνω;»

Είναι βέβαιο πως θα ακούσουμε του κόσμου τις δικαιολογίες! Άλλωστε γνωρίζουμε για την Αχίλλειος πτέρνα της Δημοτικής Αρχής. Η κριτική επί του έργου δεν επιτρέπεται στο «βασίλειο της εξουσίας»…

Τις 31 Μαρτίου 2017 μια παρέα φόρεσε τα πολιτιστικά της και πήγε στο Μουσείο Σικελιανού για να το γιορτάσει. Ιστορική στιγμή την αποκαλούν κάποιοι. Ιστορική στιγμή ήταν σίγουρα για το ίδιο το Μουσείο. Οι υπόλοιποι δεν σεβαστήκαν το ιστορικό της υπόθεσης. Και εδώ επιβεβαιώνονται για άλλη μια φορά οι παραιτηθέντες Δημοτικοί σύμβουλοι όταν μιλούσαν «για ένα στενό ηγετικό πυρήνα που ασκεί προσωπικές πολιτικές. Μια ομάδα η οποία λειτουργεί ως ένα κλειστό διευθυντήριο με ενδοπαραταξιακή αδιαφανή λειτουργία. Ο κος Δήμαρχος έχει συγκεντρώσει γύρω του μια ομάδα ανθρώπων, έμμισθων συμβούλων-συνεργατών και παρατρεχάμενων, που ασκούν δημοτική εξουσία και κατευθύνουν το έργο της Δημοτικής Αρχής….» Προφανώς αυτή η ομάδα απέκτησε νέο μέλος….

Ο τρόπος που χειρίστηκε η Δημοτική Αρχή το ζήτημα είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς έχει επιλέξει να λειτουργεί. Άνθρωποι όμως που διακατέχονται από τέτοιου είδους νοοτροπίες δεν μπορούν να προσφέρουν πραγματικά στο τόπο τους. Ήρθαν στην εξουσία με σημαία την κατάρρευση του ρουσφετιού/βολέματος/συγγενοκρατίας. Να καθαρίσουμε ως κοινωνία από τα «κατάλοιπα» του «παλαιού συστήματος». Και ενώ αρέσκονται να παρουσιάζουν τον εαυτό τους ως εκπροσώπους μιας «προοδευτικής Ελλάδας» την ιδία στιγμή διαψεύδουν οι ίδιοι τους εαυτούς τους.

Ο Δήμαρχος Λευκάδας το απόγευμα της ιστορικής μέρας αναφέρει στο προσωπικό του λογαριασμό στο facebook: «Η ολοκλήρωση του Μουσείο Α. Σικελιανού, με την ευγενική χορηγία της Εθνικής Τράπεζας, πλησιάζει στο τέλος της. Η λέξη “κόσμημα” είναι μικρή για να εκφράσει αυτό που βλέπει κανείς.»

Το «Αρχοντικό της Ποίησης» στη Λευκάδα είναι ένα κόσμημα. Εμείς όπως και πολλοί άλλοι που τα τελευταία χρόνια καλύπταμε το ρεπορτάζ γνωρίζουμε το ιστορικό της υπόθεσης και το πιστεύουμε αυτό! Το μουσείο θα είναι ένα κόσμημα για την Λευκάδα. Δυστυχώς θα εγκαινιαστεί από μια Δημοτική Αρχή που τελικά δεν μας κοσμεί καθόλου!

Πηγή: www.lefkadaweb.gr

Προηγουμενο αρθρο
Το Πόρτο Κατσίκι στις 8 καλύτερες παραλίες στην Ελλάδα σύμφωνα με το Conde Nast Traveler
Επομενο αρθρο
Εκδήλωση Μουσικού Σχολείου στην εκκλησία του Αγίου Μηνά

8 Σχόλια

 1. ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ
  2 Απριλίου 2017 at 11:01 — Απάντηση

  Τι να περιμένεις από τυχάρπαστους που η συγκυρία και η ανοησία κάποιων της ΝΔ και αυτοί που τώρα τους ξεχρεώνουν τα …γραμμάτια, τους έφεραν στην εξουσία!!! Η εξουσία είναι δική τους και την χειρίζονται ή μ’άλλον την μεταχειρίζονται όπως νομίζουν…Μαδούρικα κττ… Δική τους είναι η εξουσία και στα πλαίσια αυτού του δικού τους κατασκευάσματος…εντελώς τυχαία κάποιοι, αλλά.. επιλεκτικά, βλέπουν φως και ανεβαίνουν… Έτοιμα είναι τα παιδιά να πάνε να εγκαινιάσουν και την Ακρόπολη, αφού ο Τσίπρας την έχτισε…

 2. Θοδωρής Αραβανής
  2 Απριλίου 2017 at 13:18 — Απάντηση

  Για την ολότητα κυριολεκτικά του έργου της οικίας Σικελιανού, ώς αποκτημα της Λευκαδίτικης και όχι μόνο κοινωνίας, καλά είναι να γίνει μια αναφορά, στην στην όλη εξ αρχής ενήργηση και ενδελεχή παρέμβαση μέχρι την ολοκλήρωση του προτάγματος , του Ξενοφώντα Βεργίνη.
  Είναι το δέον που θα τιμήσει την ίδια την ιστορία της κοινωνίας του τόπου.

 3. Σελιμπεης
  2 Απριλίου 2017 at 19:51 — Απάντηση

  Μιά χαρά δήμαρχος είναι ο Κωνσταντίνος ο Δ. Οι λαοί έχουν τους ηγέτες που τους αξίζουν.

 4. Hfestionas
  2 Απριλίου 2017 at 23:09 — Απάντηση

  Είναι η ίδια «τύχη» που χάρισε τη καρναβαλική ράβδο ……

 5. Ανώνυμος
  3 Απριλίου 2017 at 08:27 — Απάντηση

  Παλι καλα που δεν αφιερωσαν την παραδοση του Μουσείου στο χαμό του συμπαθεστατου κατά τα αλλα τετραποδου που συγκλόνισε

 6. ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ
  3 Απριλίου 2017 at 12:40 — Απάντηση

  Τρεις παρατηρήσεις
  1. Τι χρειάζονται τα πολλά ΜΜΕ? Ένα χρειάζεται, που να λέει την «αλήθεια» και να μη μπερδεύεται ο λαός.Δηλαδή μια «Πράβδα»!!! Αυτό είναι η «πλέρια δημοκρατία» των αρχόντων μας. Οι άνθρωποι ονειρεύονται μια καραμπινάτη κόκκινη δικτατορία! Αλλά έλα που μέσα στην καταραμένη Ευρώπη αυτό δεν είναι εύκολο!
  2. Ας το σκεφτούν λίγο οι Δεξιοί που τους ψήφισαν και τώρα σκούζουν και διαμαρτύρονται! Ο Μητσοτάκης με τέτοιο στρατό που μπορεί να πάει?
  3. Κάθε λαός έχει τους άρχοντες που του αξίζουν!

 7. Αγγελική Βρεττού
  3 Απριλίου 2017 at 16:03 — Απάντηση

  Οταν οι άνθρωποι ξεχνούν ,είναι καταδικασμένοι να ζουν με αυταπάτες..
  Αλήθεια ,αν ο ΞΕΝΟΦΩΝ ΒΕΡΓΙΝΗΣ, δεν έκανε όσα έκανε ως βουλευτής
  για το Μουσείο ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΥ, σήμερα αυτό που θα είχε να φροντίσει η
  Δημοτική αρχή ,θα ήταν να πετάξει τα μπάζα της οικίας Σικελιανού.
  Γιατί αυτή θα ήταν η κατάληξη της παραπάνω οικίας..
  Και αντί να ΤΙΜΗΣΟΥΝ τον κ.ΞΕΝΟΦΩΝΤΑ ΒΕΡΓΙΝΗ απλά και μόνο
  αναφέροντας το όνομα του ανάμεσα σε όσα ειπώθηκαν,ειμαι σίγουρη ότι
  κανείς δεν σήκωσε το τηλέφωνο να τον ενημερώσει για την παράδοση της
  οικίας….
  Αλλά ο χρόνος και η Ιστορία ΔΕΝ ΞΕΧΝΟΥΝ…

 8. θοδωρής Αραβανής
  4 Απριλίου 2017 at 18:57 — Απάντηση

  Το φαινόμενο της άσκησης των κάθε λογής επικοινωνισμών και ιδιόχρησης αυτών των επικοινωνισμών υπέρ εαυτών ωφελημάτων , από τον Ιωάννη τον Δαμασκηνό ( κατά Μανιχαίων ) καταχωρήθηκε ώς » ημέτερον επιτήδευμα και παρά φύσιν και τον νόμο κεχρήσθαι ταις φυσικαίς δυνάμεσιν » συνιστουσών την κακία.
  » Ουδέν έτερον εστί η κακία ειμί το πσρα φύσιν και τον νόμον κεχρήσθαι ταις φυσικαίς δυνάμεσι , ο ούκ ουσία εστί αλλ’ ημέτερον επιτήδευμα » .
  Κατά Μανιχαίων 14. Ιωάννη Δαμασκηνού.
  Σε αυτή την κατηγορία ( την κακία ) της τάξης του κοινωνικού λόγου, υπαγάγονται και κάθε λογής » ημέτερα των ανθρώπων επιτηδεύματα »
  όπως αυτό της παραλαβής του κτιρίου Σικελιανού χωρίς την αναφορά στους συντελεστές του όλου προτάγματος. Μηδενός εξαιρουμένου.
  Απ ότι τεκμαίρεται , η ιστορική γνώση και ηιστορική μνήμη δεν αποτελεί δομικό στοιχείο συνολιστικά της Δημοτικής αρχής.
  Και η κάθε αποσπασματικότητα εισφέρει στο κοινωνικό ( μη εξελικτικό) ασυνεχές.
  Άρα στο μη προοδευτικό.

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *